Verse tomatensoep met basilicum

verse tomatensoep met basilicum.

Eigenlijk best grappig, als ik in gesprek ben met mensen over soep. Maken ze de meest aparte soorten soep, maar zelf een tomatensoep maken is er vaak niet bij. Daarom dus hoogtijd om deze klassieker eens op de kaart te zetten.

Zelf gemaakte tomatensoep

Tomatensoep is een echte klassieker onder de soepen. Dit was dan ook de eerste soep ik at en die ik ook altijd al echt lekker gevonden heb. Toch was dit niet de eerste soep die ik zelf maakte. En dat terwijl een eigen gemaakte tomatensoep vele malen lekkerder is dan een kant en klare versie.

De meest gegeten soep van Nederland is ongetwijfeld tomatensoep. Eet jij altijd je tomatensoep uit een blik of een zak? Stop, vanaf nu niet meer. Een zelf gemaakte soep is niet alleen veel lekkerder en gezonder. Het is ook echt jouw soep, precies zoals jij hem het allerlekkerst vind.

Waar haal jij de tomaten voor de soep vandaan?

Haal jij net zoals de meeste mensen je tomaten uit de supermarkt? Of ga jij naar de groenteboer of haal je ze op de markt? Wat nog lekkerder is je eigen tomaten uit je moestuin.

verse tomatensoep met basilicum.
Afdrukken

Verse tomatensoep met basilicum

Porties 6 porties

Ingrediënten

  • 1,5 kilo tomaten
  • 500 gram winterpeen of wortels
  • 1 groentebouillonblokje
  • 750 ml water
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • snufje chilipoeder
  • 1 eetlepel olijfolie

Garnering

  • verse basilicum
  • gemalen zwarte peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de tomaten in een ovenschaal en doe deze 30 minuten in de oven wanneer de oven is voorverwarmd.
    Hou je van pittig? Doe dan wat gemalen peper over de tomaten.
  • Snijd de uien grof en pers de knoflookteentjes.
  • Doe een scheut olijfolie in een (soep)pan en voeg de uien toe en laat ze fruiten.
  • Schil de winterpenen en snijd deze in stukjes.
  • Voeg de winterpeen/wortels toe en laat even mee bakken met de uien.
  • Doe na een paar minuten de knoflook erbij. Meng alles goed door elkaar.
  • Laat een paar minuten meebakken.
  • Voeg het water het groentebouillonblokje en de chilipoeder toe roer goed door elkaar. En laat het geheel op laag vuur koken.
  • Haal de tomaten uit de oven en snijd ze door midden. Voeg ze toe aan de rest van de soep in de pan. Laat even kort koken en pureer de soep nu tot een geheel.
  • Doe de soep in kommen. Garneer met verse basilicum en versgemalen zwarte peper.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook