Spruitjessoep een lekker recept

Spruitjessoep het recept.

Spruitjessoep: Mijn eerste gedachte bij spruitjessoep was ‘Huh echt?’ Ik had een minuutje nodig om eraan te wennen. Als je het over spruiten hebt, zijn er voor- en tegenstanders. Degene die het verrukkelijk vinden en de andere kant vindt het walgelijk. Deze soep heb ik uitgekozen om te proberen, voor de minderheid onder ons die spruitjes wel lekker vindt. Ik heb vorig jaar te weinig gebruik gemaakt van het seizoen voor deze koolsoort, daarom moet dat dit jaar anders. Toen ik dit boek in handen kreeg, moest ik deze soep gewoon maken. Ik eet mijn spruiten altijd op dezelfde manier en daar komt nu verandering in.  

Spruitjes zijn een gezonde groenten vol met vitaminen en mineralen. Spruitjes smaken nogal bitter en daarom zijn er zoveel mensen die er niet zo van houden.

Vitaminen in spruitjes

Er zitten heel veel vitamines in spruitjes. Onder andere vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11, C, E en K. Naast vitaminen bevatten spruitjes ook veel mineralen. Fosfor, ijzer, mangaan, molybdeen, Calcium en magnesium. Ook bevatten ze de nodige eiwitten, het aminozuur tryptofaan en het bevat een grote hoeveelheid vezels.

Review Gewoon Vegan 2, spruitjessoep

Het maken is makkelijk, heel simpel. Na het koken, doe ik mijn vertrouwde staafmixer in de soep. De geur die omhoog komt als ik hem aanzet, is intens de geur van spruiten. De geur werd tijdens het koken verhuld door de kerrie en kokoscrème. 

Hij is niet de mooiste van de soepen die ik heb gemaakt, maar looks is niet alles, het gaat allemaal om de smaak. Ik vind hem niet erg gevuld, het geeft 4 magere kommen soep. Dit is meer een voorgerecht, krijg ik het gevoel. De smaak is lekker, echt lekker. De kerrie en kokoscrème verdoezelen de spruitjes. Iets van spruit kan ik vinden, ideaal als je het wil leren eten. Als je door blijft eten krijg je die kick van kerrie en gember in je keel, de kokos verzacht weer. De soep is heerlijk, erg simpel en voedzaam. 

Schrijfster Gewoon Vegan 2

Alexandra Penrhyn Lowe heeft geschiedenis en journalistiek gestudeerd in Groningen. Ze heeft meerdere boeken geschreven, maar ook voor tv-series en tijdschriften gewerkt. Nu heeft ze haar tweede kookboek uitgegeven. Wat leuk is, ze denkt aan kinderen die ook verrukkelijk kunnen genieten veel van haar recepten, ze zijn kind-proof.

Mijn bevindingen van Gewoon Vegan 2

De recepten die erin staan zijn stuk voor stuk makkelijk te volgen. Ze klinken allemaal overheerlijk, een minpuntje vind ik wel dat er geen foto’s in staan. Het namaken van de foto in het boek, kan hier niet. Verder wordt er aan styling van het gerecht, garnering niet veel gedaan. Het is een no-nonsens boek, met 120 simpele gerechten. Recepten in de categorieën ontbijt, lunch en salades, soepen, avondeten, bijgerechten en snacks, zoet en basisgerechten. Alles wordt met kleuren heel duidelijk gemaakt.  Een ontzettend goed basisboek om in je collectie te hebben.

Spruitjessoep het recept.
Afdrukken

Spruitjes soep

Spruitjes je houdt ervan of je lust ze echt niet …
Gang Soep
Auteur Jubinka Groen

Ingrediënten

  • 1 ui in grove stukken gehakt
  • duim-groot stuk verse gember, geschild en gehakt
  • 1 liter kokend water
  • 50 gram santen (kokoscrème)
  • 1-2 vegan bouillonblokjes
  • 500 gram spruitjes, kontjes eraf en gewassen
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • olijfolie (optioneel)

Instructies

  • Verhit een beetje olie (vervang door water als je geen olie wilt gebruiken) in een soeppan en fruit de ui tot hij zacht is, voeg na een paar minuten de knoflook en de gember toe en fruit nog een tijdje mee. Voeg kerriepoeder toe, roer nog even om en doe het kokende water erbij met de santen en 1 bouillonblokje. Roer tot dit allemaal is opgelost.
  • Doe de spruitjes in de pan, deksel erop, en laat 20 minuten zachtjes koken.
  • Schep de soep over naar de blender, pureer tot een gladde massa (leg een theedoek over het gat in de deksel, zo kan stoom ontsnappen) of gebruik een staafmixer. Giet terug in de pan, proef en kijk of de soep nog zout nodig heeft, voeg eventueel nog 1 bouillonblokje toe.
  • Maal er flink wat zwarte peper overheen en serveer met zelfgebakken bruin brood.

Dit is ook leuk om te lezen: