Chocolade koekjes

Chocolade koekjes

Bak jij graag zelf koekjes? Of wil je graag koekjes bakken? Dan is dit een perfect recept voor jou. Deze heerlijke chocolade koekjes zijn makkelijk om te maken en super lekker om op te eten.

Het plezier van koekjes bakken zit niet alleen in het eindresultaat, maar ook in het proces: het geurige mengsel, het kneden van het deeg en natuurlijk het moment waarop de koekjes in de oven een gouden kleur krijgen.

Chocolade koekjes

Chocolade doet het altijd goed, zo ook in deze koekjes. Uiteraard kun je er nog een eigen twist aan geven. Door bijvoorbeeld vegan witte chocolade toe te voegen. Dat geeft een heerlijke twist in combinatie met de pure chocolade.

Noten toevoegen een de koekjes

Wat koken en bakken zo leuk maakt is dat je je eigen smaak er aan kunt geven. Wil jij bijvoorbeeld noten erin dan voeg je er wat gehakte noten aan toe. Wil je er alleen noten in en geen choclade, geen probleem. Zo kun je iedere keer een ander twist aan de koekjes meegeven.

Chocolade koekjes
Print

Chocolade koekjes

Servings 12 koekjes

Ingrediënten

  • 120 gram Kristal suiker
  • 120 gram Donker bruine basterd suiker
  • 0,5 gram Kaneel
  • 80 gram Plantaardige melk
  • 100 gram Olijfolie extra vierge
  • 5 gram Vanille-extract
  • 260 gram Gewone (tarwe)bloem
  • 4 gram Bakpoeder
  • 3 gram Baking soda
  • 2 gram zout
  • 180 gram Pure chocolade grof gehakt
  • Grof zeezout voor het bestrooien

Instructies

  • Klop de suiker (beide), vanille, kaneel, melk en olijfolie in een grote kom. Tot alles goed gemengd is en je geen olie meer ziet. Dit is de siroop.
  • Meng in een andere kom de bloem, zout bakpoeder en baking soda.
  • Voeg de siroop door de kom met droge ingrediënten. Meng dit met een siliconen spatel, tot er een deeg ontstaat. Meng dan de chocolade stukjes er door. Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hete luchtoven). En bekleed een of twee bakplaten met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in twee porties 70 gram (weeg ze). Rol er bolletjes van en schik ze op 5 cm afstand van elkaar en van de rand. Bestrooi het deeg met een snufje grof zeezout.
  • Bak de koekjes voor circa 12 minuten voor een zacht fudgy koekje. En maximaal 15 minuten voor koekjes met een crispy randje.
    Je kunt de koekjes meteen uit de oven perfect rond maken met een gladde uitsteekvorm, die een klein beetje groter is dan je koekjes: zet de vorm over elk koekje op de bakplaat en beweeg heen en weer om de randen mooi afgeronde te maken.
    De koekjes zijn meteen het aller lekkerst. Je kunt ze 7 dagen bewaren in en afgesloten trommel.

Het nieuwe bakken

Dit recept van deze chocolade koekjes komt uit het vegan bak boek: Het nieuwe bakken.

In Het nieuwe bakken transformeert Philip Khoury de klassieke recepten voor patisserie en desserts in plantaardige creaties die je versteld zullen doen staan. Hij gebruikt alleen natuurlijke ingrediënten die wereldwijd verkrijgbaar zijn. Ieder recept wordt stap voor stap uitgelegd, met tips van de chef én QR-codes voor extra duidelijkheid. De oogstrelende foto’s doen de rest.Het nieuwe bakken staat boordevol heerlijk gebak en zoete lekkernijen, van appeltaart, cheesecake of sachertorte totnotenijs, chocoladekoekjes en tiramisu.

Handig om te weten:

  • Auteur: Philip Khoury
  • Uitgever: Manteau
  • Uitgever Nederland: New Book Collective
  • EAN: 9789022341513
  • Online onder andere hier te koop.

Dit is ook leuk om te lezen: