Vegan oliebollen recept

vegan oliebollen maken en eten.

In de warme maanden, augustus zie je meestal al de kramen staan waar de heerlijkste appelbeignets, oliebollen en wafels te koop zijn. Mopperend passeer ik die, want God wat zijn ze weer vroeg, maar stiekem ontvlamd er wat in mij, zin in de herfst en wintertijd. Tijd om zelf eens vegan oliebollen te gaan bakken.

Variëren met de vegan oliebollen

Met deze variant heb ik gekozen voor rozijnen. Je kunt ook stukjes dadels gebruiken, krenten, pruimen, appel, gedroogd fruit of iets geks als stukjes ananas of mango voor een tropische versie. Je kunt ook wat minder water erbij doen en aanvullen met sinaasappelsap of -rasp om een vleugje frisheid in je oliebollen te krijgen. Kaneel past er ook heerlijk in en zelfs amandelen. Eindeloos proberen dus, je zou er zelfs voor kunnen kiezen om de hartige kant op te gaan. Die zou ik best willen proberen, alleen vind ik de zoete zelf erg lekker.

Oud en nieuw vieren met vegan oliebollen

Eigenlijk is het de ultieme snack met oud en nieuw. Je kunt geen tv-programma aanzetten of er staan oliebollen op tafel op deze dag en natuurlijk een glas champagne. Dit gebruik komt uit de middeleeuwen, uitdelen van lekkernijen om mensen een heerlijk jaar te wensen. Ze werden dus eigenlijk ook als een soort geschenk gebakken. Dit gebruik werd vooral onder arme mensen gezien.

Oliebollen geschiedenis

Op een schilderij uit 1652 is de eerste oliebol al te zien en het eerste recept is in het kookboek ‘De Verstandige Kok’ uit 1667 terug te vinden. Hij leek echter niet op de huidige bol, het was een platte koek. Het deeg werd in een klein bodempje olie gebakken. Deze koeken bevatten meer kruiden en rozijnen. Er gaan bijna net zoveel rozijnen in als bloem. Verder zit er gemberpoeder,  kaneel, kruidnagel en amandelen in. Deze koeken werden vooral in de winter gegeten, omdat ze goed vullen en veel calorieën bevatten. Ze zijn gemaakt van houdbare ingrediënten dat makkelijk was in schaarste en in de kou.

In de middeleeuwen ontstond de traditie om na de jaarwisseling bij mensen langs te gaan om ze gelukkig Nieuwjaar te wensen en dan bieden ze een oliekoek aan. In de negentiende eeuw krijgt de koek de status van de lekkernij met oud en nieuw, dat is ie nog steeds. 

vegan oliebollen recept
Afdrukken

Vegan oliebollen

Gang Dessert, gebak
Voorbereidingstijd 1 uur 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 15 gram gedroogde gist
  • 10 gram rietsuiker
  • 1 mespuntje zout
  • 500 milliliter water (of een flesje bier) (om de oliebollen luchtiger te maken)
  • 100 gram rozijnen geweekt
  • 1 theelepel vanille-extract
  • olie om in te frituren

Instructies

  • Meng de droge ingrediënten samen in een kom.
  • Voeg het water en vanille-extract erbij, roer goed.
  • Giet de rozijnen af, roer ze door het mengsel.
  • Laat 1 uur rijzen.
  • Maak mooie bollen van het deeg, frituur ze tot ze bruin en knapperig zijn.
    Eet smakelijk!

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook