Spruiten

spruiten

Spruiten, je houdt er van of je houdt er niet van. Hier zit niets tussen in … Maar wat zijn spruitjes nu eigenlijk precies?

Wat zijn spruiten

Spruitjes zijn een wintergroente en heet officieel spruitkool. De spruit is niet heel populair en al helemaal niet onder kinderen dat komt door de bittere smaak. De spruit valt onder de koolsoorten zoals je ook aan de naam spruitkool kan herkennen, ook is het familie van de bloemkool en boerenkool.

Teelt en oogst

Een spruit groeit in de oksel van een spruitkool. Er ontstaan door de groei een lange stengel die 40 tot 50 centimeter boven de grond groeit, dit kan zelf soms oplopen tot een stengel van een meter hoog. Een stengel bevat ongeveer 20 tot 40 spruiten. Uiteindelijk zullen de spruiten uit de oksel geplukt worden en de bladeren worden verwijderd.

Er bestaan meerdere soorten spruiten, hierdoor kunnen ze het hele jaar op het land staan. Spruiten worden vooral in de winter gegeten waardoor de spruiten ook meer gezien worden als wintergroente. Dit komt ook wel dat de teelt het hoogte punt bereikt in het groeiseizoen waardoor de spruiten het lekkerste zijn.

Spruiten worden van eind oktober tot begin februari geoogst. Ze kunnen namelijk goed de winter overleven. Spruiten kunnen dan ook tegen zeer lage temperaturen, wanneer er een vorst is geeft dit de plant nog eens extra energie dit komt doordat de kou het zetmeel omzet in suikers. Hierdoor komt er een beschermend laagje om de spruit heen.

Gezondheidsvoordelen

Spruiten zijn een echte wintergroente, net als vele andere koolsoorten. Spruitjes bevatten veel vitaminen mineralen en vezels. Zo bevat het veel vitamine C, dit is weer goed voor je weerstand. Dit is niet de enige vitamine het bevat namelijk ook vitamine B1 en B6, dit helpt voor het goed functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel. En naast deze vitaminen bevatten ze ook nog eens veel vezels. Deze zijn goed voor een goede spijsvertering.

Smaak en kleur

Een spruit ziet er ongeveer het zelfde uit als een kool alleen dan in een kleine variant.  Ze worden vaak niet groter dan 2 a 3 centimeter en het zijn allemaal kleine blaadjes over elkaar heen. Er zijn verschillende soorten spruiten, de bekendste hiervan is de groene spruit. Maar er zijn nog meer soorten spruiten. Zo bestaan er ook paarse spruiten deze zijn niet gelijk bekend bij de consument. De kleur paars ontstaat door dat er een aanwezigheid is van anthocyanen. Dit is een stof dat zich natuurlijk ontwikkeld dit zit ook in bijvoorbeeld rode kool, en paarse zoete aardappel. Wanneer je het product kookt zal deze paarse kleur vanzelf verdwijnen daarom wordt er aangeraden om het te roerbakken of te stomen.

De smaak van spruiten zijn bitter. Het is dan ook geen populaire groente en al helemaal niet bij kinderen. Dit kan verholpen worden door bijvoorbeeld  groenten die wat zoeter zijn zoals pompoen of tomaat erbij te doen. Wat ook een oplossing is om inplaats van de groene spruit de paarse spruit te gebruiken, de paarse spruit is namelijk zoeter en heeft een nootachtige smaak.

Bereiden van spruiten

Voordat je de spruitjes gaat koken of roerbakken, moeten ze eerst schoongemaakt worden. Dit doe je door eerst de harde onderkant van de spruit te snijden. Daarna verwijder eventueel de buitenste blaadje of de lelijke bladeren. Was de spruit af onder de kraan en nu zijn de klaar om te koken of te roerbakken.

Bewaren

Als je ze gekocht hebt kun je ze nog een aantal dagen bewaren voordat je ze gaat bereiden.

Vers

Koelkast: 3-7 dagen

Diepvries (wanneer geblancheerd is): 12 maanden

Gaar of uit pot

Koelkast: 2 dagen

Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijd

De meeste mensen koken spruitjes. Maar je kunt er nog zoveel meer mee. Zo kun je ze goed bakken, roerbakken of stomen bijvoorbeeld. Je kunt er een stamppot van maken, of zelfs soep van maken en nog zoveel meer.

  • Koken: 10 – 13 minuten
  • Roerbakken: ca 10 minuten
  • Smoren: 12 – 15 minuten
  • Stomen: 12 – 15 minuten

Handig om te weten over spruitjes:

  • Spruitjes ruiken altijd zo als je ze kookt. Dit komt omdat ze zwavel uit de grond opnemen. Als je een stukje gepelde ui mee kookt met de spruiten, wordt de zwavelgeur een stuk minder.
  • Hoe kleiner de spruitjes, hoe zoeter de smaak. Maar ook lastiger om schoon te maken.
  • Hollandse spruiten die in het buitenland vooral bekend staan onder de naam Brussels Sprouts of ‘choux de Bruxelles’, Dit heeft alles te maken met de geschiedenis van deze spruit. Ze werden in de 18e eeuw voor het eerst in België gezien.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook