Goreng spruitjes: Ik lust geen spruitjes. Is dat wat jij nu ook denkt? Stop! Niet wegscrollen. Deze spruitjes lust je wél!
Van dit recept werd een foto gedeeld op Facebook. Onder die foto reageerde mijn vriendin: “Ziet er lekker uit.” Zonder erbij na te denken, reageerde ik terug: “Een keer samen eten?” Nog geen week later zat ik bij haar aan de goreng-spruitjes. Iedereen lachte me uit: “Ja, dat krijg je ervan, hè, met je grote mond.”
Maar lekker dat ik ze vond! Het is niet alleen spruitjes wat je eet, maar die pittige smaak… echt zó goed. Vanaf nu lust ik dus spruitjes!
Het recept ‘Goreng spruitjes’ is afkomstig uit het kookboek Vegan Toko, van Milou van der Will . Al haar recepten kloppen gewoon. Ik heb een aantal recepten uit het kookboek en haar andere kookboek Vegan East gemaakt en ze zijn allemaal echt super lekker.

Het is geen ingewikkeld recept om te maken. Je zet in een handomdraai een heerlijk en verassend gerecht op tafel. Ik serveer er rijst bij. Je zou er ook aardappels, couscous of bijvoorbeeld bloemkoolrijst bij kunnen serveren.
Koolhydraatarm
Als je kiest voor bloemkoolrijst, passen deze goreng spruitjes in een koolhydraatarme lifestyle. Je zou dan in plaats van een eetlepel gembersaus ervoor kunnen kiezen om een halve of helemaal niet te doen.
Minder pittig?
De Gochujang pasta is best pittig. Wil je het iets minder pittig doe er dan een halve eetlepel in in plaats van een hele eetlepel.

Goreng spruitjes
Ingredients
- 3 eetlepels olie
- 3 knoflooktenen, in dunne plakjes
- 400 gram spruitjes, schoongemaakt, gehalveerd
- 1 eetelepel gochujang pasta
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepele koomijnzaad
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1 rode ui, in halve ringetjes gesneden
- 1 handje pinda's
Instructions
- Verhit de olie in een wok. Bak hierin de knoflook even en voeg dan de spruitjes toe. Schep om en bak 3 minuten.
- Voeg (voorzichtig) zo'n 75 ml water toe en sluit de wok af met een deksel of stuk aluminiumfolie. Laat een aantal minuten pruttelen, tot het water is verdampt. Meng intussen gochujang pasta, sojasaus, gembersiroop en komijn met een garde tot een sausje.
- Haal het deksel weg en voeg de rode ui toe. Bak even mee. Je wilt dat de spruitjes goed kleuren en aanschroeien (die afwas is van latere zorg). Schenk dan het sausje in de wok. Schep door, tot alle spruitjes zijn bedekt met de saus. Serveer direct.