Meloen welke soorten zijn er?

Meloen

Er zijn meerdere soorten meloen. Ken jij alle soorten? Welke zijn er allemaal en welke is lekker om zo te snacken en welke is lekker in een salade?

Wat is meloen eigenlijk?

Meloenen komt van de familie komkommer en heeft zoete, eetbare en vlezige vruchten. Deze plant is eenjarig en heeft veel warmte en licht nodig. Meloenen worden een fruit genoemd terwijl ze eigenlijk een vruchtgroente zijn. Er zijn verschillende soorten meloenen verkrijgbaar. Alle meloenen hebben een zoete smaak. Toch kan de smaak een beetje met elkaar verschillen. Meloenen worden in tropische en subtropische streken verbouwd. Hier in Nederland groeien ze in gecontroleerde omstandigheden in kassen.

Koopadvies

Meloenen zijn rijp als ze zoet ruiken en als de onderkant meegeeft bij indrukken. Watermeloenen zijn rijp als ze hol klinken als je erop klopt.

Watermeloen

Laten we beginnen met een watermeloen. De populairste meloen die door veel mensen gegeten wordt. De herkomst van de watermeloen ligt in Noordoost Afrika. De kleur van watermeloenen is donkergroen aan de buitenkant, het vruchtvlees aan de binnenkant heeft een roze tot dieprode kleur. Het gewicht is ongeveer 2,5 kilogram. De watermeloen bevat 90% water en bevat veel vitamine C en ijzer. Het wordt verwerkt in smoothies en geperst als sap. Je kan het natuurlijk ook eten als snack.

Watermeloenen worden in de koelkast bewaard. Ook kan het in de diepvries, het is dan 12 maanden houdbaar.

Galiameloen

De Galiameloen is een winterharde meloen en wordt geteeld in Zuid-Europa, het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en de zuidelijke verenigde staten. Verder is de Galiameloen een netmeloen die een kruising heeft tussen een Cantaloupe en een suikermeloen. De vorm van deze meloensoort is rond en weegt ongeveer een kilo. De kleur van de Galiameloen is geelachtig waar kriskras lichte lijntje overheen lopen. De smaak van deze meloenen is kruidig als zoet en het vruchtvlees kleurt licht groen. Deze meloenen wordt vaak verwerkt in smoothies, koude gerechten en als onderdeel bij het ontbijt.

Cantaloupe Meloen

Deze meloen wordt verbouwd in Iran, Griekenland en Egypte. De structuur van de Cantaloupe zeer dichte vlees. Ze zijn rond of iets afgeplat van vorm. De kleur van deze meloen is aan de buitenkant grijsgroen, het vruchtvlees heeft een geel tot oranje kleur. De smaak is zoet en ze kunnen ongeveer 5 kilo worden. Cantaloupe bevat antioxidanten en is een goede bron van vitamine A en C. De zaden van deze meloen kunnen geroosterd gegeten worden. Daarnaast wordt het vruchtvlees gegeten bij het ontbijt of bij het dessert met ijs.

Honingmeloen

Deze meloen staat ook wel bekend als de suikermeloen of gladde meloen. De honingmeloen behoort tot de wintermeloenen, omdat hij nog heel lang rijpt. De schil van deze meloen is geel tot lichtgeel en het vruchtvlees is lichtgroen. De smaak is sappig, fris en zoet. In Zuid-Europa wordt die gekweekt. De vorm van honingmeloen ziet er uit als een rugby. Het gewicht kan wel 2 kilo zwaar zijn. Er zitten veel vitamine C en B6 in. Ook kalium, calcium en zink zitten in deze meloen. Deze meloen wordt in salades en dessert toegevoegd door de zoete smaak.

Ogenmeloen

De Ogenmeloen is een kruising tussen een Cantaloupe en een netmeloen. De ogenmeloen te maken. Deze meloen is vernoemd naar de teler die deze meloen gekruist heeft. Dit was in Israël. De kruising tussen deze twee meloenen is goed gelukt. Het is een heerlijke sappige en aromatische meloen geworden. Deze meloen wordt geteeld in Frankrijk, Israël en Spanje. In Nederland en België worden deze meloenen in kassen geteeld. De vorm van deze meloen is bolvormig en kan donkergroen tot geel van kleur zijn, met strepen in de lengte. Het vruchtvlees is crèmekleurig tot lichtgroen. Net zoals in andere meloenen, bevatten ogenmeloenen in het hart veel pitten. Je kunt de ogenmeloen als snack eten, maar hij is ook heerlijk in een (fruit)salade.

Piel De Sapo meloen

Deze meloen is ontstaan in Spanje. Ze worden ongeveer 30 centimeter lang. De schil van deze meloen is vlekkerig en knobbelig, vandaar dat de meloen Piel De Sapo (paddenhuid) heet. Het vruchtvlees is zacht en licht gearomatiseerd dat een lichtgroene kleur heeft.

De Piel de Sapo is al super lekker om gewoon zo te eten. Juist door zijn veelzijdigheid kun je de Piel de Sapo gebruiken voor heel veel verschillende maaltijden. Bijvoorbeeld in salades, op de borrelplank,, ijsjes van maken, in desserts doet ie het ook goed of in een heerlijke smoothie.

piel-de-sapo-meloen

Charentais

De Charentais is een meloen die in West Frankrijk is ontwikkeld. Deze meloen heeft een groenachtige witte, gladde schil en het vruchtvlees is oranje. De vorm is klein en rond. De Charentais meloen heeft een korte houdbaarheid en wordt gebruikt in een fruitsalade of punch. Ook kan je het als bijgerecht tijdens het ontbijt eten.

Gwanipa

De Gwanipa is ontwikkeld in Spanje. Deze meloen heeft een verfrissend zure smaak die wat overweg heeft van de smaak van limoenen. De buitenkant van deze meloen heeft de kleur van een Galiameloen met dezelfde strepen.

meloen

Gezondheidsvoordelen

In alle meloenen zit vezels, deze vezels helpen je darmen op gang en is goed voor de weerstand. Een meloen bevat verder weinig calorieën en veel vitamines en mineralen. Verder is heeft het deze voordelen:

  • Het helpt je huid mooi en gezond te houden doordat er veel vitamine C en betacaroteen in zit.
  • Het is rijk aan kalium, dit zorgt voor een goede bloeddruk.
  • De betacaroteen wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A, door deze vitamine blijven je ogen gezond.
  • Ze bevat veel water, dit werkt hydraterend voor je lichaam.
  • Door de vitamine C en A in meloenen krijg je een goede weerstand.
  • Ze zijn een bron van foliumzuur, dat hebben we nodig voor het aanmaken van witte en rode bloedcellen.
  • Door de stoffen kalium, magnesium, foliumzuur en vitamine K op te nemen, helpt het je om je botten gezond en sterk te houden.

Meloen bewaren

Bewaar een hele niet in de koelkast, hierdoor rijpt de meloen niet verder. Leg gesneden stukjes wel in de koelkast in aluminiumfolie of plastic folie. Het blijft dan 3 dagen goed in de koelkast.

Eigenlijk kun je alle meloen soorten prima voor verschillende gerechten gebruiken. Enkele voorbeelden:

  • IJsje s mee maken
  • In een salade (met munt en vegen feta bijvoorbeeld)
  • In dessserts
  • Gewoon als snack (snijden schil eraf en eten maar)
  • De meeste zijn ook erg lekker op een borrelplankje
  • Smoothies mee maken

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook