Ananas

Ananas gezond stuk fruit.

Ananas is een vrucht dat er niet altijd al was. Ze begonnen het met telen in Brazilië, Bolivia en Paraquay maar is nu ook overal in Europa te vinden. Deze vrucht is gezond en heeft veel lichtpuntjes dat kan helpen bij je gezondheid. Een interessant stuk fruit dus!

Wat is ananas

De ananas is rijk aan vitamines en mineralen. Hierdoor is het ook een gezond tussendoortje. Het heeft een geel groene tot bruinachtige schil. In tegenstelling tot het vruchtvlees is deze lichtgeel tot geel van kleur. De smaak is zoet tot zoetzuur. De vrucht zelf is vaak niet het goedkoopste omdat het vaak van ver moet komen.

Geschiedenis

De ananas komt van oorsprong uit Brazilië, Bolivia en Paraquay. Doordat de vrucht een fijne en lekker smaak heeft is deze vrucht steeds populairder geworden. De vrucht is tussen 1450 en 1500 ontdekt door Columbus. Deze man vond de vrucht zo lekker dat hij ze meenam naar huis. Een tijdje later heeft hij er voor gezorgd dat het ook gekweekt werd in zuid- en midden – Amerika  en in het Caraïbisch gebied. Niet veel later besloot Spanje deze vrucht te gaan telen in de Filipijnen, Hawaï en Guam. De vrucht kwam pas een heel stuk later in Europa dit was voor het eerst in 1720. Dit werd gedaan via kassen. Ananas wordt op moment het meest geteeld in Zuidoost-Azië, Thailand en de Filipijnen.

Is ananas gezond

Naast dat dit een hele lekkere fruitsoort is bevat het ook vele vitamines en mineralen zoals: vitamine B, vitamine C, kalium en mangaan. Hierdoor heeft het ook verschillende functies voor de gezondheid. En kan het zeker gezond worden genoemd.

Werkt bloeddrukverlagend

In ananas zit kalium. Dit is een mineraal dat een bloeddruk verlagende werking kan hebben. Daarnaast is kalium ook nog eens betrokken bij het behouden en versterken van de spieren en het versterken van de brein.

Bescherm tegen verkoudheid

Voedingsstoffen zoals vitamine C en bromelaine zijn beide terug te vinden in ananas. De stoffen helpen je bij het bestrijden van microben in het lichaam, hierdoor helpt het je verkoudheid te voorkomen.

Voorkomt astma

Wanneer je regelmatig ananas, mango, broccoli, pompoen of wortels eet heb je een mindere kans op het krijgen van astma. Dit komt door dat er betacaroteen in zit. Dit geeft een bescherming tegen astma en andere ziektes.

Bevordert de spijsvertering

De vrucht bevorderd de spijsvertering. Dit komt omdat er bromelaïne in ananas zit, dit is een enzym dat je lichaam helpt eiwitten af te breken. Ananas bevat daarnaast ook nog eens veel vezels. Dit is natuurlijk altijd goed voor de spijsvertering.

Verbeterd het immuunsysteem

Doordat ananas veel vezels bevat heb je ook minder hongergevoel. Hierdoor houd je de darmen in topconditie. Wanneer je een gezonde darmflora hebt ben je beter beschermd tegen ziekten en virussen. Je weerstand komt dan ook voor een groot gedeelte uit je darmen.

Kan positief zijn voor de vruchtbaarheid

Ananas is rijk aan antioxidanten. Producten die hier rijk aan zijn kunnen de vruchtbaarheid bevorderen. Dat komt omdat antioxidanten tegen de vrije radicalen vechten.

Versterkt de botten

Een kleine hoeveelheid, kan er al voor zorgen dat je botten en bindweefsel versterken maar hoe gaat dit dan. Bij een portie van 56 gram ananas zit er 26% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden mangaan in. Dit is een mineraal dat essentieel is voor het lichaam dit zorgt ook voor die extra versterking.

Het herstellen van de huid

De voedingstoffen die in ananas zitten kunnen bijdragen aan het herstel van de huid, die zich heeft beschadigd door de zon of vervuiling. Het is ook een remise voor rimpels deze worden wat minder opvallend. De vitamine C speelt hier een grote rol in deze maakt collageen aan. Dit is een in het lichaam voorkomend eiwit dat de huid ondersteund.

Kun je de kern van ananas eten

De ananas zelf is rijk aan vitamine C, mineraalstoffen en enzymen. Deze stoffen zitten niet alleen in het vruchtvlees maar ook in de kern. Het zou dus ook zeker goed zijn om deze te eten. Maar mag je deze kern ook eten? ja dit mag zeker! De kern is dan misschien wel wat harder en vezeliger dan de vrucht zelf maar daarom kun je hem wel eten. Wil je hem niet rauw eten dan kun je de kern ook bewerken, bijvoorbeeld marineren en dan even grillen. Op deze manier kun je het hart van de ananas prima eten.

Hoeveel ananas mag je per dag eten

Het is goed om ananas te eten dat is een ding wat zeker is. Je krijgt hierdoor veel vitamines, mineralen en vezels binnen. Deze dragen op velen soorten manieren mee aan je gezondheid. Maar eet ook weer niet teveel, een kopje met ananas per dag is meer als genoeg.

Hoe kun je ananas het beste bewaren

Dit is een vrucht dat gevoelig is voor koud bederf. Ananas houd je daarom ook buiten de koelkast. In tegenstelling tot gesneden stukjes ananas deze kun je het beste goed afgedekt in de koelkast bewaren. Wil je ananas invriezen verwijder dan eerst de schil en de harde kern. Snijd dan de vrucht in stukken. Vries het uiteindelijk in een afgesloten bakje of zakje.

Hoelang kan ik het bewaren:

  • Fruitschaal: 3-7 dagen
  • Vriezer: 8-12 maanden

Teelt en seizoen

Het is een tropische plant dat groeit bij tempraturen tussen de 22 en 26 graden met een hoge luchtvochtigheid. Vaak zijn de landen die tussen 31 noord breedte en 34 zuid breedte liggen zijn het beste geschrikt om ananas te telen. Hoe donkerde de kleur, hoe grote de productie ook is.

De ananas is het hele jaar beschikbaar.

Voedingswaarde

1 Schaaltje ananas van 125 gram 
Energie68 kcal
Vet0,1 g
Waarvan verzadigd0 g
Koolhydraten15 g
Waarvan suiker14,5 g
Vezels2 g
Eiwit0,6 g
Zout0 g

Leuk feitje over ananas

Wist je dat wij als Nederlanders deze fruit soort vaak eten en dat het in de top tien van meest gegeten fruit staat. En dat wij per dag gemiddeld 2,5 gram ananas eten dit komt neer op 913 gram per jaar.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook