Zelfgemaakte soep beter is, 9 keer waarom

vegan wortelsoep met een vleugje sinaasappel - vegan soep

Zelf soep maken is niet alleen veel beter voor je gezondheid, ook nog eens super makkelijk en veel lekkerder! Wij geven je graag tips waarom een zelfgemaakte soep beter en gezonder is.

Oké, soms is een kant een klare soep uit een blik of zak best makkelijk. Maar na het lezen van dit artikel zou je nu nog vaker kiezen om zelf een lekkere soep te maken.

Nederlanders zijn echte soep slurpers …

Nu weet ik ook meteen waarom ik zo dol ben op soep. Nederlanders zijn echte soepeters. Per persoon eten we per jaar eten we ruim negen liter kant-en-klare soep weg, heb ik mij laten vertellen door een soepfabrikant.

Nu eet ik zelf het liefst verse soep. Nu denk je dat een soep uit zak lekker snel klaar is, maar he, dat is een verse soep toch ook?

Vanaf nu vergeten we de zakken en blikken.

Rommel in je soep

In kant-en-klare soep zitten ingrediënten die je niet gebruikt als je zelf soep maakt. In een verse soep gebruik je helemaal geen e-nummers of rare bindmiddelen. Heel eerlijk, ik gebruik in mijn soepen nooit een bindmiddel. Ook voeg ik geen suiker toe aan de soep. Alleen een beetje zout, maar nog altijd minder dan in de kant-en-klare versie.

In de kant-en-klare versie, zitten veel ingrediënten waar het lichaam niet blij van wordt. Verschillende e-nummers, bindmiddel, veel suiker en veel zout. Als je zelf een soep maakt, dan hoef je dit allemaal niet of minimaal toe te voegen.

Meer voedingswaarden in een zelfgemaakte soep

In een verse zelf gemaakte soep zitten veel meer voedingswaarden. En je weet precies wat je wel en niet toevoegt.

Het is veel lekkerder een zelfgemaakte soep

Een met liefde gemaakte soep is vele malen lekkerder dan een soep dat met machines gemaakt is. Alle verse ingrediënten bij elkaar is zoveel lekkerder en …

Het is ietsje goedkoper een zelfgemaakte soep

Ook niet geheel onbelangrijk, naast dat het minder gezond is, is kant-en-klare soep ook nog eens ietsje duurder dan een pan vers geurende soep.

BPA in je soep

Naast ingrediënten zoals de e-nummers, suikers en vele zout in je soep. In de zakken en blikken zitten vaak stoffen zoals hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Deze stof is schadelijk voor je lichaam, zeker als je het in grote getale binnenkrijgt. In meerdere landen is het verboden om verpakkingsmiddelen met BPA te verkopen. Maar in Nederland niet!

Niet zo duurzaam

De ingrediënten van heinde en verre in de kant-en-klare soep. Soep uit blik of zak bevatten groenten, zout, suiker etc. die afkomstig zijn uit diverse landen van over de hele wereld. Niet zo duurzaam dus!

Als je zelf soep maakt kun je kiezen welke ingrediënten je wel en niet gebruikt. Zo kun je kiezen voor paprika’s, pastinaak, pompoen, tomaten of welke groente dan ook. Ook kun je kiezen voor seizoensgroenten, groenten van de boer om de hoek of lekker zelf kweken in je eigen tuin.

zelfgemaakte soep.

Verse soep maken is ook veel leuker

Zelf een lekkere soep maken is ook veel lekkerder. Zelf je smaak en ingredienten bepalen. En zelf een soep maken is super makkelijk en ook zo klaar. Groenten hakken en even roerbakken in de pan, bouillion erbij en in de meeste gevallen is het dan ook al klaar.

Tussendoor even proeven, nog een snufje van dit en nog een beetje van dat en voilà je eigen lekkere vers dampende soep is klaar.

Snel, makkelijk en veel vitaminen binnen krijgen met een zelfgemaakte soep

Met een zelfgemaakte soep is het makkelijk veel groenten binnen te krijgen. Met een soep heb je bij de lunch of als tussendoortje al snel een flinkportie groente binnen.
Daarnaast krijg je door de soep ook meteen weer wat vocht binnen.

Zelf soep maken, ideaal om restjes te verwerken

Zelf soep maken, is ideaal om restjes te verwerken. Die halve prei, die aangesneden paprika of … bijna alles kun je erin kwijt.

Wil je toch een verse kant-en-klare soep? Je kunt je verse soep ook heel goed invriezen en mocht je dan echt een keer geen zin hebben om een soep te maken, dan heb je altijd nog je eigen verse kant-en-klare soep achter de hand.

Zelfgemaakte soep gaat snaai trekt tegen

Een zelfgemaakte soep vult goed, zeker als je er voldoende groente en of peulvruchten erin verwerkt hebt. Op deze manier ga je snaai trekt tegen. En zo is het dus dubbel gezonder, dan een kant-en-klare soep. In een zelfgemaakte soep zit veel water, groenten en weinig calorieën.

Enkele van onze lekker zelfgemaakte soepen ….

Vond je dit artikel leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook