Groene thee

groene thee

Groene thee, de meeste van ons drinken het regelmatig, maar wat is het precies en hoe gezond is het?

De plant waar alle thee van gemaakt wordt is de Camellia Sinensis. Na het plukken van de bladeren worden deze gedroogd. Tijdens het droogproces treedt er fermentatie op. De duur van fermentatie bepaalt het soort thee.

5 theesoorten

Van de Camellia Sinensis worden 5 thee soorten gemaakt. Zwarte, witte, groene, oolong en gele thee. Bij groene thee zijn de bladeren niet gefermenteerd, waardoor de oorspronkelijke licht groene kleur behouden blijft.

Dit zijn de echte theeën, alle andere soorten zoals munt zijn kruidentheeën, dit is niet de echte thee. Eigenlijk is het gewoon kruiden met heet water, wat een lekkere smaak geeft.

Groene thee wordt zorgvuldig gedroogd, waardoor het zijn milde smaak behoudt. Dit zorgt ervoor dat deze thee lekker door te drinken is. Een kop thee zonder suiker en melk bevat geen calorieën en is daarom een verantwoorde keuze

Hart en vaatziektes

Hart- en vaatziektes komen veel voor en worden door allerlei factoren beïnvloed. Je voeding is hier onder andere een grote factor in. De thee verkleint het risico op hart- en vaatziektes aanzienlijk. Dit blijkt uit een onderzoek van Journal of Nutrition uit 2008. Zo bleken vrouwen die tijdens het onderzoek groene thee dronken ongeveer 31% minder kans te hebben op overlijden aan een hart- of vaatziekte. Dit in vergelijking met vrouwen welke één kopje per dag dronken. Het effect werd echter wel pas aanzienlijk bij het drinken van 500 ml per dag.

Waardoor is groene thee gezond

Er zitten veel antioxidanten in deze thee variant. Daarom is het goed voor hart en bloedvaten. In het bloed zitten namelijk diverse cholesteroldeeltjes. Een deel hiervan oxideert snel, waardoor deze een riscofactor voor hart- en vaatziektes zijn. De antioxidanten uit groene thee voorkomen het oxideren van deze cholesteroldeeltjes. Hiermee neemt de kans op stijging van het risico op hart- en vaatziektes niet toe.

Afvallen met deze thee

Ze zeggen dat je met groene thee afvalt. Maar wat maakt het hem dan dat dit zou gebeuren. Uit een onderzoek is gebleken dat deze thee rijk is aan catechine polyfenolen waaronder ook het ingrediënt cafeïne valt. De stofjes zorgen ervoor dat het dagelijkse energiegebruik en vetverbrandig verhogen  

Nu blijkt uit recent onderzoek dat het geen resultaat laat zien als het gaat om het drinken van groene thee. Het blijkt bijna geen effect te hebben op het verliezen van gewicht of het behouden van gewichtsverlies.

Het is misschien geen vetverbrander, maar het kan wel net als water effect hebben op gewichtsverlies. Dit komt omdat vloeistoffen je maag tot een bepaalt punt vullen. Hier is niet heel veel bewijs voor maar door verschillende onderzoeken blijkt er toch een klein effect te zijn.

Antioxidanten en je hersenen

De antioxidanten zijn mogelijk erg goed voor je hersenen. Onderzoekers hebben inmiddels aanwijzingen gevonden, dat groene thee mogelijk het risico op alzheimer en Parkinson verlagen

Vetverbranding

Groene thee wordt door veel afslanksupplementen gebruikt. Het stimuleert namelijk het metabolisme en de ververbranding. Dit maakt dezt deze thee ontzettend populair. Bij het afvallen of voorkomen van gewichtstoename is het een goed idee om regelmatig een kop groene thee te drinken.

Diabetes type 2

Groene thee draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel en een goede insulinegevoeligheid. Bij patiënten welke diabetes type 2 voorkomt kan groene thee een goede beschermende factor zijn

Het gebit

De thee helpt erg goed om virussen en bacteriën te bestrijden, waardoor het risico op infecties afneemt. Dit is voor mond en tanden erg goed. De stoffen in groene thee remmen de groei van een veel voorkomende mondbacterie. Deze bacterie zorgt voor tandplak en draagt bij aan het ontstaan van gaatjes in het gebit. Tevens zorgt groene thee voor een frissere adem.

Thee in frisdrank heeft dit een effect

Wanneer er wordt geadviseerd om 3 koppen thee op een dag te drinken geld dit bijvoorbeeld niet voor ijsthee. Dit komt omdat het niet de zelfde voordelen heeft als thee zelf. Het is namelijk gewoon een frisdrank. Hier kan dan wel thee-extract in gedaan zijn maar daarnaast is het ook zoet en zuur. Het is dan wel weer zo dat ijsthee gezonder is dan een ander soort frisdrank.

Hoe drink je groene thee

Deze thee maak je zo je kookt eerst water. Deze schenk je in een theeglas hierna wacht je ongeveer zes minuten tot de tempratuur gedaald is tot een graden van 75. Wanneer je dit hebt gedaan mag het groene thee zakjes erin. Deze laat je dan nog twee minuten zo staan om het zo goed mogelijk te laten trekken. Dan is het klaar voor gebruik.

Hoeveel koppen per dag

Thee drinken heeft positieve effecten op de gezondheid. Daarom wordt er aan geraden om drie koppen thee per dag te drinken.

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle