Penne all’arrabbiata: De naam ‘arrabbiata’ betekent ‘boos’ in het Italiaans, verwijzend naar de vurige hitte van het gerecht. De geschiedenis van penne all’arrabbiata is begonnen in de regio Lazio, meer in het bijzonder in de stad Rome. Hoe het gerecht echt is ontstaan, is niet duidelijk. Er doet een verhaal de ronde dat het werd gemaakt door een kok die boos (‘arrabbiato’) was op een klant die vroeg om een pittig pastagerecht. In een vlaag van woede creëerde de chef een vurige saus met rode pepervlokken, knoflook en tomaten, met als resultaat een gerecht dat zowel pittig als smaakvol was. Het gerecht werd meteen een hit, en penne all’arrabbiata was geboren.

Penne all’arrabbiata
Ingrediënten
- 300 gram penne
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 kleine gele ui, gesnipperd
- 4 kno ookteentjes, gesnipperd
- 3 pikante chilipepers, gesnipperd
- 400 ml gepelde tomaten uit blik
- 2 grote rijpe tomaten, in blokjes
- 2-4 eetlepels tomatenpuree
- zout en peper naar smaak
- blaadjes van 3 takjes vers basilicum + extra, om te garneren
- geraspte vegan parmezaan
Instructies
- Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.
- Verwarm in een diepe pan de olijfolie en fruit daarin de ui, knoflook en chilipepers totdat ze geurig en glazig zijn
- Voeg dan de gepelde tomaten, verse tomaten en tomatenpuree toe, en roer goed door
- Spoel het blik van de gepelde tomaten uit met wat water en voeg dit water toe aan de saus. Breng op smaak met zout en peper.
- Doe de basilicumblaadjes in de saus.
- Doe het deksel op de pan en laat 20 min. zacht pruttelen. Roer af en toe tegen het aanbakken.
- Kook de pasta al dente en giet af.
- Voeg de gekookte pasta toe aan de saus en garneer met enkele basilicumblaadjesen wat parmezaan.
Veganissima
Dit is echt een van mijn favorieten boeken! Dat is ook niet zo gek, ik ben dol op pasta.
Na het succes van haar eerste twee boeken, Veganista en Vegetalia, serveert de Italiaans-Vlaamse chef en restauranteigenaar Luna Trapani nu authentieke gerechten uit Italiës regionale keukens met een vegan twist. Veganissima bevat 75 recepten ingedeeld naar Noord-, Midden- en Zuid-Italië, met steeds 25 plantaardige recepten die typisch zijn voor dat gebied. Van een typische Genovese pasta met pesto tot de Toscaanse soep ribollita en de beroemde pizza Napoletana: Luna neemt je mee op een culinaire reis door heel Italië.
Het boek bevat recepten voor voorgerechten, hoofdgerechten en desserts uit de drie Italiaanse gebieden. De kleurrijke gerechten geven de veelzijdigheid van de Italiaanse keuken weer.
- 75 heerlijke Italiaanse vegan recepten
- Toegankelijk geschreven en met een moderne vormgeving en bijzondere sfeerbeelden
- Het vervolg op de succesvolle titels Veganista en Vegetalia

Deze Penne all’arrabbiata komt uit het vegan kookboek Veganissima
Handig om te weten over Veganissima:
- Auteur: Luna Trapani
- Uitgever: Terra
- EAN: 9789089899675
- Online onder andere hier te koop
Dit is ook leuk om te lezen:
- Vachtverzorging voor je hond
- Zelf kruidenmixen maken
- Vegan aardbeientiramisu (heerlijk voor na de Vegan Penne all’arrabbiata)