Met sommige producten heb je gewoon niet zoveel als je opgroeit, yoghurt was dat voor mij. Zuur heb ik altijd lastig gevonden. Tegenwoordig probeer ik dat steeds meer in mijn eetpatroon te forceren, met liefde, maar ook iets van een strenge blik. Dat heeft me al ver gebracht. Uit de supermarkt heb ik al vegan yoghurt geprobeerd, nu zelf eentje maken, ik heb er zin in!
Gezond?
Ontbijt is zo’n maaltijd waarin je vaak niet precies weet wat je moet nemen. In een sleur raak je misschie, dit is niet zo gezond. Je lijf houdt namelijk van variatie. In yoghurt zitten gezonde bacteriën die de darm prettig prikkelen. Ideaal want in de ochtend wil je juist, die spijsvertering weer aan het werk zetten. Als de yoghurt ook nog probioticum bevat is dat voordeel nog sterker.
Cashewnoten
Deze noten zijn best gezond, ze bestaan uit onverzadigde vetten. Deze vetten verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Ze verhogen de goede cholesterol (HDL). Ze zijn rijk aan fosfor, magnesium, calcium, ijzer, koper, zink, kalium en natrium. Cashewnoten bevatten veel B-vitamines: B1, B2, B3, B5, B6 en B11. Ze zitten ook bomvol magnesium, dit helpt bij een goede werking van spieren, ondersteunt energieproductie en helpt bij opbouwen van eiwitten. Magnesium helpt je ontspannen. Aanbevolen word om een handje vol cashewnoten per dag te nemen.
Geschiedenis
We kunnen stellen dat yoghurt een heel oud product is, zelfs al voor 5000 voor Christus. In Mesopotamië en Griekenland werd toen al een vorm van yoghurt gegeten. In West-Europa was het onbekend, Frankrijk documenteert voor het eerst over yoghurt in 1542, toen kreeg koning Frans I last van verschrikkelijke diarree. Franse artsen konden hem niet helpen. De sultan van Ottomaanse Rijk stuurde zijn dokter, door het eten van yoghurt genas hij. De zuurvorming van de melkzuurbacteriën gaat de groei van rottingsbacteriën tegen. In 1919 werd yoghurt voor het eerst commercieel op de markt gebracht in Barcelona. Door Isaac Carasso, zijn zoon Daniel heeft de zaak uitgebreid. Bekend onder ‘Danone’, dit is liefkozend de bijnaam die zijn vader zijn zoon heeft gegeven.
Smaaktest
Hele mooie textuur vind ik hem hebben, ik zie nog wat korreltjes, dat kan komen door mijn blender. Hij smaakt heel zacht, gevoel in je mond is ook fluweelzacht. Ik vind het zuurtje ergens in de verte. Wat voor mij ideaal is. De cashewnoten geven wel smaak af, maar ik vind dat niet vervelend. De kokos maakt vooral zachter en romiger. Die kan ik qua smaakbeleving niet terugvinden. Echt erg lekker, zeker als je geen yoghurt-eter bent. Ben je dat wel? Voeg vooral wat meer citroensap toe! Weldadig gevoel op mijn tong.
Cashew Kokos Yoghurt
Equipment
- blender of keukenmachine
Ingrediënten
- 150 gram cashewnoten
- 120 milliliter water
- 50 milliliter kokosmelk
- 2 dadels ontpit, uiteraard
- 1 theelepel citroensap of meer als je van een zuurdere variant houdt
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 1 snuf zout
Instructies
- De cashewnoten met water en de dadels een nacht laten weten.
- Schep de noten en dadels in de blender, doe de citroensap, vanille-extract en zout erbij. Mix in een dun straaltje de water erbij, waarin de noten hebben gestaan erbij. Nu mag ook de kokosmelk erbij.
- Schep in een kommetje en maak op met lekker fruit, granola, kokosrasp of chiazaad.Eet smakelijk!
Dit is ook leuk om te lezen: