Veganistische Gong Bao kip

Veganistische Gong Bao kip

Veganistische Gong Bao kip: Dit Chinese gerecht is vernoemd naar een gouverneur uit de negentiende eeuw in de provincie Sichuan. Tijdens de culturele revolutie was (de naam van) het gerecht verboden, omdat dat associaties opriep met het het Chinese keizerrijk. Tegenwoordig staat het bij vele Chinese restaurants op de kaart. We maken hier een zeer smakelijke vegan versie. Er gaan een aantal typische Sichuanese smaakmakers in, waaronder Sichuanese chilipepers en Szechuanpeper. Deze specifieke chilipe-per heeft een matige hitte die zacht begint, intenser wordt en vervolgens snel weer afneemt. Ze staan ook wel bekend onder de naam bullet chilies. Zijn die niet te vinden neem dan wat minder chilipepers dan in het gerecht staat aangegeven. Szechuanpeper, wat overigens geen echte peper is, is te vinden in toko’s.

Wat heb je nodig voor de Veganistische Gong Bao kip?

Bereidingstijd: 20 minuten … recept voor 4 personen

  • 100 gr gedroogde kikkererwten, geweekt en gekookt(ca 250 gr gare erwten)
  • 300 gr champignons
  • ca 10 gedroogde Sichuan chilipepers
  • neutrale olie
  • 1 tl Szechuanpeper
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 el gember, geraspt
  • 1 paprika, in stukjes
  • 5 lente-uien, in stukjes van 1 cm
  • 75 gr pinda’s

Voor de marinade:

  • 1 tl zout
  • 2 el sojasaus
  • 1 el (shaoxing)wij (is Chinese rijstwijn)

saus

  • kristalsuiker 1 eetlepel
  • sojasaus 1 eetlepel
  • sesamolie 1 eetlepel

Hoe maak je de Veganistische Gong Bao kip?

Snijd de champignons in gelijkvormige stukjes, iets groter dan de kikkererwten. Maak de marinade en roer die door de champignons. Laat even staan.Rooster de pinda’s al roerend in een droge koekenpan totdat ze een kleurtje krijgen.Maak de chilipepers schoon, verwijder de pitten en snijd in kleinere stukjes. Maak de saus door de ingrediënten in een kommetje te roeren totdat de suiker is opgelost. Verhit een pan met dikke bodem of een wok en doe er een laagje olie in. Doe eerst de chilipepers en de Szechuanpeper in de pan en bak totdat het lekker begint te ruik-en. Voeg dan de knoflook, gember en paprika toe en roer even mee. Doe de gare kikkererwten erbij en houd alles in beweging totdat de kikkererwten goed warm zijn geworden. Voeg dan de champignons met de marinade toe en de lente-ui. Bak alles totdat de champi-gnons zijn geslonken. Roer er op het laatst de saus doorheen en garneer met de pinda’s. Serveer direct, met witte rijst.

Dit recept komt uit het Kikkererwtenboek.

Over het boek …

Er staan maar liefst 80 recepten in dit boek. Allemaal met kikkererwten in de hoofdrol. Niet alleen bestaan er verschillende recepten en smaakcombinaties met deze peulvruchten, je kunt ze bovendien op heel veel verschillende manieren bereiden: koken, bakken, er soep van maken, ze in salades verwerken en
ze malen zodat je er brood mee kunt bakken. Let op: Niet alle recepten zijn vegan! De meeste wel en anders makkelijk vegan te maken. Door net als in dit recept de yoghurt te vervangen voor een plantaardige versie.

Het Kikkererwtenkookboek – Lucrees van Groningen en Marietje Bosma – 80
recepten van over de hele wereld – 192 pagina’s – ISBN 9789090344423

€ 24,95 – verschijningsdatum 1 Mei 2021

Dit is ook leuk o te lezen:

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *