Matcha thee wat is het precies?

Matcha

In de wereld van theeën is er één groene drank die niet alleen opvalt door zijn levendige smaragdgroene kleur en unieke bereidingswijze. Maar ook door zijn indrukwekkende lijst van gezondheidsvoordelen. Welkom in de boeiende wereld van matcha een fijngemalen groene thee die niet alleen de smaakpapillen verwent, maar ook het lichaam voedt met een overvloed aan antioxidanten en andere heilzame stoffen. Die maken deze thee tot een uitzonderlijke en gezonde keuze maken in de wereld van thee en welzijn.

Matcha wat is het nu precies?

Het is een fijngemalen groene thee die oorspronkelijk uit Japan komt. Het wordt gemaakt van speciaal gekweekte en verwerkte theeblaadjes, meestal uit de Camellia sinensis plant. Wat matcha onderscheidt van andere theeën is de manier waarop het wordt verbouwd en verwerkt.

De oogst

Tijdens de oogst worden exclusief de meest verfijnde theebladeren zorgvuldig gekozen. Na het plukken ondergaan deze bladeren een zorgvuldig proces waarbij de steeltjes en nerven met precisie worden verwijderd. Deze geselecteerde bladeren worden vervolgens onderworpen aan een stoombehandeling, gevolgd door een zorgvuldige droging en ten slotte een traditionele verpulvering in een stenen vijzel. Het eindresultaat is een weelderig groen poeder.

Opkloppen van de matcha

In de traditionele Japanse theeceremonie komt dit poeder tot leven. Gemengd met water tussen de 60-70 graden Celsius, wordt het opgeklopt tot een weelderige, groene, schuimige vloeistof. De dikte van de substantie varieert afhankelijk van de kwaliteit van de matcha, maar nooit langer dan 35 seconden opkloppen, anders kan de thee een overdreven bittere smaak krijgen.

De smaak van matcha

Wat betreft de smaak, wordt het beschreven als licht bitter met een subtiele nasmaak. Voor sommigen lijkt de smaak op “hooi”, wat het voor westerlingen soms een uitdaging maakt om eraan te wennen. In Japan wordt het echter beschouwd als de ultieme thee-ervaring.

Super gezond

  1. Rijke Antioxidanten: Matcha is buitengewoon rijk aan antioxidanten, met name catechinen, zoals EGCG (epigallocatechinegallaat). Antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen, die verband houden met veroudering en diverse ziekten.
  2. Verbeterde Mentale Focus: De combinatie van cafeïne en het aminozuur L-theanine in matcha kan de mentale alertheid en focus verbeteren, terwijl het tegelijkertijd een kalmerend effect heeft.
  3. Energieboost zonder de Koffiecrash: Matcha geeft een langdurige en gelijkmatige energieboost, in tegenstelling tot de snelle piek gevolgd door een crash die vaak wordt ervaren bij koffieconsumptie.
  4. Versterkt het Immuunsysteem: De antioxidanten en aminozuren in matcha, zoals theanine, kunnen het immuunsysteem ondersteunen en helpen bij het herstel na ziekte.
  5. Bevordert Ontgifting en Zuurstofopname: Het hoge gehalte aan chlorofyl in matcha stimuleert ontgifting en bevordert de opname van zuurstof in het bloed.
  6. Stabiliseert Bloedsuikerspiegel: Wetenschappelijke studies suggereren dat matcha een positieve invloed kan hebben op de bloedsuikerspiegel, wat gunstig is voor mensen met diabetes of die hun bloedsuiker willen stabiliseren.
  7. Voedingsstoffenrijk: Matcha bevat essentiële voedingsstoffen zoals vitamines (A, C, E, en K), mineralen (zoals kalium en magnesium), en aminozuren.
  8. Gezondheid van het Hart: Onderzoek suggereert dat regelmatige consumptie van groene thee, inclusief matcha, kan bijdragen aan een gezonde hartfunctie en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.
  9. Gewichtsbeheer: Matcha kan het metabolisme stimuleren en de vetverbranding bevorderen, waardoor het een positieve rol kan spelen bij gewichtsbeheer.

cafeïne

Naast de vitamine, aminozuren en het hoge gehalte aan antioxidanten bevat matcha ook meer cafeïne dan gewone groene thee. Dit komt o.a omdat het gehele blad wordt gebruikt om te verpoederen en dit gebeurd niet bij de andere theebladeren.

Matcha

Over smaak valt nu eenmaal niet te twisten. Velen ervaren de smaak als ietwat bitter, terwijl anderen hinten naar een subtiele hooisensatie. Desondanks zijn er enthousiastelingen die de smaak van matcha als fantastisch beschouwen en dagelijks een heerlijke kop puren matchathee drinken.

Ik heb het zelf echt leren drinken, ik vond het eerst ook echt heel erg bitter. Maar door steeds kleine beetjes te drinken lust ik nu wel een lekkere kop warme matcha thee. Ook voor andere recepten, zoals smoothies gebruik ik graag een beetje matcha poeder.

Hou jij net als ik er ook niet (meteen) van? Doe dan een klein beetje door je smoothie en een klein beetje door de thee. Op deze manier leer je de smaak kennen. En na een aantal keer, ga je het misschien net als ik wel waarderen.

Volg jij ons al op facebook? Heb je ons YouTube kanaal al gezien?