Slasoorten welke zijn er allemaal?

Er zijn veel vesschillende slasoorten

Er zijn heel veel verschillende slasoorten. Sla in alle soorten en vormen, je kunt er eindeloos mee variëren. Zo kun je er uiteraard de lekkerste salades mee maken, je sandwich compleet mee maken of … Hoe jij je sla ook gebruikt, het is gezond, bevat vezels en geen vetten. Wij lichten er een aantal slasoorten toe! En sommige zijn zeer verrassend, kan ik je verklappen.

Wat is sla?

Sla is een bladgroente die behoort tot de zonnebloemfamilie. Het komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, maar is tegenwoordig over de hele wereld te vinden. Sla geeft de voorkeur aan een kouder klimaat, wat de ontwikkeling van bloemen uitstelt en zorgt voor een goede ontwikkeling van bladeren. Jaarlijks wordt er ongeveer 23 miljoen ton sla geproduceerd en geconsumeerd.

Koopadvies

Een goed geoogste sla zal een stevig middelste tros hebben. Een ijsbergsla moet stevig gelaagde bladeren hebben, terwijl een botersla meer veerkrachtig dan stevig aanvoelt. Zoek naar frisse, groene, knapperige bladeren, die een licht zoet aroma hebben zoals frisse lucht. Sla kopen op lokale markten is het beste doordat er zeer weinig tijd en transport is geweest van de pluk tot het verkooppunt. Controleer bij het kopen van sla die in plastic is verpakt altijd de houdbaarheidsdatum en inspecteer de inhoud op bruine vlekken of doorweekte bladeren.

Bewaaradvies

Koop alleen verse sla als je ze nodig hebt en gebruik ze zo snel mogelijk. Een krop sla gaat niet lang mee in een uitdrogende, gekoelde omgeving. Sla verliest ook snel zijn knapperigheid als hij op kamertemperatuur wordt bewaard. Listeria is een veel voorkomende bacteriële verontreiniging van sla. Als de bladeren van sla te vochtig worden, of als ze niet in ideale gekoelde omstandigheden worden bewaard, kan listeria zeer problematisch worden. Het is belangrijk om de bladeren te gebruiken wanneer ze zo vers mogelijk zijn, en vermijd het eten van bladeren met zichtbare bruining of ontbinding in de stengel en bladeren.

Het groeien van sla

Sla groeit heel snel, het duurt slechts 65 tot 85 dagen om volledig uit de zaad te komen. Ze kunnen het beste in de lente of de herfst worden geplant, in plaats van in de hitte van de zomer of de vorst van de winter. De slaplant gaat bloeien en gaat dan vrij snel naar zaad als er teveel atmosferische hitte is. Dit is de overlevingstechniek van de plant om te voorkomen dat hij teveel vocht verliest door zijn zachte bladeren. Bovendien zullen de zaden niet ontkiemen in de grond die warmer is dan 25 graden Celsius. De plant heeft ook een zeer vruchtbare grond nodig met veel rottende compost en heeft veel water nodig om te gedijen.

Voedingsstoffen sla

Een blaadje sla bestaat voor ongeveer 96 procent uit water. De overige vier procent bestaat uit voedingsvezels, vitamines, mineralen en enkelvoudige suikers. Het is geclassificeerd als een groente die meer energie kost om te kauwen en te verteren dan de 55kj per 100 gram die het je lichaam levert, en daarom is het een hoofdbestanddeel van veel afslank diëten. De verschillende soorten sla bieden allemaal verschillende hoeveelheden voedingsstoffen, maar over het algemeen kan worden gezegd dat ze een goede bron van vitamine A en K zijn. De meeste soorten bevatten ook veel vitamine B9, dat foliumzuur vormt, essentieel voor de vruchtbaarheid en reproductieve gezondheid.

Bereiding

De sla wordt rauw gegeten, in salades samen met onder andere tomaat en ui. Het kan ook gekookt of geroosterd gegeten worden, hoewel dit minder vaak gebeurt. Het wordt ook geconsumeerd in groentestoofschotels. Ook wordt het als garnering gebruikt.

Kropsla

Kropsla is voor de meeste mensen waarschijnlijk de echte sla. Sla zoals iedereen het kent. Deze sla wordt ook wel Boter sla genoemd vanwege de zachte bladeren. De sla zit op een krop, de bladeren aan de buitenkant zijn groen. Hoe dichter je naar de kern komt, hoe compacter de sla wordt en hoe lichter de bladeren worden. Deze sla smaakt kruidig. Kropsla is het hele jaar door verkrijgbaar.

Er zijn heel veel slasoorten.

IJsbergsla

IJsbergsla is een van de meest gebruiken sla soorten in Nederland. De IJsbergsla heeft een compacte groen krop met grote gekrulde bladen. Het heeft een lichtgroene kleur en lijkt op kool vanwege zijn dicht opeengepakte bladeren die een hoofd vormen. De structuur van het blad is knapperig. De smaak van IJsbergsla is fris en neutraal. Juist door de neutrale smaak, wordt het vaak gebruikt in salades.

De naam van ijsbergsla werd oorspronkelijk crisphead sla genoemd, maar werd in de jaren twintig anders genoemd. IJsbergsla bevat veel calcium en vitamine C. IJsbergsla wordt veel in de zomer gegeten, doordat het niet zo snel slap wordt door de temperatuur.

Romeinse sla

Romeinse sal ook wel bekend als Romaanse -, Romana, Bind-)Sla. Romeinse sla is broodvormig en heeft aan de buitenkant donkere bladeren met een sterke smaak en een knapperige textuur. Deze sla is gekweekt door de romeinen. In Europa wordt het cosla genoemd. De sla groeit recht omhoog. Door het dichtbinden van de bladeren aan de top bleekt het hart en blijft dit zacht. De bladeren zijn vrij groot, langwerpig, grof van structuur en donkergroen. De buitenste bladeren zijn vrij stug en kunnen goed worden gestoofd. Gestoofde Romeinse sla heeft iets weg van spinazie en andijvie en kan ook zo worden bereid. Deze sla is rijk aan vitamine A, K en C. De smaak van deze sla is licht zoet en hierdoor geeft het een andere smaak aan salades.

Deze sla is vooral bekend geworden, omdat het een ingrediënt is van de welbekende Waldorf salade.

Eikenbladsla

Eikenbladsla vormt een zeer losse krop. De bladeren zijn sterk ingesneden en hebben iets weg van een eikenblad. Deze sla heeft meestal een roodbruine kleur. Het blad is mals en zacht en heeft een licht nootachtige smaak. Eikenbladsla combineert ook erg lekker met andere slasoorten. Daarnaast is een vinaigrettedressing ook erg lekker in combinatie met eikenbladsla. Je kunt het ook combineren met vele andere ingrediënten, noten, vegan feta, tomaatjes zijn zomaar een greep. Is het hele jaar tegenwoordig wel verkrijgbaar.

Lollo bionda en lollo rosso

Lollo bionda (de lichtgroene) en lollo rosso (de rode) zijn slasoorten met een losse krop en een sterk gekruld blad. De smaak is neutraal. Het blad is zacht en heeft een lichtgroene en de andere donker rode kleur. Deze decoratieve slasoorten komen van oorsprong uit Italië. Bewaar deze sla in de groentela van de koelkast. Lollo bionda en lollo rosso is onder andere lekker in een salade en verder in een wrap of als garnering op schotels.

Veldsla

Vroeger werd veldsla als onkruid gezien, maar wordt tegenwoordig zelfs gekweekt. Het is familie van de Kamperfoelie. Deze sla heeft een nootachtige smaak. En geeft een lekkere smaak aan een salade. En ook in lauwe of warme gerechten een heerlijke smaaksensatie. Gerechten zoals soep, salades, lekker met fruit, op een volkorenbroodje en met een notenolie als dressing.

Rucola

Rucola heeft verschillende bijnamen: Raketsla, Rougette, Notensla en Mosterdkruid zijn hiervan de meest bekende bijnamen. Het blad wordt los geplukt, rucola is dan ook niet in een krop verkrijgbaar. Als de bladeren geplukt zijn, groeien er gewoon weer nieuwe bladeren aan. Rucola groeit het hele jaar door. Rucola is pittig, nootachtig en bitter tegelijk. Het kan zijn dat je even moet wennen aan deze smaak. Je kunt het perfect met andere ingrediënten combineren. Bijvoorbeeld op je broodje met een plakje vegan vleeswaren, in een salade, als basis voor een pesto of … Rucola wordt geoogst in het Middellandse-Zee gebied.

Eigenlijk is rucola helemaal geen sla, maar een koolsoort.

Little Gem Sla

Little gem is een kleine Romeinse sla met mooie gekrulde blaadjes. Deze slakroppen zijn een stuk kleiner dan de gewone kroppen sla. Deze zijn ongeveer zo groot als een stonk witlof. Little gem sla valt onder de groep van Bindsla. Ze worden steeds bekender en zijn daarom steeds vaker in de supermarkt te vinden. Deze sla groeit ook recht omhoog.

Door de kleine uitvoering kun je deze sla op verschillende manieren bereiden. Je kunt hem eten als een gewone sla, maar ook grillen op de BBQ bijvoorbeeld. Doordat je hem kunt grillen kun je er vele lekkere recepten mee maken. De Little Gem heeft een zacht zoete smaak.

Radijsblad behoort ook tot de slasoorten

Dit zou voor vele als verrassing komen. De bladeren van de Radijs kun je ook gewoon eten. Sterker nog ze bevatten maar liefst 6 keer zoveel voedingsstoffen als de Radijsjes zelf. Het Radijsblad kan heel goed in een salade verwerkt worden. Deze bladeren hebben een kruidachtige aanwezige smaak. Om ze alleen zo te eten zijn ze wat te sterk van smaak voor. Maar zijn wel een onwijs lekkere smaakmaker in een salade.

Spinazie

Ook bij spinazie denk je waarschijnlijk niet gelijk aan sla. Spinazie kun je heel goed rauw eten en is een prima basis voor een lekkere verse salade. Ook kun je spinazie heel erg lekker combineren op een broodje met andere beleg. Spinazie zit bomvol voedingsstoffen.

spinazie behoort ook tot deslasoorten

Molsla

Onkruid is vaak super gezond. Super jammer dat vele van ons zich daar niet veel meer in verdiepen. Brandnetels, dovenetel en paardenbloemen zijn zomaar een greep. Allemaal super gezond. Maar wat is nu eigenlijk molsla? Dit zou zeker geen onkruid moeten zijn! Het zijn de bladeren van de paardenbloem. Je kunt de paardenbloem zelf ook eten.

Molsla is rijk aan verschillende mineralen zoals Calcium, kalium en magnesium, en vitaminen waaronder A, B11, C en E. De sla heeft een (licht) bittere en kruidige smaak. De jonge blaadjes zijn wat frisser van smaak, de oudere bladen zijn bitterder en kruidiger. En mag daarom zeker niet ontbreken in ons lijstje met slasoorten!

Zevenblad

Nu we het toch over onkruid hebben. Zevenblad is het onkruid der onkruiden. En als je het in je tuin hebt is het vreselijk! Daar weer ik helaas alles van. Ik had mijn tuin er vol mee en toen ik ging zoeken hoe ik ervan af kon komen, kwam ik er achter hoe gezond zevenblad eigenlijk is. En daar begon mijn interesse voor (on)kruiden.

Zevenblad kun je heel goed gebruiken in de keuken. Je kunt er heerlijke salades mee maken. In dit artikel kun je er alles over lezen: Zeven keer de lekkerste recepten met zevenblad

zevenbladpesto - vegan pesto – vegan – zevenblad – vegan recepten – zevenblad recepten – vegan eten – vegan food – vegan magazine – vegan tijdschrift – veganistisch recept – veganistisch eten – veganistische pesto – zevenblad salade – vegen salade van zevenblad – zevenblad stamppot – zevenblad soep – vegan soep – veganistische soep – veganistische stamppot – zevenblad in bladerdeeg

Er zijn nog heel veel meer slasoorten, maar dit zijn de meest gebruikte of juist verrassende slasoorten. Enkele soorten die er ook nog zijn:

  • Frisee Lollo Rosso
  • Frisee Lollo Bionda
  • Radicchio rosso
  • Andijvie
  • Boerenkool

Tip

  • Doe de dressing pas op het laatst over je sla. Anders krijg je zachte slablaadjes.

Hier kun je al onze saladerecepten vinden: Vegan salades