Geroosterde spicy wortels & hazelnoten met limabonenpuree

Geroosterde spicy wortels & hazelnoten met limabonenpuree

Geroosterde spicy wortels & hazelnoten met limabonenpuree, dit heerlijke vegan recept komt uit het Groene kookboek. Het boek bevat maar liefst 75 recepten met meerdere groentes in de hoofdrol. Het boek bevat naast vegan recepten ook vegetarische recepten, de meeste zijn makkelijk te veganizen.

Ik zou hier al netflixend een hele kom van kunnen leegeten, maar het is echt té lekker om niet te delen met vrienden. De wortels roosteren mooi met korianderzaadjes onder folie, en de rijke, zijdezachte limabonenpuree is in slechts 10 minuten klaar. Kortom: een voedzaam gerecht boordevol smaak. Aldus de auteur.

Het is een onwijs mooi en kleurrijk boek; ik hou ervan. Er staan veel lekkere recepten in die makkelijk te maken zijn en heerlijk smaken. Er staan ook een aantal vegetarische recepten in. Deze zijn over het algemeen makkelijk te veganizen. Meestal kun je ze één op één te vervangen, hoewel een paar recepten met eieren wat lastiger te vervangen zijn.

Geroosterde spicy wortels & hazelnoten met limabonenpuree
Afdrukken

Geroosterde spicy wortels & hazelnoten met limabonenpuree

Porties 4 porties

Ingrediënten

  • 1 theelepel korianderzaad
  • ½ theelepel zwarte peperkorrels1
  • 2 kleine wortels, gehalveerd
  • 45 ml olijfolie
  • 2 theelepels agave- of ahornsiroop
  • 45 ml water
  • 50 gram geblancheerde hazelnoten, gehalveerd
  • zeezoutvlokken, naar smaak
  • fijngehakte bladpeterselie, voor eroverheen

Voor de limabonenpuree

  • 90 ml olijfolie
  • geraspte schil van 1 biologische citroen, plus een kneepje sap
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 3 lente-uien, in dunne ringen
  • 2 dikke tenen knoflook, fijn geraspt
  • 700-800 gram limabonen, afgespoeld en uitgelekt

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C hetelucht of 200  °C elektrisch. Maal het korianderzaad en de zwarte peperkorrels lichtjes fijn in een vijzel en verdeel ze over een middelgrote braadslede, samen met de wortels, olijfolie, het water en ½  theelepel zeezoutvlokken. Dek af met aluminiumfolie en rooster 40 minuten in de oven.
  • Verwijder na 40 minuten de folie en besprenkel de wortels met de agave- of ahornsiroop. Zet ze dan nog 15 minuten terug in de oven om het vocht te laten inkoken en wat ‘kleur’ op de wortels te krijgen. Leg de hazelnoten op een kleine bakplaat en rooster ze de laatste 15 minuten mee.
  • oe intussen de olijfolie, citroenschil, het korianderzaad, de lente-uien en knoflook in een kleine koekenpan en warm alles 5 minuten door op laag vuur – het is niet de bedoeling dat de knoflook verkleurt, dus zet het vuur laag.
  • Doe de limabonen samen met het lente-uiknoflookmengsel in een blender of keukenmachine en pureer alles tot een gladde massa. Voeg een kneepje citroensap toe; proef en breng naar wens op smaak met wat zeezout. Warm de puree op en verdeel deze dan over vier ondiepe kommen, leg de geroosterde wortels erop en bestrooi met wat zeezout, de geroosterde hazelnoten en fijngehakte bladpeterselie. Dien warm op en enjoy!

Handig om te weten over: Het groene kookboek

Het boek is op 12 juni 2024 uitgekomen en heeft de eerste maande een korting van maar liefst 6 euro. Als jij het boek voor 12 juli 2024 koopt of online besteld.

  • ISBN : 9789023017301
  • Auteur : Rukmini Iyer
  • Fotografie : David Loftus
  • Fotografie portret: Emily Marthick
  • Styling: Jo Jackson & Rukmini Iyer 
  • Uitgever: Brecht
  • Online onder andere hier te koop

Dit is ook leuk om te lezen: