Gezonde Quinoa Schotel

Gezonde quinoa schotel

Lekker en gezond eten wie wil dat nu niet? Goed voelen van en door de voeding die jij je lijf schenkt. Met dit recept Gezonde Quinoa Schotel, gaat dat zeker lukken.

Quinoa gezond?

Jazeker is het gezond. Het bevat aminozuren, hierdoor is het een goede eiwitbron. Bevat veel vezels, veel vitaminen en mineralen. Magnesium, ijzer, zink en koper zijn volop aanwezig. Vitamine B2 en E zijn goed vertegenwoordigd. Quinoa is een goede alternatief voor granen, maar is eigenlijk familie van de zaden. Het is glutenvrij en is voedzamer dan rijst of couscous. In een gevarieerd dieet past quinoa erg goed. Mocht je echt heel gezond willen doen, neem dan de zwarte quinoa. Deze bevat een extra stofje, anthocyanine, een antioxidant. Koolhydraten hoe zit het daarmee, is het geschikte fit voor bij ons thuis? Hij past in een koolhydraatarm dieet, bevat minder koolhydraten als rijst. Omdat hij rijk is aan vezels, voorkomt hij hoge pieken in bloedsuikerspiegel en helpt het de honger te stillen heeft wat meer bite, ideaal voor in een salade dus!

Aan de slag met de Gezonde Quinoa Schotel

Heerlijk om te concluderen dat er niet zoveel afwas is bij dit recept. De zilveren randjes van het leven. Het voelt ontspannen dit recept, hij maakt zichzelf. Hiermee bedoel ik dat er niet heel veel kleine stapjes zijn, je kunt een groot deel van de tijd eventjes iets anders doen en de laatste stap, de rozijnen, kikkererwten en peterselie doorscheppen en opdienen. De geuren die van de kikkererwten af komen, licht gerookt, vind ik prettig. De looks van het gerecht nu alles bij elkaar komt stelt niet teleur. Het rood met groen, de witte, bruine en donkere punten van de quinoa, aardappel en de champignons. Het groen, het verse van de peterselie is er prachtig door.

Gezond en lekker?

Het gerecht doet wat me, het water loopt in mijn mond. Hoe gelukkig mag ik mezelf rekenen dat ik mag koken, dat voelt als pure rijkdom. Ik neem de eerste hap, er gebeurt veel in mijn mond, in mijn lijf. Hij is heerlijk op smaak, zo puur en vol. Er is niet 1 smaak die naar voren springt, hij is harmonieus, alles past. Lekker gekruid, pittig maar niet te. Het is een maaltijd die je kust, die je liefde geeft. Heerlijk voor elke tijd van het jaar, maar regenachtig of somber weer, daar zou ie perfect bij passen. Heel goed gelukt, het maakt me blij. Gezond en super lekker, een aanrader! Na het nuttigen van mijn portie, komt dat voldane gevoel naar boven, heerlijk vullend. Uitmuntend!

Variëren met garneren van de Quinoa Schotel

In dit recept heb ik gekozen voor cashewnoten als garnering, maar terwijl ik de left-overs maak, kies ik ervoor om nog wat doperwtjes door de quinoa te doen. Ik garneer met gehakte gemengde noten en klein beetje mango. Om zo de beleving in de structuren te versterken. Hij is nu nog interessanter geworden. Zeker een aanrader. Er kan natuurlijk ook gedroogde abrikoos gebruikt worden. Zonnebloempitten zou ook goed passen. Speel ermee, kijk wat je in huis hebt en varieer met plezier. 

Zo maak je een heerlijke Gezonde quinoa schotel.
Afdrukken

Gezonde Quinoa Schotel

Gang Hoofdgerecht, lunch, Main Course
Auteur Jubinka

Ingrediënten

Kikkererwten

  • 1 blik kikkererwten schoongespoeld en gedroogd
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1/2 theelepel zout

Quinoa

  • 1 kop quinoa goed gewassen (ik gebruik 3 kleuren quinoa)
  • 2 eetlepels olie
  • 2 medium uien gesnipperd
  • 150 gram oesterzwammen in stukjes getrokken
  • 1 kleine zoete aardappel in blokjes
  • 250 gram maïs uitgelekt en schoongemaakt
  • 3-4 tenen knoflook geperst
  • 2 theelepel verse gember geraspt
  • 1/2-1 rode peper kijk hoe pittig jij het wil maken
  • 175 milliliter passata
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 350 milliliter water
  • 1/2 theelepel zout
  • 40 gram rozijnen fijngesneden
  • 30 gram peterselie fijngesneden

Garnering

  • 1 handje cashewnoten grof gehakt

Instructies

  • Verwarm een pan, olie verhitten, voeg kikkererwten toe. Bak op middelhoog vuur tot ze knapperig worden, 2-3 minuten. Voeg paprikapoeder, komijnpoeder, zout en uienpoeder. Bak nog eens 2 minuten. Leg dan op bakplaat, waar ze ruimte hebben.
  • In dezelfde pan, olie toevoegen, ui en zout erin. Bak op middelhoog, tot het karamelliseert. Duurt ongeveer 4-5 minuten. Doe nu de gember, knoflook en rode peper erbij. Zet je gas lager, 2 minuten baken tot geur vrij komt.
  • Passata mag er nu bij. Breng aan de kook. De gewassen quinoa kan erbij. Gemalen komijnpoeder toevoegen, de zoete aardappel er ook bij. Het gas mag weer hoger, water erbij, breng aan de kook. Gas weer lager, bedek en kook op laag vuur ongeveer 10 minuten. Dan 10 minuten onbedekt laten koken. Als er nog 5 minuten op de timer staat de maïs toevoegen en de oesterzwammen, goed mengen.
  • Zorg dat de quinoa goed is gekookt, anders nog even laten koken. Vuur mag uit. Doe de peterselie, 20 gram rozijnen en kikkererwten erdoor en mix goed. 
  • Garneer met cashewnoten en de overgebleven 20 gram rozijnen.
    Smakelijk eten! 

Dit is ook leuk om te lezen: