Vitamine A wat is het?

Vitamine A wat is het precies?

Vitamines en mineralen we weten allemaal dat we zo voldoende binnen moeten krijgen. Dat is ook zo met vitamine A. Voor een gezond lichaam is het belangrijk om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen. Het belangrijk voor het afweersysteem, de reproductie, groei, huid, ogen en nog vele andere lichaamsfuncties

Wat is vitamine A

Deze vitamine is een essentiële voedingsstof voor het lichaam. Het is een in vet oplosbare vitamine. Dat betekend dat deze vitamine in het lichaamsvet wordt opgeslagen. En als het nodig is kan het op een later moment gebruikt worden. Doordat het een in vet oplosbare vitamine is het ook vooral in het vet van producten te vinden. Je komt deze vitamine dan ook eigenlijk alleen in dierlijke producten tegen. Je lichaam kan door het stofje caroteen zelf ook vitamine A aanmaken. Caroteen vind je vooral in groente en fruit.

De lichaamsfuncties

vitamine A is net zoals alle vitamines een onmisbare voedingsstof voor het lichaam. Daarnaast staat vitamine A er bekend omdat het goed is voor het gezichtsvermogen. Dit is natuurlijk niet het enige wat deze vitamine doet. Het ondersteunt verder ook nog de celgroei, het immuunsysteem en de ontwikkeling van het ongeboren kind.

Retinol, geeft een actieve verbinding van deze vitamine , het zorgt door een verbinding van een aantal eiwitten ervoor dat rodopsine gevormd wordt. rodopsine is essentieel voor het kleuren- en ook het nachtzicht.

Retiol zorgt naast het kleuren- en nachtzicht ook voor het beschermen van de hoornvlies en het bindvlies.

Naast deze functies van vitamine A zijn er ook nog andere functies zoals het stimuleren van celgroei. Het helpt om de buitenste huidlaag, verschillende organen, longen, haar, tandvlees en binnenoor te onderhouden. Daarnaast is het ook een essentieel vitamine voor een gezonde groei van de foetussen

Wanneer er een te grote inname van vitamine is. Kan dit ook tegen gaan werken dit geldt alleen voor zwangere vrouwen en het ongeboren kind.

Waar is vitamine A goed voor?

 • Ondersteunt je weerstand
 • Helpt je goed te kunnen zien
 • Houd je huid gezond
 • Helpt bij het behoud van normale slijmvliezen

Waar zit het in

Deze vitamine zit vooral in dierlijke producten zoals

 • Vlees en vleeswaren
 • Zuivelproducten
 • Vis
 • Eidooiers

Maar dan is de vraag hoe krijgen vegetariërs en veganistische personen dan vitamine A binnen. Het lichaam kan zelf vitamine A aan maken, hiervoor heeft het wel bètacaroteen nodig dit vindt je in groente en fruit. 

In welke vegan producten zit vitamine A

Vitamine A zit vooral in dierlijke producten maar in welke producten zitten voor vegetarische en veganistische personen?

Vooral uit groente en fruit kun je veel van deze vitamine halen. Het zit onder andere in deze producten:

 • Wortelen
 • Snijbiet
 • Andijvie
 • Boerenkool
 • Zoete aardappel
 • Spinazie
 • Paksoi

Wat gebeurd er bij een tekort

Wanneer je te weinig vitamine A binnen krijgt kan dit leiden tot veel problemen. Zeker voor kinderen is dit gevaarlijk, een kind kan hierdoor kinderblindheid aan overhouden dit is op moment het meest voorkomende reden bij een tekort aan vitamine A. in ontwikkelingslanden is dit goed te zien , in de westerse wereld komt een tekort aan deze vitamine eigenlijk niet tot zo goed als nooit voor.

Wat gebeurd er bij een teveel

het komt nu niet zoveel voor dat er een teveel aan vitamine A binnen genomen wordt maar dit bekend niet dat er maar zoveel vitamine A binnen genomen kan worden als je zelf zou willen. het is namelijk ook mogelijk om hier een teveel van binnen te krijgen, en dat is minstens zo ongezond.

Wanneer je langdurig meer in neemt dan de aanbevolen hoeveelheden per dag, kan dit leiden tot een hypervitaminose A. Dit betekend dat er een opstapeling van deze vitamine in het lichaam is. Hypervitaminose leidt tot een vergiftigingssyndroom. Wanneer hier spraken van is wordt je misselijk, duizelig en vermoeid daarnaast kan er ook spierpijn bij komen. Ook hierdoor is er een kans dat er haarvlies is.

Er kan ook een acute vergiftiging zijn door een te hoge inname van vitamine A. Dit veroorzaakt een aandoening aan het skelet deze kan zelfs leiden tot de dood. Het is ook niet gezond wanneer je zwanger bent een extreem teveel aan retinol is ongezond voor het ongeboren kind. het is wel goed dat zwangere vrouwen voldoende vitamine A innemen maar daarnaast moeten zij ook goed opletten op de hoeveelheden.

Aanbevolen hoeveelheden

Kinderen Mannen Vrouwen 
6 – 11 maanden300 microgram9 – 13 jaar600 microgram9 – 13 jaar600 microgram
1 – 2 jaar300 microgram14 – 17 jaar900 microgram14 – 17 jaar700 microgram
2 – 5 jaar350 microgram18 jaar en ouder800 microgram18 jaar en ouder680 microgram
6 – 9 jaar400 microgram    

 Dit is ook leuk om te lezen:

Ben jij opzoek naar vegan supplementen? Wij hebben goede ervaringen met de supplementen van Goldea.