Het nut van vitamine K

Vitamine k

Vitamine K is een in vetoplosbare vitamine. Deze vitamine is onder andere te vinden in groene bladgroenten en is betrokken bij de bloedstolling en botopbouw. Lees er alles over in dit artikel.

Wat is vitamine K?

Vitamine K is nog voor een goede bloedstolling en mogelijk ook voor de aanmaak van botten. Vitamine K heeft 2 namen, fylochinon (vitamine K1) of menachinon (vitamine K2). Fylochinin komt uit voedingsmiddelen en drinken. Bacteriën kunnen in de dikke darm de stof menachinon aanmaken, de rest haal je uit voeding zoals: zuivelproducten en granen.

Zoals gezegd is deze vitamine in vetoplosbaar. Dit betekend dat er vet nodig is om deze vitamine op te nemen. Dit is een van de weinige vitamines die je lichaam zelf aanmaakt. Toch maakt je lichaam niet genoeg aan voor je dagelijkse behoefte, je moet het daarom aanvullen vanuit je voeding.

Hoe kom je als veganist aan voldoende vitamine K?

Een deel wordt al door je lichaam aangemaakt en als je gevarieerd eet krijg je zeker voldoende binnen. Zo zit deze vitamine is groene bladgroenten, andere groenten, granen en in fruit, onder andere in blauwe bessen zit veel.

Gezondheidseffecten

Zoals hierboven is beschreven is deze vitamine nodig voor een goede bloedstolling. Pasgeboren baby’s hebben vaak een tekort aan vitamine K. Tijdens de zwangerschap krijgen ze te weinig vitamine K binnen doordat deze vitamine het ongeboren kind niet kan bereiken via de placenta en doordat de baby nog onvoldoende darmbacteriën heeft om voldoende van deze vitamine aan te maken. Hierdoor hebben pasgeboren baby’s kans op een ernstige bloeding. Na de geboorte worden er druppels toegediend. Ook de eerste twaalf weken na de geboorte zijn de darmpjes nog niet in staat om zelf deze vitamine te maken. Daarover straks meer.

Bij volwassenen kan ook een vitamine K tekort voorkomen. Dit gebeurt bij volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken. Hierdoor kunnen ze een vertraagde bloedstolling krijgen als gevolg. Antibiotica kunnen darmbacteriën vernietigen.

Baby’s die borstvoeding krijgen

Baby’s die borstvoeding krijgen geldt dat ze de eerste 12 weken 150 microgram vitamine K-druppels nodig hebben. Voor baby’s die flesvoeding krijgen is dit niet nodig, want zit daar al aan toegevoegd.

Te veel vitamine K

Dit komt in de praktijk niet voor, het is niet bekend of een teveel aan vitamine K schadelijk is. Mensen die antistollingsmiddelen of bloedverdunners gebruiken moeten wel oppassen met vitamine K- pillen met meer dan 100 microgram vitamine K. Dit kan de werking hiervan verminderen.

Algemene dagelijkse hoeveelheid

De aanbevolen hoeveelheid voor een volwassene boven de 18 jaar is 70 microgram per dag.

Baby’s hebben de eerste 12 weken 150 microgram vitamine K- druppels nodig. In flesvoeding zit al voldoende van deze vitamine.

Symptomen tekort vitamine K

Een tekort aan vitamine K kan leiden tot de volgende symptomen:

  • Spontane bloedingen, zoals een bloedneus.
  • Wondjes die lang blijven nabloeden.
  • Blauwe plekken
  • Hevig bloedverlies tijdens je menstruatie.
  • Zwakke botten

Dit is ook leuk om te lezen:

Ben jij opzoek naar vegan supplementen? Wij hebben goede ervaringen met de supplementen van Goldea.