10 boeken om te lezen deze winter

Het winterseizoen komt er weer aan. Dat betekent dat het weer tijd is voor gezelligheid in huis. Kaarsen aan, onder je favoriete dekentje kruipen, een warme kop thee zetten, je meest fijne trui uit de kast pakken, kerstmuziek op de achtergrond en natuurlijk een goed boek. Ben jij ook zo dol op boeken lezen? Kijk dan snel naar mijn winter top 10.

Maar welke boeken zijn het meest geschikt voor de winter? Ik zou je daar een handje bij kunnen helpen.

Dit zijn 10 winterboeken in verschillende genres die jou gaan vergezellen op een knusse winteravond.

1. Een dag in december van Josie Silver

Als je net zo’n liefhebber van romantiek bent zoals ik, dan is deze grappige novel zeker iets voor jou. Dit verhaal gaat over een dame genaamd Laurie die bij voorbaat alle hoop in de liefde opgegeven heeft. Liefde op het eerste gezicht was iets waar Laurie niet in geloofde. Tot op een besneeuwde dag in december. Er stond Laurie iets bizars te gebeuren. Iets wat ze nooit had verwacht. Op deze dag heeft ze namelijk heel overtuigend gevoeld dat ze haar ware liefde heeft zien staan.

Terwijl Laurie plaats wilde nemen in de bus, stond ze vanuit het raam oog in oog met een man. In het boek kom je er achter dat deze man Jack heet. Laurie en Jack worden opslag verliefd op elkaar en er is meteen een connectie. Maar helaas is het te laat om kennis te maken aangezien de bus al snel vertrok. De twee weten niks van elkaar. Geen naam, telefoonnummer of wat dan ook. Ze zullen elkaar waarschijnlijk nooit weer zien.

Omdat Laurie zo onder de indruk was van Jack, is ze een jaar lang gaan zoeken naar deze droomman. Tijdens het uitgaan in bars, wanneer ze aan het winkelen was, noem het maar op. Maar nergens een spoor te vinden van Jack. Zal Laurie ooit Jack weer weten te vinden? En als ze hem vindt, zou Jack deze vlugge ontmoeting zich dan nog herinneren?

Dit boek is geschreven vanuit beide hoofdpersonages hun perspectieven. Je kunt het boek onder andere hier online kopen.

2. Christmas Shopaholic van Sophie Kinsella

Een typisch op familie gericht kerstverhaal mag zeker niet ontbreken uit de lijst. En als we het hebben over zo’n soort boek, is Christmas Shopaholic zeker een aanrader.

Dit komische verhaal focust zich op de chaotische shopaholic Becky Bloomwood. Becky is een waar familiemens en daarom dol op kerst. Ze verheugd zich ieder jaar weer op deze traditie. Kerstmis wordt in huize Bloomwood altijd al gevierd met een groots kerstdiner. Dit met familie en gezellige buren als gasten. Echter zal het dit jaar allemaal anders verlopen.

Becky haar ouders zitten midden in een verhuizing tijdens de feestdagen. Vandaar dat Becky dit jaar de taak heeft gekregen om het kerstdiner over te nemen. Maar hoe zou het organiseren van een kerstfeest er uit zien als je dit overlaat aan een chaotische shopper zoals Becky?

Lukt het Becky om op tijd de specifiek gewenste kerstcadeaus in te slaan en het perfecte diner op te dienen? Dat is nog maar eens de vraag. Naast dat Becky vrij klunzig is, zijn de gasten nogal veeleisend en besluit zelfs de ex vriend van Becky uit het niets op te duiken. Nou, daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Een leuk detail is dat er in het boek ook een veganist voorkomt. Jess (Becky haar wat norse zus) is namelijk vegan. Het personage heeft veel moeite met het kerstdiner als deze uiteraard niet vegan is. Dit is voor de veganistische doelgroep zeer herkenbaar om te lezen ga ik van uit. De herkenbaarheid zit in de ervaring met het dealen met een non vega familie tijdens kerst. Dus die boodschap is ook verwerkt in het verhaal.

Je kunt het boek onder andere hier online kopen.

3. Gletsjer van Suzanne Vermeer

Als jij meer het type bent voor een wat spannender boek met moord en doodslag, dan is deze thriller van Suzanne Vermeer iets voor jou dit winterseizoen.

Dit bloedstollende verhaal gaat over twee zussen genaamd Judith en Maaike. Samen gaan ze op wintersport in het Duitse Garmisch-Partenkirchen. Hier gingen ze vroeger veel naartoe op skivakantie. Maar vanwege Judith haar politieke carrière is het er de laatste jaren niet meer van gekomen.

Deze winter besluiten Judith en Maaike die kant weer eens op te gaan. Het begint als een ouderwetse en gezellige zussenvakantie op de piste. Totdat de sfeer fataal omslaat als Judith verongelukt. Maar was dit daadwerkelijk een ongeluk of speelt er meer? Maaike is er namelijk van overtuigd dat het moord is geweest en gaat op onderzoek uit.

Online onder andere hier te koop.

4. Het huis aan het einde van Irwan Droog

In dit boek vertelt schrijver Irwan Droog over zijn waargebeurde avonturen op een eilandje aan de poolcirkel in Noorwegen. Als jij houdt van een goede reisbiografie, is dit winterse boek aan jou besteed.

Irwan Droog besluit het drukke Amsterdam in te ruilen voor een knus huisje op het Noorse eiland Selvær. Samen met zijn vriendin en de hond verhuist hij voor 6 maanden naar dit kleine eiland wat slechts enkele bewoners bevat. Op het eiland wonen iets minder dan 50 mensen. Desalniettemin wordt het stel erg gastvrij ontvangen.

Het jonge stel weet niet wat ze meemaken. In vergelijking met Amsterdam is deze plek een enorm verschil volgens Irwan Droog en zijn vriendin. Het lijkt zelfs alsof ze in een andere tijdperk terecht zijn gekomen. Droog beschrijft dat alles hier een stuk rustiger gaat en het leven compleet is anders dan in Nederland.

Irwan Droog neemt je mee met al zijn avonturen. Van wandelingen door de natuur tot het aanschouwen van het indrukwekkende noorderlicht. Ook ontmoet hij bijzondere figuren waar je in het boek ook kennis mee zult maken.

De grote hamvraag die uiteindelijk meerdere malen in het boek terug komt, is of het stel zich hier op lange termijn zouden willen en kunnen settelen. Hoe die vraag word beantwoordt, lees je in het boek.

Meer informatie vind je hier.

5. De beer en de nachtegaal van Katherine Arden

Dit is een boek voor de fantasie en sprookjes liefhebbers. Het verhaal gaat over een magisch sprookje dat zich afspeelt in de wildernis van het noorden van Rusland. Het gebeurd in een dorpje waar het altijd sneeuwt. Dit verhaal wordt verteld door een oude min.

De oude min vertelt over de sprookjes van de Winterkoning. Deze staan ook wel bekend als de verhalen over oude magie die verboden worden door de kerk. En dan komt het meisje genaamd Vasja aan bod. Voor haar zijn dit meer dan alleen verhalen.

Vasja is een jong, losbollig en rebels meisje met een speciale gave. De oude magie waar de min over spreekt, lijkt Vasja namelijk te kunnen zien. Maar Vasja is slechts de enige die dit kan.

Vasja kan contact leggen met de magische wezens die ook wel beschermgeesten worden genoemd. Wanneer de priester naar het dorp komt en hij vervolgens de mensen verbiedt om offerandes aan de beschermgeesten te brengen, is Vasja de enige hoop van de verzwakte beschermgeesten. De geesten kunnen hierdoor namelijk niet meer het dorp beschermen tegen het kwaad.

Dit is een betoverend verhaal met een winterse en knusse sfeer.

Meer informatie over het boek vind je hier

6. Winteren van Katherine May

Heb jij zin in een autobiografie deze winter? Dan gaat dit jouw boek worden.

Deze autobiografie legt de focus op de donkere en koude dagen van het leven. En in die periodes voelen we ons wel eens nutteloos, moe, depressief of afgewezen. Dit boek helpt je om op een andere manier naar deze situatie te laten kijken en om je vervolgens daardoor wat beter te voelen. Het biedt troost, comfort en zorgt ervoor dat je alsnog tot rust kan komen. Op deze manier leer je te kampen met je zorgen, waar we allemaal mee te maken hebben en krijgen in het leven.

boeken lezen deze winter

Zo legt Katherine May uit dat ze de winter ziet als metafoor voor alle kale periodes in het leven. Zowel de leegheid van de winter als onze zorgen komen en gaan na enkele tijd weer. En net zoals de natuur uit zichzelf een stapje terug zet, zouden wij dit als mensen met onze kwetsbare gevoelens ook moeten doen. Kortom, we zouden moeten leren te ”winteren.”

Winteren alles wat je wil weten, kun je hier vinden.

7. De winter voorbij van Isabel Allende

Valt voor jou een historische en misdadige roman in de smaak? Dit verhaal volgt 3 hoofdpersonen in New York. De oudere norse universitaire oud-leraar Richard, de 60-jarige Chileense vrijgezel Lucia en de jonge illegale immigrant Evelyn.

Het is december 2015 als er een gevaarlijke sneeuwstorm plaatsvindt in New York. Door deze heftige gebeurtenis kruist het drietal elkaars pad. Het verhaal wordt steeds problematischer als de drie tegen hun wil te maken krijgen met een lijk in de kofferbak van een auto. Ze willen zowel het lijk als de auto dumpen en moeten hiervoor samen gaan werken. Tijdens hun avontuur leren ze elkaar steeds beter kennen en scheppen ze een band.

Er gebeurd heel veel in dit verhaal en er komen verschillende zaken aan bod. Denk aan drugsbendes, immigratie, moord, mishandelingen, politiek en nog veel meer. De moeite waard om te lezen als je van dit soort spannende verhalen houdt.

Online hier te koop.

8. Twaalf dagen voor kerst van Jenny Bayliss

Een warmhartig, knus en romantisch kerstverhaal kan niet missen uit deze lijst. Dit boek laat je er aan herinneren hoe wonderlijk en speciaal de kerstgedachte is. En om toch nog weer even in het kerstsfeertje te blijven, heb ik ervoor gekozen om een extra kerstboek aan deze lijst toe te voegen. Dit soort boeken zijn populairste tijdens de wintermaanden en er zijn zo veel boeken over kerstmis, dat het eigenlijk zonde is om niet nog een extra kerstboek aan te raden. Er kunnen wat mij betreft overigens niet genoeg kerstverhalen zijn. Dus het was lastig te kiezen welke ik de spotlight zou geven. Uiteindelijke is het de kerst feelgood genaamd ”Twaalf dagen voor kerst” geworden. Hopelijk valt het in de smaak.

Het boek focust zich op Kate Turner. Kate is single en ready to mingle. En met de feestdagen die voor de deur staan, wordt het hoog tijd om te starten met daten. Laura, de beste vriendin van Kate, trommelt Kate op om zich in te schrijven voor een datingsprogramma. En niet zomaar eentje, 12 dates met 12 verschillende mannen.

Kate accepteert deze uitdaging. Ze heeft geen zin meer in kerst met allemaal verliefde stelletjes om zich heen terwijl zij vervolgens alleen is. Gaat Kate haar perfecte man vinden voor de kerstvakantie begint? Zit die man tussen de 12?

In dit boek proef je de ultieme kerstsfeer. Van alleen al het sneeuw tot de romantiek dat erbij komt kijken.

Alle informatie over het boek vind je hier

9. Koud als sneeuw van Gena Showalter

Dit is weer een boek voor de fans van fantasie en sprookjes. Eerder in de lijst had ik het fantasieboek ”De beer en de Nachtegaal” aangeraden. Maar dit is voor de doelgroep die meer van de wat duistere en mysterieuze fantasieverhalen houden. Dus als jij jezelf hierin kan vinden, is dit boek wat voor jou.

Het verhaal legt een link naar het klassieke sprookje genaamd ”Sneeuwwitje.” We volgen in dit verhaal het tienermeisje genaamd Everly Morrow. Ze is opgegroeid als elke andere tiener. Toch heeft ze een speciale bovennatuurlijke gave, ze kan namelijk met de spiegels communiceren. Everly is 16 als ze ontdekt dat ze een sprookjesprinses is en ze thuishoort in het magische Enchantia. Maar dit bijzondere feit houdt ze liever geheim voor zichzelf.

boeken

Op een dag wordt Everly door de spiegels geconfronteerd met het nieuws dat ze voorbestemd is om de vijand te worden van Sneeuwwitje, ook wel bekend als de boze koningin. Hier lijkt niks van te kloppen. Al helemaal niet als ze verliefd wordt op Roth Charmaine, de prins. Zou Everly werkelijk de boze koningin representeren?

Het is een mysterieuze kwestie. Zou Everly als boze koningin eindigen als in het sprookje of kan ze terugvechten? Hoewel Everly er vanuit is gegaan de boze koningin te zijn, ziet ze haar ook in velen terug in Enchanta. Dat maakt het allemaal erg verdacht en spannend.

Wil je meer over dit boek weten? Kijk dan even hier

10. Winter Wereld van A.G. Riddle

Laten we de lijst eens afsluiten met een goed Sci-Fi boek. Dit boek is voor jou helemaal geschikt als jij kan genieten van spannende sciencefiction. In dit verhaal is er een nieuwe ijstijd aangebroken. Het sneeuwt in de zomer, gletsjers vernietigen wereldwijde steden en de mensheid kan haast geen kant op omdat ze zowat de afgrond in vallen. Tegenwoordig moet de bevolking van de wereld er alles aan doen om te kunnen overleven.

De wetenschappers zijn ten einde raad. Uit wanhoop sturen ze daarom ruimtesondes het zonnestelsel in om vervolgens metingen te kunnen doen en te achterhalen hoe ze de wereld weer normaal krijgen. Bij planeet Mars in de buurt ontdekken ze dat een bijzonder mysterieus object de richting van de zon opgaat.

Zou het object de gehele oorzaak van deze ijstijd zijn? Of speelt er meer in deze mysterieuze zaak en komt er nog meer gevaar bij kijken?

Enthousiast geworden? Hier kun je alles lezen over het boek

Lezen maar

Dit waren mijn tien boeken tips. Als jij net als ik van lezen houdt zit er vast een geschikt boek tussen voor jou. Als je een boek gekozen hebt kun je lekker gaan genieten van de winterse sfeer die ieder boek met zich mee brengt. Het winterse is wat elk boek in de lijst met elkaar gemeen heeft. Alle boeken zijn dan wel winters, de genres verschillend. Ga er maar lekker voor zitten, pak je zachte deken, zet een kopje van je favoriete thee en veel leesplezier!

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook