Waarom puberzweet zo sterk ruikt

puberzweet

Puberzweet: Met drie puber jongens in huis zijn de geuren niet altijd even fris. Maar hoe kan dat nu dan dat het zweet vanaf de puberteit zo sterk ruiken? Wij gingen op onderzoek.

Zweten is heel normaal en hoort er ook zeker bij. Kinderen zweten ook! Door te zweten koelt het lichaam af. Bij pubers begint het te stinken en niet zo’n beetje ook. Waarom begint het bij pubers dan te stinken?

De hormonen activeren de zweetklieren in de puberteit.

Hoe zit dat dan, met de puberzweet?

Het gewone zweet komt uit de eccriene zweetklieren. Zweet van deze klieren zelf is geurloos. Dit gaat pas ruiken (lees: stinken) als het in contact komt met de bacteriën op je huid. Deze zweet klieren reageren vooral op de temperatuur.

Bij de start van de pubertijd beginnen door de hormonen ook de apocriene zweetklieren te werken. Deze zweetkleren reageren niet of nauwelijks op temperatuur, maar op stress en emoties. Het zweet dat door deze klieren geproduceerd worden heeft een andere geur dan het zweet van de andere klieren. De bacteriën vinden dit een hele fijne geur en ga hier dan massaal heen en hierdoor gaat je puber dus extra stinken.

Wat kun je tegen puberzweet doen?

Een goede hygiëne is hier erg belangrijk. Wassen is het antwoord. Door te wassen, haal je het zweet en ook een groot deel van de bacteriën weg. Zeker in de puberteit als het allemaal wat erger is. Betekent dat soms wassen, wassen en nog meer wassen. Wassen kan met een washand en een bodywash. Trek na het wassen een schoon shirt aan en doe een deodorant op.

Het zijn dan wel de bacteriën die de stinkende geur veroorzaken. Die bacteriën komen af op de geur van het zweet. Zweet zelf ruiken wij niet, maar de bacteriën dus wel. De geur van een deodorant vinden de bacteriën minder lekker ruiken en jij of je puber ruiken lekker fris.

Deodorant het antwoord tegen puberzweet

Je hebt niet altijd de mogelijkheid om je oksels te wassen en een schoon shirt aan te doen. Alleen een deodorant is dan een goede manier om je tegen de zweetgeur te beschermen.

Vermijd aluminium in je deodorant

Heel veel deodorants bevatten aluminium als werkzame stof. Aluminium blokkeert je zweetklieren, waardoor er geen zweet meer door kan. En nu hoor ik je denken, dat is toch juist fijn. Ja dat zou je ook denken, alleen zweten we niet voor niets. Je zweet, omdat je lichaam op deze manier afkoelt en afvalstoffen afvoert. Daarom raden wij een deodorant met aluminium af. En een antitanspirant raden we helemaal af. Die blokkeren het nog meer.

Aluminium verstopt niet alleen de poriën, het komt ook nog eens in de bloedbaan. Het is een lichaamsvreemde stof, deze versie en wordt als afvalstoffen opgeslagen in het lichaam.

Grijp daarom niet naar de eerste de beste deo!

Kijk zelf goed of je deodorant vrij is van aluminium. Of er aluminium in een deodorant zit, kun je heel makkelijk zelf checken. Kijk op de verpakking bij de ingrediënten of er ook aluminium chloride in zit.

Deze deo’s zijn aluminium vrij en helemaal vegan (en bevatten ook geen andere troep):

Crème deodorants

Crème of smeerbare deodorants zijn erg fijn voor thuis gebruik. Na het wassen van e oksel breng je een beetje va de smeerbaren deo aan met je vingers of een spatel.

We love the planet Luscious Lime

Dit is een fijne deo en prettig in gebruik. De geur is erg fris en je ruikt de hele dag lekker. Deze deo geeft je niet de hele dag een schoon en fris gevoel, het verzorgt je okselhuid ook nog. Meer over deze deo lees je hier.

vegan deo tegen puberzweet

Natuurlijke deodorant blikje – Sweet & Soft

Een heerlijke elegante, charmante en zachte geur. Hypoallergeen en zonder baking soda dus daarmee óók geschikt voor de meest gevoelige huid. En; hij is helemaal veganEn bestaat uit 100% natuurlijke ingrediënten. Onze deodorant is vrij van onnodige toevoegingen zoals aluminiumzouten en bevat enkel natuurlijke ingrediënten. Wel zo fijn toch, een deodorant zonder ‘rommel’?! Meer over deze deo vind je hier.

Natuurlijke Deodorant – Lavendel

De excentrieke geur van de lavendelvelden in de Provence in Frankrijk op een warme zomerse dag. De Natuurlijke Deodorant Lavendel laat je de hele dag door ruiken naar deze fijne geur. De plasticvrije Deodorant voedt en verzacht de huid effectief en is daarnaast sterk tegen nare geurtjes en zweten. Lavendel: de geur van positiviteit! Naast de lavendel hebben ze nog veel meer aangename geuren. Her kun je ze allemaal vinden.

Vegan deodorant van Alka tegen puberzweet

Alka deo is echt super fijn en prettig in gebruik. Mild voor de huid. Naast dat er geen nare zweetgeurtjes vrijkomen, verzorgd de deodorant de huid ook nog eens.

De deo verstopt de huidporiën niet. Het bestrijdt de oorzaak door de zure geurtjes die de bacteriën veroorzaken te neutraliseren. Het is echt een hele fijne deodorant die ik graag gebruik. Je ruikt de hele dag fris.

Hier kun je ons hele review lezen: Vegan deodorant, wij testen die van Alka

Deodorant Cucumber & Aloe Vera

Puur natuurlijke deodorant stick zonder aluminium, die echt werkt. Gebaseerd op kokosolie en natriumbicarbonaat en nog meer fijne ingrediënten die goed zijn voor je huid en je beschermen tegen zweetgeur. Door de toevoeging van zinkoxide werkt deze deo ook perfect tegen de geur van hormoonzweet, emotiezweet en stresszweet.

Dit is ook leuk om te lezen: