Veganistische rode bieten Hummus

bieten hummus vegan recept - veganistisch recept - Vegalifestyle.nl - vegan

Veganistische rode bieten Hummus

Hummus je kan er bijna niet meer om heen. Het is sinds een paar jaar razend populair. Je kan het op een broodje doen, als dip bij rauwe groentes, een dip voor de chips en nog heel veel meer.

Wat is Hummus?

Hummus is een spread die wordt gemaakt van kikkererwten. De kikkererwten zijn de basis van de hummus. Kikkererwten zijn peulvruchten die je heel gemakkelijk pureren.

Gepureerde kikkererwten alleen smaken niet echt lekker. Daarom worden er allerlei ingrediënten als olie, citroen, knoflook, kruiden en tahin (sesampasta) aan toegevoegd.

Hummus is komen overwaaien uit het Midden Oosten. In landen als Israël, Libanon en Marokko wordt het al eeuwen gegeten.

Dit moet je zeker weten voordat je begint met het recept!

  • Gebruik altijd gedroogde kikkererwten en geen kikkererwten uit blik. De gedroogde variant is veel smaakvoller en ook nog eens gezonder.
  • Voeg 1 theelepel baking soda aan het kookwater van de kikkererwten toe.Dit is voor de romige crèmestructuur van de hummus.
  • Wees geduldig, de kikkererwten moeten namelijk eerst een hele nacht weken in water en daarna moeten ze nog ongeveer een klein uur koken. Haastige spoed, is ook hier niet goed.
  • Gooi het water waar de kikkererwten in hebben gekookt niet weg, maar gebruik dit, in plaats van kraanwater, om de hummus dunner te maken. Zo krijgt de hummus meer smaak.

Wat heb je nodig voor deze lekkere hummus

  • 400 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 theelepel baking soda
  • 250 gram rode bieten
  • 1 kleine ui
  • 1 eetlepel tahin of pindakaas
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels citroensap (of limoensap)
  • Peper en zout naar smaak
  • Bieslook of peterselie (voor de garnering)

Je kan als je snel wil de bieten gewoon pureren. Wij vinden het veel lekkerder als de bieten even geroosterd zijn.

bietjes - recept - vegan recept - vegalifestyle.nl - veganistisch leven

Hoe maak je deze lekkere hummus

  1. Kikkererwten weken: Week de nacht van te voren de kikkererwten in een grote kom water. De kikkererwten zijn net sponzen en zuigen veel water op, zorg er dus voor dat je véél water in de kom doet. De volgende ochtend gooi je het water weg en spoel je de kikkererwten goed om.
  2. Kook de kikkererwten met een theelepel baking soda
  3. Spoel de bieten grondig en snij de uiteinden eraf. Schil ze en snij ze vervolgens in partjes
  4. Doe een beetje olie in een ovenschaal en meng de rode bieten erdoorheen. Je kan hier ook nog kruiden naar smaak aan toevoegen, rozemarijn, basilicum. Zorg dat de partjes aan alle zijden bedekt zijn met de olie.
  5. Dek de schaal af met aluminiumfolie en rooster ze ongeveer 1 uur in de oven, of tot de bieten zacht zijn als je er met een vork in prikt
  6. Laat ze 5 minuten rusten en afkoelen in de afgedekte schaal.
  7. Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit wat water, olie of boter in een pan en stoof de ui glazig en voeg dan de knoflook eraan toe.
  8. Doe de geroosterde bieten, kikkererwten, samen met de ui en de overige ingrediënten in een kom en pureer alles met de staafmixer tot een egale rode massa.

Ben jij al een fan van hummus? Of moet je de wereld van hummus nog helemaal ontdekken?

hummus recept - veganistisch eten - Vegalifestyle.nl - veganisme

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *