Wortels

wortels lekker en gezond

De wortel is wereldwijd een van de meest gegeten groentes. Je komt ze tegen in verschillende dingen zoals sauzen, bouillons, salades en wok schotels. Ook kun je ze eten als kleine snacks. Het is dus een multifunctionele groente.  

Wat zijn wortels

Dit is een groente dat behoord tot de wortel- en knolgewassen. Bij alle soorten groente is het zo dat het veel voordelen heeft voor de gezondheid. Zo bevat de wortel veel vezels en voedingstoffen en zit het is laag in de calorieën. Daarnaast zijn wortels rijk aan bètacaroteen. Dit stofje zorgt ervoor dat de wortel oranje wordt. Het is niet zo dat de wortel alleen in de kleur oranje te verkrijgen zijn deze heb je ook nog in vele andere kleuren.  

Zijn wortels gezond

Ja ze zijn zeker gezond. Net zoals vele andere groentes kun je een wortel rauw eten. Het is dan ook een groente dat je net zo eet als bijvoorbeeld een appel. Dat het dus makkelijk is om te eten is een feit. Maar toch kun je het ook niet helemaal vergelijken met een stuk fruit, in fruit zitten veel suiker in tegenstelling tot de wortel. In rauwe wortels komen bij tot geen koolhydraten voor. In een gekookte wortels zitten wel (veel) koolhydraten. Een rauwe wortel is dan ook een ideale snack om te eten als je wilt afvallen of gezond wilt eten. Daarnaast zijn er nog meer redenen waarom je wat vaker een wortel zou moeten eten:

Vitamine A

Een wortel is rijk aan vitamine A. Dit is een in vet oplosbare vitamine. Deze vitamine helpt bij het aanmaken en herstellen van de cellen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je in een schemerige of donkere ruimte beter kunt zien. En vitamine A heeft een belangrijke rol in het houden van een sterk immuunsysteem.

Betacaroteen

Dit is een pro – vitamine A. Dit wilt zeggen dat het je lichaam helpt bij het omzetten van vitamine A. Je kunt het ook zo zien zonder de betacaroteen heeft lichaam weinig aan de vitamine A. Uit onderzoek is ook gebleken dat betacaroteen een goede antioxidant en het helpt in het bestrijden van vrije radicalen.

Vitamine B

Naast dat de wortel rijk is aan vitamine A, is het ook een belangrijke bron van vitamine B. In de wortel zit van deze vitamine de vitamine B1, B2 en B6. Het is belangrijk om genoeg vitamine B binnen te krijgen. Dit is essentieel voor de immuunsysteem, zenuwstelsel, spijsvertering en hormoonhuishouding.

Vitamine C

Wanneer er 100 gram wortelen op een dag gegeten wordt voorziet dit al 7% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Dit is vooral belangrijk voor je huis, haar en immuunsysteem. Daarnaast is vitamine C een sterke antioxidant en helpt het hart- en vaarziekten te voorkomen.

Kalium

Dit mineraal is belangrijk om de botontkalking tegen te gaan. Bijna iedereen weet dat je hiervoor normaal veel calcium binnen voor moet krijgen. Calcium alleen is niet genoeg. Kalium is ook zeer belangrijk hiervoor. Uit een onderzoek is gebleken dat het binnenkrijgen van kalium niet alleen goed is voor het voorkomen van osteoporose. Ook dat het belangrijk is tegen een hoge bloeddruk. Hiermee verlaag je de kans op beroertes en verminder je het risico op hart- en vaatziekten.

Vezels

De wortel scoort ook goed als het gaat om vezels. In een portie wortels van 100 gram zitten 3 gram vezels. Dit is al 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en zorg er ook voor dat je een stabielere bloedsuikerspiegel krijgt.

Hoe worden wortels gekweekt

Er zijn twee verschillende soorten, de zomersoorten en de wintersoorten. De zomersoorten groeien sneller en worden dan ook vroeger geoogst. Deze zijn kleiner en malser dan de winterwortelen deze hebben een langere tijd nodig. Deze groente wordt om de wortel heen gekweekt dit vraagt om een diepe losgemaakte grond, waar veel compost in is verwerkt.

Wil je verse bemesting gebruiken doe dit dan niet dit is niet goed voor wortels. Hierdoor kunnen wortels een misvorming van krijgen. Daarnaast is het ook wanneer er verse mest gebruikt wordt dat er wortelvlieg en haar larve in de grond zullen afzetten. Een wormstekigheid is dan een gevolg van de wortelen. Dit kan met een gewas beschermingsmiddel worden bestreden. Maar door tussen de rijen door sterk geurende gewas beschermers te plaatsen kan dit schadelijke insect deels geweerd worden. Wanneer er gewied of geoogst is moeten de gaten in het plantbed ook gelijk weer aangeaard worden. Dit komt omdat wortelzaad erg traag kiemt daarom is het voorkiemen ook aanbevolen. Te vroeg zaaien? Dit kan doorschieten veroorzaken.

Zijn wortels echt zo goed voor je zicht als gezegd wordt

Het is een feit dat wortels veel betacaroteen bevatten. Dit is een stofje dat in het lichaam wordt omgezet tot vitamine A, een onmisbare vitamine voor het lichaam. Betacaroteen zorgt er niet alleen voor dat de wortel oranje is, maar het help ook bij het beschermen van de hoornvlies en de ogen gezond te houden. betacaroteen is ook wel de voorloper van vitamine A genoemd. Deze vitamine is zeer belangrijk voor de ogen. Ook helpt deze vitamine bij het verlagen van heet risico op een verminderd zicht. In extreme gevallen kan een tekort aan vitamine A leiden tot een nachtblindheid. Dit komt hier in de buurt gelukkig niet voor. Dit komt omdat wij veel producten eten zoals groene bladgroente, oranje vruchten en erwten.

Welke soorten wortels bestaan er

Wat er eigenlijk al een beetje gezegd is dat de wortel niet weg te denken is uit onze cultuur. Er zijn dan ook verschillende soorten en maten:

Winterpeen

Dit is een dikke wortel met veel vlees en een oranje kleur. Deze wortel is populair in Nederland en wordt vaak gebruikt bij bijvoorbeeld hutspot. Deze ras kun je zeker een paar weken bewaren.

Bospeen

Ook dit is een bekende wortel in Nederland. Het wordt bospeen genoemd omdat hij in een bosje met de loof er nog aan verkocht wordt. Daarnaast kan het ook zijn dat het waspeen genoemd wordt. Deze ras smaakt lichtzoet en is lekker om te eten als een gezonde snack.

Nantes wortel

Deze wortels zijn te koop als snack worteltjes. Dit is omdat het een zoete smaak heeft. Het is ook te gebruiken wanneer je soep van wortels wilt maken.

Parijse broei

Een klein rond worteltje dat is dit. Deze worden bij niet in de winkel verkocht. Wil je ze hebben ga dan langs een groente boer. De smaak is zoet.

Oerpeen

Dit zijn vaak de paarse, rode en gele wortels. Deze zijn steeds vaker te vinden bij de biologische winkels en supermarkten. Deze wortels zitten vol met smaak, het is zoet met een tint aards. De paarse variant verliest tijdens het koken zijn kleur en kan dan zelf een beetje wit worden. In deze penen zitten ontzettend veel bètacaroteen zelf meer als in de oranje variant. Dit wordt omgezet in je lichaam naar vitamine A. Dit is een er goede vitamine voor je.  

Wat is gezonder rauwe of gekookte wortels

Rauwe wortels zijn gezond maar gekookte nog veel gezonder. Dit bevat namelijk meer betacaroteen dan rauwe wortelen. Dit is een sterke antioxidant dat zich omzet in je darmen tot vitamine A. . Echter is het wel zo wanneer een wortel gekookt wordt dat de vitamine verloren gaat.

Is het echt waar dat je van teveel wortels een oranje tint krijgen

Het lichaam slaat caroteen op in het vet in je huid. Hierdoor kan het ook echt zijn dat je oranje wordt. dit is echter wel pas op het moment als je veel wortel eet. Het gebeurt vaak bij mensen die ongeveer 30 milligram betacaroteen binnen krijgen. dit staat ook gelijk aan 5 grote wortelen.

Hoelang kun je wortels bewaren

Wanneer je de wortel met loof bewaart kan dit ongeveer 2 dagen in koelkast bewaard worden. Zonder de loof in een gesloten zak kun je ze ongeveer 1 a 2 weken bewaren.

Wanneer je de wortel in reepjes of plakjes hebt gesneden kun je ze ook invriezen. Blancheer de wortel dan wel even vooraf twee minuten. In een goed afgesloten zakje is de wortel dan tot 12 maanden houdbaar bij een tempratuur van -18.

Wat is de smaak

De smaak van een wortel is vaak zoet. Bij sommige wortel kan er ook een aardse tint aan zitten.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook