Zelfliefde wat is het eigenlijk?

Zelfliefde

Zelfliefde wat is dat eigenlijk en waarom doen we het nog zo weinig? Afgelopen maanden ben ik hier naar opzoek gegaan.

In de zomervakantie was alles mij even te veel geworden. De zorg voor mijn zieke zoon (nooit zomaar weg kunnen gaan, de andere kids, mijn huishouden, mijn werk enzovoort. Ik storte echt even helemaal in. De huisarts zei toen tegen mij, doe nu alleen even dingen waar JIJ energie van krijgt.

Ik had mijzelf volledig wegbezuinigd

Doordat mijn zoon zoveel tijd en energie vraagt en ik er ook voor de andere twee wilde zijn. En dan ook nog eens mijn bedrijf porberen op te zetten, want de alimentatie duurt niet eeuwig. Dan ook nog eens het huishouden doen. Dan moet er wel ergens op bezuinigd worden. En die bezuinig was ik zelf.

Sinds kort heeft hij twee leuke buddy’s en heb ik hierin wat meer ruimte gekregen voor mijzelf. Tijd om alles eens op een rijtje te zetten dus!

Waar krijg ik energie van?

Dat was een goede vraag, want ik had immers al heel lang niets meer voor mijzelf gedaan.

 • Naar events gaan voor mijn websites
 • Met vriendinnen iets leuks doen
 • Bij de jongs kijken naar hun voetbalwedstrijden
 • Yoga, mediteren en… zo kwam ik ook bij de verbonden ademsessie
 • Nieuwe recepten maken en opeten
 • Met Dylan het bos/de natuur in
zelfliefde

Naar events voor mijn website gaan

Regelmatig krijg ik leuke uitnodigingen in mijn emailbox voor leuke events. Dit kan echt van alles zijn een vegan restaurant wat opent, een vegan kookboek, de natuur in, een merk dat zijn of haar nieuwe producten wil laten zien, een beurs of naar een voorstelling bijvoorbeeld. Hier was ik al heel lang niet meer heen geweest, ik kon niet zomaar weg. Ik moest altijd rekening houden met mijn zoon.

Met vriendinnen leuke dingen doen

Het is al fijn, dat ik soms weer even alleen met een vriendin kan afspreken. Dylan wilde altijd wel mee hoor en vond het ook altijd gezellig. Toch merk ik dat ik het heerlijk vind om even alleen met mijn vriendinnen te zijn. Je kunt dan toch even over andere dingen kletsen.

De voetbalwedstrijden van de jongens

Eigenlijk al vanaf het moment dat de jongens op voetbal zitten, ga ik nagenoeg elke wedstrijd mee. Het is super leuk om ze te zien voetballen. Ook vind ik het erg gezellig met de andere ouders langs het veld. Het is echt een uitje. En de jongens vinden het erg fijn als ik bij ze kom kijken.

Yoga

Zelf heb ik nog maar een paar keer yoga gedaan. Maar het staat wel op mijn lijstje om vaker te gaan doen. En voor mediteren geld hetzelfde, ik moet dit vaker gaan doen.

Verbonden ademsessie

Tijdens mijn reis om meer tijd voor mijzelf (zelfliefde) te maken, kwam ik de website van Jozien tegen. We kregen via facebook contact. Dat ademhaling erg belangrijk voor je is, dat wist ik eigenlijk al. Maar dat er zoveel meer te halen is uit je ademhaling dat wist ik nog niet.

Een verbonden ademsessie is een reis naar jouw vitale en ontspannen zelf. Zo stond er op haar website. Dit sprak mij meteen heel erg aan. We hebben een afspraak gemaakt en inmiddels heb ik mijn eerste sessie onder begeleiding van Jozien gehad.

Je gaat op je rug op een matje liggen en concentreert je op je ademhaling. Jozien geeft aan wanneer je door je mond mag gaan adem en hoe je dat dan doet. Tijdens het ademen ben je even helemaal met jezelf bezig. Ongeveer een 45 minuten ben je intensief aan het ademen en daarna nog een kwartier weer op je eigen tempo.

Na de sessie voelde ik mij heel erg ontspannen en helemaal in het hier en nu. Het is mediteren en goed met jezelf bezig zijn ineen.

Een verbonden ademsessie wat is dat?

Nieuwe recepten maken en opeten

Heerlijk vind ik dat om in de keuken te staan en nieuwe recepten uit proberen. De jongens doe ik hier vaak ook echt een plezier mee. Ze proberen graag mijn probeersels uit. Het is super ontspannen om de groenten te staan snijden, de kruiden bij een gerecht te bedenken. En het is meestal een feestje om het te mogen opeten.

De natuur in

In mijn vrije tijd ben ik het liefst in de natuur. Laten Dylan en ik dat nu net gemeen hebben. In het weekend vind je ons dan ook vaak in een natuurgebied. De ene keer gewoon om lekker te wandelen en de andere keer gaan we echt opzoek naar beestjes. Samen kunnen wij hier uren van genieten. Na de wandeling gaan we meestal ergens wat eten en drinken.

Enkele natuurgebieden waar wij geweest zijn:

Zelfliefde is

Zelfliefde is een heel ruim begrip. Er vallen sowieso een aantal dingen onder zelfliefde:

 • Minder streng zijn voor jezelf
 • Meer zelfvertrouwen
 • Goed voor jezelf zorgen
 • Meer tijd voor jezelf
 • Geef jezelf een compliment
 • Jezelf helen

Minder streng zijn voor jezelf

Gelukkig ben ik helemaal niet streng voor mijzelf en luister ik altijd heel erg goed naar mijn lichaam. Doe jij dit wel, probeer dan steeds ietsje minder streng te zijn voor jezelf.

Meer zelfvertrouwen

Aan zelfvertrouwen heb ik over het algemeen ook geen gebrek. Ik ben blij met wie ik ben en ik weet waar ik voor sta. Maar natuurlijk wankel ik hier ook wel eens in. Maar over het algemeen heb ik een goed gevoel over mijzelf.

Goed voor jezelf zorgen

Wanneer zorg je nu goed voor jezelf? Dat kun je op veel verschilende manieren doen. Door gezond te eten, sporten en ontspannen.

Gezond eten

Alleen maar gezond eten houdt bijna niemand vol. Zelf hanteer ik de 80/20 regel. Ik eet 80% gezond en 20% minder gezond.

Sporten

Of je nu gaat hardlopen, naar de sportschool gaat, aan yoga doet of een stevige wandeling maakt. Het is allemaal goed voor je lichaam.

Ontspannen

Voor veel mensen is sporten ook al pure ontspanning. Echter is het ook weer voor het lichaam inspanning. Daarom is het niet verkeerd om nog op andere manieren te ontspannen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de sauna, massage, een ademsessie, mediteren of yoga.

Meer tijd voor jezelf

Dit is eentje waarin ik veel liever kan zijn voor mijzelf. Door echt even tijd voor mijzelf te pakken. En dit kunnen eigenlijk al hele kleine dingen zijn. Even lekker je gezicht reinigen en een masker op je huid doen. Mediteren, naar een saunacomplex of een ademsessie zijn voor mij pure momenten voor mijzelf. Maar ook de dingen die ik hierboven al noemde, met mijn vriendinnen, naar events en lekker uiteten zijn voor mij pure geniet momenten.

Waarin zou jij nog wat liever (zelfliefde) mogen zijn voor jezelf?

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *