Voordelen van noten en zaden

Noten en zaden zijn gezond voor je.

Noten en zaden zijn gezonde snack voor tussendoor, zolang je ze per dag in een portie eet. In noten zitten veel caloriën, pas hiermee op als je niet teveel wilt aankomen.

Wat zijn noten en zaden?

Noten groeien in een houtachtige of steenachtige omhulsel en er zit maar 1 zaad in en zaden groeien hebben geen houtachtige of steenachtige omhulsel. Noten groeien maar aan 4 soorten bomen, zaden groeien aan elke andere plant/struik of boomsoort.

Zijn noten gezond?

De meeste noten zijn rijk aan gezonde enkelvoudige onverzadigde vetten. Hoewel ze goed voor je zijn, bevatten deze vetten veel calorieën, dus let goed op als je wilt afvallen , dat je niet te veel noten eet.

Het goede nieuws is dat het eten van de juiste portie noten en zaden je kan helpen gewicht te verliezen of te behouden door je eetlust te stillen. Ze kunnen ook de bloedsuikerspiegel stabiliseren en de cholesterol en triglyceriden verbeteren, wat risico op diabetes type 2 en hartaandoeningen kan verminderen. Extra voedingsstoffen in noten en zaden zoals vezels, magnesium, kalium en vitamine B6 bieden extra bescherming tegen hart- en vaatziekten.

Alle noten en zaden zijn rijk aan vitamine E, een antioxidant die je huid mooi houdt en je gezichtsvermogen kan helpen beschermen. Hieronder beschrijf ik een aantal noten en zaden met hun werkingen.

Amandelen

Amandelen hebben een hoog gehalte aan fosfor, dit helpt de bot- en tanddichtheid te behouden. In amandelen zit de meeste calcium dan alle andere noten, waardoor het goed kan werken tegen artritis en osteoporose. Deze noten zijn een goede bron van calcium, vitamine E, mangaan, riboflavine en fosfor.

Cashew

Cashewnoten verbeteren de bloedcirculatie en verlagen de bloeddruk. Grote hoeveelheden vetzuren en eiwitten maken cashewnoten ook een geweldig hulpmiddel om depressies en stemmingswisselingen te bestrijden. Deze noten zijn hoog in koper, mangaan en zink.

Pistachio

Pistachenoten zijn belangrijk voor de gezondheid van hart en darmen. Deze noten zijn rijk aan vitamine B6 en B1, vezels, eiwitten, fosfor, koper en mangaan.

Pecan

Pecan noten zijn voorstanders van de botgezondheid. Verder zijn ze goed voor het kalmeren en verlichten van veelvoorkomende PMS-symptomen bij vrouwen. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten, waardoor ze een superfood zijn om kanker te voorkomen. Deze noten bevatten koper, mangaan en vezels.

Pijnboompitten

Pijnboompitten zijn heel goed voor je. De eerst reden waarom pijnboompitten zo goed voor je zijn, is dat ze ongelooflijk voedzaam zijn. Slechts een handvol van deze voedzame zaden houdt je lang vol en verzadigd en helpt je eetlust onder controle te houden. Het wordt ook een superfood genoemd doordat het deze eigenschappen heeft: verlagen van het risico op chronische ziekten, het vertragen van verouderingsprocessen en het verbeteren van de gezondheid van de ogen. Deze noten bevatten veel magnesium, wat vermoeidheid verdrijft en je energieniveau omhoog schiet. Verder zijn deze noten hoog in zink, eiwit en vitamine E.

Pinda’s

Pinda’s bevatten de hoogste hoeveelheid foliumzuur. Het speelt een vitale rol voor de hersenfunctie en voor de reproductieve gezondheid van vrouwen. Foliumzuur bevordert de aanmaak van nieuwe cellen, waardoor het risico op een miskraam wordt verkleind. Deze noten bevatten mangaan, vitamine E, vitamine B3 en magnesium.

Walnoten

Walnoten kunnen bijdragen aan een versterkte gezondheid van het hart en een verminderd risico op ouderdomsziekten. Ook hebben walnoten een goede effect op de gezondheid van je schildklier. Door het voorzien van selenium weten walnoten de gezondheid van de schildklier in balans te houden. Walnoten zijn een bron van omega-3, mangaan, koper, fosfor en selenium.

Hazelnoten

Een hazelnoot bestaat bekend om het stimuleren van vitamine E, dat op zijn beurt bekend staat om de gezondheid van haar, huid en nagels. Het is van vitaal belang voor het voorkomen van leeftijdsspecifieke aandoeningen als Alzheimer en dementie. Dagelijkse consumptie van hazelnoten hebben de kracht om het geheugen en de hersenfunctie te verbeteren. Deze noten zijn rijk aan mangaan, koper en vitamine E.

Paranoten

Paranoten zorgen voor een goede werking van het lichaam, helpen bij zowel vrouwelijke als mannelijke voortplanting en helpen de bloedstroom te vergroten. Verder zijn paranoten een goede bron van selenium, wat weer goed is voor de schildklier. Paranoten bevatten selenium, koper, fosfor, magnesium, vitamine B1 en mangaan.

Macademia

Deze noten zijn goed voor een sterk en gezond hart. Een portie macademia helpt je bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen, omdat ze volledig cholesterolvrij zijn. Ook helpen ze een handje bij ontstekingen. In deze noten zit mangaan en vitamine B1.

Chiazaad

Chiazaden zijn heel klein met veel voedingsstoffen. De antioxidanten, mineralen, vezels en omega 3-vetzuren in chiazaden kunnen de gezondheid van het hart bevorderen, sterke botten ondersteunen en de bloedsuikerspiegel verbeteren. Chiazaden zijn veelzijdig en kunnen dus aan veel gerechten worden toegevoegd.

Lijnzaad

Er zijn twee soorten, bruin en goudkleurig, die beide even voedzaam zijn. In lijnzaad zitten eiwitten, vezels en omega 3-vetzuren. Lijnzaad is rijk aan antioxidanten. Deze kunnen ziektes helpen voorkomen door moleculen die vrije radicalen worden genoemd, uit het lichaam te verwijderen.

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn rijk aan gezonde vetten en heilzame plantaardige stoffen. Deze zaden kunnen helpen bij hartaandoeningen en diabetes type 2.

Pompoenpitten

Pompoenpitten bevat een aanzienlijke hoeveelheid gezonde vetten, magnesium en zink. Deze omvatten een verbeterde gezondheid van het hart, de gezondheid van de prostaat en bescherming tegen bepaalde vormen van kanker. Verder zijn ze hoog in antioxidanten.

Wat doen deze voedingstoffen voor je lichaam?

 • Vitamine E houdt je huid mooi en kan je gezichtsvermogen helpen beschermen.
 • Zink helpt collageen te behouden, waardoor je huid glad, soepel en stevig blijft. Zink houdt ook je nagels sterk.
 • Vezels zorgen voor een goede en gezonde darmwerking en stoelgang.
 • Foliumzuur zorgt voor de reproductieve gezondheid van vrouwen.
 • Vitamine 1 is goed voor de gezondheid van hart, maag, darmen, spieren en hersenen.
 • Vitamine B3 zorgt onder andere voor een lager cholesterol.
 • Selenium zorgt voor verminderd risico op astma en sterke immuunsysteem.
 • Fosfor voor sterke botten en tanden.
 • Omega 3-vetzuren voor een betere gezondheid van hart en hersenen.
 • Proteïne voor de gezondheid van botten en nieren.
 • Vitamine B6 helpt het lichaam de hormonen serotonine en noradrenaline te produceren.
 • Calcium zorgt voor sterke botten en gewrichten.
 • Vitamine K is goed voor de gezondheid van botten en normale bloedstolling.
 • Mangaan draagt bij aan gezonde botten en tanden en een sterker immuunsysteem.
 • Riboflavine zorgt voor de gezondheid van de ogen, door vetten, koolhydraten en eiwitten af te breken en ze om te zetten in energie.

Dit is ook leuk om te lezen: