Groene powerbowls met geroosterde groenten

Groene powerbowls met geroosterde groenten

Groene powerbowls met geroosterde groenten …Dit recept komt uit het nieuwe kookboek Vanavond vegan en mogen drie lekkere recepten delen en daar is dit er eentje van. Dit recept is vegan (uiteraard), en vrij van gluten,noten en soja.

Groene powerbowls met geroosterde groenten wat heb je nodig?

Recept is voor 4 grote kommen:

  • 1 kleine stronk broccoli, in roosjes van ongeveer 2,5 cm (210 g)
  • 3 grote aardappelen, liefst Yukon Gold, in blokjes van 1 cm (420 g)
  • *1½ el extra vergine olijfoliefijn
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 185 g ongekookte quinoa
  • 300 ml water300 g
  • Bam! Broccolipesto ( recept staat onderaan dit artikel)
  • 2 el versgeperst citroensap, zo nodig meer
  • 4 el (40 g) geroosterde gezouten pompoenpitten
  • 2 el plus 2 tl hennepzaad
  • 5 flinke bosuitjes (105 g), in dunne ringetjes
  • 1 grote (240 g) of 2 middelgrote (in totaal 400 g) rijpe avocado’s, zonder pit en in stukjes

Hoe maak je deze … Groene powerbowls met geroosterde groenten

1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een extra grote bakplaat (38 bij 53 cm) of twee kleinere bakplaten met bakpapier.

2. Leg de stukjes broccoli en aardappel op de bakplaat. Sprenkel de olie eroverheen, alle stukjes moeten een oliejasje hebben (zelf wrijf ik de olie met mijn vingers door de stukjes broccoli). Verdeel alle stukjes gelijkmatig in één enkele laag over de bakplaat en strooi er flink wat zout en peper over.

3. Rooster de aardappelen en broccoli 15 minuten, haal de bakplaat uit de oven, keer de stukjes om en rooster ze nog eens 10-20 minuten, tot de aardappelen en broccoli gaar en goudbruin zijn, met hier en daar een schroeiplekje.

4. Breng in de tussentijd in een grote pan (4-5 liter) het water met de quinoa op hoog vuur aan de kook en zet dan het vuur meteen lager. Leg een goed sluitend deksel op de pan en laat de quinoa 12-14 minuten zachtjes doorkoken tot het water is opgenomen en de quinoa pluizig zacht is geworden. Neem de pan van het vuur, roer de quinoa met een vork los en doe het deksel weer op de pan om de quinoa warm te houden.

5. Terwijl de groenten en quinoa garen heb jij tijd om de Bam! Broccolipesto te maken.

6. Doe het citroensap en ½ theelepel zout bij de quinoa en roer er daarna de geroosterde groenten door.

7. Neem vier grote ondiepe kommen en verdeel hierover het quinoa mengsel. Schep er een paar lekkere lepels pesto op en garneer elke kom met 1 eetlepel pompoenpitten, 2 theelepels hennepzaad, een kwart van de bosuitjes en een kwart van de avocado. Voeg tot slot eventueel zout, peper en een scheutje citroensap toe. Serveer de bowls warm.

vanavond vegan een super lekker kookboek met vegan gerechten en de lekkerste recepten

Groene powerbowls met geroosterde groenten bewaren:

Je kunt dit gerecht (luchtdicht verpakt) tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het in een grote koekenpan met een drupje olie opwarmen, maar koud is het ook zalig.

TIP* Andere stevige, vastkokende aardappelen zijn ook prima. Nieuwe aardappelen hoef je niet te schillen

VOOR MEER GLOW

Voor meer plantaardige eiwitten voeg je peulvruchten toe, bijvoorbeeld kikkererwten, adukibonen, witte bonen, kidney bonen of linzen (bijvoorbeeld groene Franse linzen, om in de groene sfeer te blijven).

MAAK HET VAN TEVOREN

Je kunt de pesto en de quinoa tot 2 dagen van tevoren maken en afgesloten in de koelkast bewaren (niet bij elkaar).

Bam! Broccolipesto

  • 5 middelgrote tenen knoflook (20 g)
  • 18 g ongezouten zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt en fijngehakt, plus 1½ el olie uit het potje
  • *12 g verse peterselie, of meer naar smaak
  • 50 g geroosterde pompoenpitten
  • 2 el edelgist 5 el versgeperst citroensap,of naar smaak
  • **½ tl zeezout, of naar smaak, plus meer om water te koken¼ tl versgemalen zwarte peper160 g broccoli, in roosjes van 2,5 cm5 el extra vergine olijfolie

1. Breng een middelgrote pan water op hoog vuur aan de kook.

2. Maal intussen de knoflook heel fijn in de keukenmachine.

3. Voeg, zonder de machine te laten draaien (dat gebeurt in stap 4), de zongedroogde tomaten plus 1½ eetlepel olie uit het potje, de peterselie, pompoenpitten, edelgist, het citroensap en zout en peper toe.

4. Voeg als het water kookt de broccoli en 2 theelepels zout aan de pan toe. Blancheer de broccoli 90 seconden met het deksel op de pan. Giet het water af en laat de broccoli onder koud water schrikken om het kookproces te stoppen. Laat hem goed uitlekken.

Meer informatie over het boek Vanavond vegan:

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *