Fattoush met granaatappel

Fattoush met granaatappel heerlijk vegan recept.

Als kind kon ik nooit begrijpen waarom de volwassenen in mijn familie vochten om de slakom en hun
brood in het vocht op de bodem doopten. Ik weet inmiddels dat er weinig dingen beter zijn dan brood
dat doordrenkt is met een zurige, scherpe dressing. Fattoush is een van mijn favoriete salades – het is
de perfecte drager voor iets oud pitabrood (het Arabische woord fatteh betekent ‘kruimels’) dat tot leven
komt in een knapperige, peperige, zoete salade. Ik heb door middel van granaatappel de wrange en
zoete elementen opgevoerd, en het werkt perfect.

Nistisima

Deze Fattoush met granaatappel komt uit het kookboek: Nistisima traditioneel vegan uit de Mediterranée & omstreken. Een super leuk boek met allemaal lekkere vegan recepten.

Meer informatie over dit boek , kun je hier vinden.

Fattoush met granaatappel

Een lekker en makkelijk recept om de zon nog even in huis te halen. Dit is ook een lekker recept voor aan de kersttafel. Of je nu verschillende gerechten gaat koken of gaat gourmetten, deze heerlijke salade past er zeker heel erg goed bij.

Fattoush met granaatappel heerlijk vegan recept.
Afdrukken

Fattoush met granaatappel

Gang Salade
Keuken Mediterraan
Porties 4 tot 6 personen

Ingrediënten

  • 2 pitabroodjes
  • 3 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse (o.a. Midden-Oosterse supermarkt)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 granaatappel
  • 500 gram rijpe tomaten, verschillende kleuren
  • 1 komkommer
  • 6 lente-uitjes
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 6 radijsjes
  • 1 krop bindsla of 2 kropjes little gem
  • 1 theelepel sumak (o.a. Midden-Oosterse

    supermarkt)

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C. Open de pitabroodjes zoals een boek, besprenkel ze met 1 el van de extra vergine olijfolie en bestrooi met de oregano en wat zout en peper. Bak ze 12 tot 15 minuten in de oven, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat 10 minuten afkoelen en breek in stukjes.
  • Maak de dressing terwijl de pitabroodjes in de oven staan. Pers het sap uit de citroen en meng met de rest van de extra vergine olijfolie en de granaatappelmelasse tot een dressing. Pel de knoflook, kneus het teentje met de zijkant van je mes en voeg toe aan de dressing. Breng royaal op smaak met zout en peper, meng goed en zet apart. Haal de pitjes uit de granaatappel en zet apart.
  • Snijd de tomaten in grove en de komkommer in kleine stukjes (als je een grote komkommer gebruikt, halveer deze dan eerst in de lengte en schep de zaadlijsten eruit). Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes. Hak de blaadjes van de bladpeterselie fijn. Snijd de radijsjes in dunne plakjes. Snijd de bindsla of de little gem grof. Meng alles met de dressing (zonder de knoflook) door elkaar en verdeel over een schaal. Strooi de geroosterde pitabroodjes, de granaatappelpitjes en de sumak erover en serveer.

Heb jij ons vegan e-book kerst al gezien?

Vegan kerst Vol met handige tips en mega lekkere recepten. Hoe kun je het beste je tafel stylen? Ook zit er een volledig beautystappen plan in.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vind je dit een lekker recept? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook