Oostvaardersplassen Almere een mooi natuurgebied

Oostvadersplassen

De Oostvaardersplassen is eigenlijk per toeval ontstaan en is een vogelnatuurgebied. Er zitten heel veel vogel en ganzen soorten. Het was gebied was eigenen voorbestemd als industrie terrein. Echter bleef er steeds water in terug lopen. Daarom werd er riet op gezet en dat trok dan weer heel veel ganzen aan. Op een bepaald moment kwam het helemaal stil te liggen (oliecrisis) en is daar uiteindelijk dit mooie natuurgebied ontstaan.

Het is dan een heus vogelparadijs, maar zelf ging ik er vooral heen voor de grote dieren, de paarden, heckrunderen en de edelherten. We hadden echt geluk want we hebben ze allemaal van redelijk dichtbij gezien. Met een verrekijker kon je ze sowieso goed zien. Maar de stieren staken regelmatig voor ons de weg over. Of stonden ze vlak naast ons. De Edelherten leven in meerdere groepen en daar zijn we ook meerdere van tegen gekomen en de paarden stonden ook dichtbij. Toen we een uur later terug kwamen waren ze al heel ver weg en kon je ze bijna niet meer zien.

De big five van de Oostvaardersplassen

De big five van de Oostvaardersplassen zijn de konikpaarden, edelherten ,zeearend, vos en de heckrunderen

Koninkpaarden in de Oostvaardersplassen

Als ik aan de Oostvaardersplassen denk, dan denk ik meteen aan de wilde paarden om precies te zijn de konikpaarden. Deze paarden komen uit Polen.  

Deze paarden komen oorspronkelijk uit Polen. Ze werden in het voorjaar gevangen om hard te werken voor de mensen. En na de zomer werden ze dan weer weggejaagd en moesten zichzelf dan redden. Ze zijn zelf naar de Oostvaardersplassen gekomen.

Als het er teveel worden, worden ze ook naar andere landen gebracht om ze daar weer in de natuur uit te zetten. Een van de boswachters gaat dan altijd eerst zelf kijken, waar de paarden terecht komen en of ze het daar goed gaan hebben.

Er zit nu een kudde van 350 paarden. Deze leven allemaal bij elkaar. Er zijn er een paar die af en toe even afgezonderd leven.

Wilde paarden in de Oostvaardersplassen

De paarden krijgen het hele jaar door jongen

Doordat de winters tegenwoordig niet meer zo koud zijn. Krijgen de paarden het hele jaar door jongen. Ze krijgen in het voorjaar en in de zomer nog wel steeds meer dan in de herfst en in de winter.

Edelherten

Bij de edelherten leven de mannetjes en de vrouwtjes apart. Behalve in het paar seizoen, dan mag het sterkste mannetje met de vrouwtjes paren. Ze vechten voor wie de vrouwtjes mogen paren. Gaat er hard aan toe! De mannen rollen dan door de modder en poep zodat ze lekker ruiken voor de dames. Een edelhert is geslachtsrijp tussen de 7 en 15 jaar.

Leuke weetjes over de edelherten

  • Wist je dan een edelhert in stilstand maar liefst 650 kilo kan drukken. Ik heb het geprobeerd en kwam niet verder dan 40 kilo!
  • De mannen ieder jaar hun gewei verliezen. Nou ja verliezen, ze doen er alles aan om deze kwijt te raken, want het jeukt ze echt op de kop.
  • Door dat herten met het gewei langs boomtoppen schuren krijgen ze verkleuringen in hun gewei.
  • De edelherten in de Oostvaardersplassen afwijken met die van de Veluwe. In de Oostvaardersplassen zijn ze net even iets groter. Een leek kan dit niet zien.
  • Ze heel erg goed kunnen zwemmen.

Waarom edelherten ieder jaar hun gewei verliezen

Om het gewei zit huid en deze huid groeit mee met het gewei. In het gewei zitten ook bloedvaatjes, deze kun je zien door de gleuven die in het gewei zitten. Op een bepaald moment gaat de huid om het gewei weg en krijgt het gewei ook geen bloedtoevoer meer. Dit gaat dan jeuken en de herten proberen dan hun gewei zo snel mogelijk kwijt te raken. Ze lopen dan even zonder gewei, maar al snel groeit er een nieuwe en deze wordt nog weer groter dan de vorige. Een gewei weegt al snel 5 kilo.

Zeearend

Ook de zeearend heeft zijn intrek genomen in de natuurgebied. Er leeft 1 setje al een aantal jaar als vaste bewoners van de Oostvaardersplassen. Inmiddels zijn er meer, alleen weten ze nog niet of dit bezoekers zijn of dat het vaste bewoners zijn geworden.

Weetjes over de zeearend

  • Als ze honger hebben komen ze tevoorschijn. De ganzen raken dan in totale paniek … Er wordt er dan eentje zo uit de lucht gepakt en onderwater geduwd.
  • De spanwijdte van de vleugels is wel 2,5 meter.
  • Het nest van de zeearend weegt tussen de 70 en 80 kilo.

We hebben ze gezien! Ik had ze echt veel groter verwacht. We hebben meerdere door het gebied gezien.

Vos in de Oostvaardersplassen

Naast vele andere dieren leeft de vos ook in de Oostvaardersplassen. De vos heeft geen natuurlijke vijanden
Ze verwachten ook dat de wolf naar dit gebied zou komen. Dit wordt dan ook nauwlettend in de gaten gehouden.

Heckrunderen

De heckrunderen, edelherten en konikpaarden houden met hun gegraas elk op hun eigen manier een deel van de Oostvaardersplassen open. Daar profiteren de talloze (moeras)vogelsoorten van. Ze zijn dus van grote waarde voor de natuur in de Oostvaardersplassen.

De heckrunderen maaien met hun tong het gras en riet weg. De paarden eten dan weer de korte stukjes gras. Ganzen eten dan weer graag het nieuwe gras en riet wat opkomt. Wist je dat 6 ganzen net zoveel eten als een heckrund?!

In het gebied leven meerdere groepen heckrunderen en de stieren zijn niet bang. Eentje bleef echt even voor de ecokar staan, zo van kom maar op en toen wij gewoon bleven staan, liep die weer door.

Zilverreigers

Er zitten daar ook heel veel zilverreigers. Dit zijn mooie witte reigers. Deze zaten echt overal in het gebied.

Nog meer dieren in dit mooie natuurgebied

Naast deze big five leven er nog vele andere dieren in dit natuurgebied, zoals: hazen, konijnen, ringslagen, ganzen, lepelaar, aalscholvers, vleermuizen en vlinders en nog heel veel meer mooie dieren te zien. Echter als je er heen gaat is het geen garantie dat je ze tegenkomt… Ze staan niet op vaste tijden op een bepaalde plek.

Zelf een route lopen door de Oostvaardersplassen

In het Almere gedeelte kun je rondom het gebied lopen en fietsen. Bij het bezoekerscentrum kun je gratig routes halen. Er zijn fietsroutes en wandelroutes. Alle routes staan ook op www.ovpalmere.nl

Je kunt boven ook een film kijken over het gebied, met verrekijkers over het gebied kijken en zelf kijken of je net zo sterk bent als een Edelhert. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden van wat je daar kunt doen.

Bij Lelystad kun je zelf een route lopen, die is uitgezet door Staatsbosbeheer. Deze route kun je online vinden. Wil je toch liever een wandelkaart dan kun je deze bijvoorbeeld bestellen. De wandelroutes variëren van 1 t/m 10 kilometer. Wil je liever fietsen? Dat kan ook. Er is ook een fietsroute en een mountainbikeroute!

Vegan lunchen

Na het wandelen of met de terrein wagen door de natuur heb je vast trek gekregen. Je kunt dan bij het Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders in Almere kun je terecht voor een heerlijke vegan lunch. Ze hebben sowieso heerlijke vegan gerechten op hun kaart staan. de kaart wissend af en toe. De laatste keer had ik een pompoen quiche en dat is echt een aanrader. Zoveel smaak! Zelf ben ik nu twee keer bij het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders in Almere geweest. Zelf ben ik nog niet in het Lelystad gedeelte geweest en weet dus niet of je daar ook vegan kunt eten.

Excursies Oostvaardersplassen Almere

Er zijn verschillende excursie mogelijk. Wij zijn met de ecokar door de Oostvaardersplassen geweest. Je gaat dan met een groep mensen in de ecokar en dan rij je met een gids door het gebied. Hij weet dan waar je veel kans maakt om bepaalde dieren te treffen en verteld onderweg van alles over het gebied en de dieren.

Er zijn in het seizoen verschillende excursies mogelijk enkele voorbeelden:

  • Foto-tour, dan ga je 3,5 uur het gebied in met een aantal anderen en de gids
  • Otterwandeling, je gaat dan met een otterspecialist lopen langs de plekjes van de otters.
  • Beverwandeling, je gaat dan met de beverspecialist door het gebied lopen opzoek naar bevers.

Handig om te weten over de Oostvaardersplassen:

  • De Oostvaardersplassen ligt tussen Almere en Lelystad (Flevoland).
  • En is ongeveer 6.000 hectare.
  • Onder natuurgebied Oostvaardersplassen vallen de gebieden Hollandse Hout, Kotterbos, Oostvaardersbos, Oostvaardershout, Oostvaardersveld en Oostvaarderszone.
  • Parkeren: is Gratis en kin je doen bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen of Natuurbelevingscentrum Oostvaarders.
  • Veganeten: Bij het Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders  in Almere, ben ik zelf geweest en kun je heerlijk vegan eten. Je hebt dan keuze uit drie gerechten.
  • Het kerngebied in Almere is alleen toegankelijk met de boswachter. De natuurgebieden eromheen kun je wel zelf bezoeken, te voet of op de fiets. De prijs is rond de € 16,95 en het meer dan waard. In Lelystad kun je de wandelroutes doen en ik weet niet of dat entree kost eigenlijk.
  • Informatie: Bij de bezoekerscentrums kun je informatie vinden, naar het toilet en wat eten en drinken.
Bezoekerscentrum Oostvaarders

Honden

Er is 1 route waar de hond mee mag, mist aangelijnd. Dit is de paarse route vanaf parkeerplaats ’t Lange Pad. Er mogen geen honden komen in het buitencentrum. Ook de routes die vanaf het buitencentrum starten, zijn verboden voor honden.

Wil je, je dagje natuur combineren? Dan is dit ook leuk om te doen in Almere:

Visit Almere

Of je nu een dagje, weekend of een hele week naar Almere gaat. Er is altijd wel iets te beleven. Of je nu van cultuur, natuur of shoppen houdt in Almere vind je het allemaal. Wil jij graag je bezoek aan Almere goed plannen of alvast leuke ideeën op doen? Visit Almere kan je hierbij helpen. Op hun website vind je heel veel informatie over wat er te doen, te zien en te beleven is.

Dit is ook leuk om te lezen:

Over de auteur

Yvonne is de trotse eigenaresse van Reizen met Passie, een online magazine. Naast haar rol als eigenaresse is ze ook moeder van drie puberzoons, Justin, Dylan en Milan. Ze geniet regelmatig van avontuurlijke uitstapjes met haar zoons, alleen of samen met een vriendin. Al deze ervaringen deelt ze met enthousiasme op haar online magazine.

1 reactie

  1. […] Oostvaardersplassen Almere een mooi natuurgebied […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *