Koolrabi wat is het?

Koolrabi

Koolrabi, ook bekend als raapkool of knolraap. Het is een knolgewas dat behoort tot de kruisbloemigenfamilie (Brassicaceae). Dit is dezelfde familie als broccoli, spruitjes en kool.

Wat is Koolrabi?

Koolrabi is een bolvormige knol die boven de grond groeit en kan variëren in kleur van lichtgroen tot paars. De knol wordt omringd door lange stengels met grote, groene bladeren die ook eetbaar zijn. Koolrabi is een koelseizoengroente, wat betekent dat het het beste groeit in de lente en de herfst.

Smaak en Textuur

Koolrabi heeft een milde, licht zoete smaak die vaak wordt omschreven als een kruising tussen radijs en kool. De textuur is stevig en knapperig, vergelijkbaar met die van een appel of raap. Wat het een heerlijke groente maakt om rauw te eten. Gekookt, wordt koolrabi zachter en zoeter, wat een aangename variëteit aan smaken en texturen biedt in verschillende gerechten.

Verschillende kleuren

Je kunt ze in verschillende kleuren tegen komen, wit, (licht) groen en paars. Qua smaak maakt het niet zoveel uit welke je neemt. De smaken zijn nagenoeg bij alle kleuren hetzelfde.

Voedingswaarde

Koolrabi is niet alleen veelzijdig in de keuken, maar ook voedzaam. Het is rijk aan vitamine C, vezels en kalium, en bevat ook vitamine B6, magnesium en fosfor. Met zijn lage caloriegehalte is koolrabi een uitstekende keuze voor een koolhydraatarm dieet.

Veganistische Gerechten met Koolrabi

Koolrabi kan op vele manieren worden bereid. Zo kun je het rauw eten, koken, stomen of grillen bijvoorbeeld. Hier zijn enkele ideeën om met deze lekkere groente te maken, op een smakelijke manier te bereiden:

Rauwe Koolrabi Salade

Ingrediënten:
Koolrabi, wortelen, appel, citroensap, olijfolie, zout, en peper.

Bereiding:

Schil de koolrabi en snijd hem in dunne reepjes. Rasp de wortelen en appel. Meng alles in een kom met citroensap, olijfolie, zout en peper. Dit geeft een knapperige en frisse salade die perfect is als bijgerecht.

Geroosterde Koolrabi

Ingrediënten:
Koolrabi, olijfolie, rozemarijn, zout, en peper.

Bereiding:
Schil de koolrabi en snijd hem in blokjes. Meng de blokjes met olijfolie, rozemarijn, zout en peper. Spreid ze uit op een bakplaat en rooster ze in de oven op 200 graden Celsius gedurende 25-30 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

Koolrabi Frietjes

Ingrediënten:

Koolrabi, olijfolie, paprika poeder, knoflookpoeder, zout.

Bereiding:

Schil de koolrabi en snijd hem in frietjes. Meng de frietjes met olijfolie, paprika poeder, knoflookpoeder en zout. Bak ze in de oven op 220 graden Celsius gedurende 20-25 minuten, of totdat ze knapperig zijn.

Koolrabi Puree

Ingrediënten:

Koolrabi, aardappelen, plantaardige melk, olijfolie, zout, en peper.

Bereiding:

Schil de koolrabi en aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in gezouten water tot ze zacht zijn. Giet af en pureer met plantaardige melk en olijfolie. Breng op smaak met zout en peper voor een romige puree.

Dit is ook leuk om te lezen