Zeven keer de lekkerste recepten met zevenblad

zevenbladpesto - vegan pesto – vegan – zevenblad – vegan recepten – zevenblad recepten – vegan eten – vegan food – vegan magazine – vegan tijdschrift – veganistisch recept – veganistisch eten – veganistische pesto – zevenblad salade – vegen salade van zevenblad – zevenblad stamppot – zevenblad soep – vegan soep – veganistische soep – veganistische stamppot – zevenblad in bladerdeeg

Zeven keer de lekkerste recepten met zevenblad

Zevenblad, jaren zag ik dit als een heel naar en hardnekkig onkruid. Het woekert al jaren in mijn tuin. En ik heb echt alles geprobeerd om het uit mijn tuin te laten verdwijnen. Uren heb ik staan spitten en graven om de wortels te verwijderen. Meerdere keren heb ik mijn tuin helemaal leeg gehad, maar via de buren kwam het gewoon weer terug. Dit jaar, zie ik dit woekerblad niet meer als onkruid. Nee het is een heerlijk en gezond kruid, met vele voedingsstoffen.

 

Zevenblad pesto

Pesto ik vind het echt heerlijk. Wist je dat je van zevenblad ook heerlijke pesto kan maken?!

  • 2 handen vol zevenblad (ongeveer 25 gram)
  • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
  • 50 g walnoten of cashewnoten
  • 50 a 70 gram vegan parmezaan ( ik gebruik die van Fervena)
  • olijfolie
  • peper en zout (naar smaak)

Doe alle ingrediënten in een kom en pureer het tot een mooie gladde massa en serveer het dan in een mooi kommetje.

De pesto is lekker door een pasta, op een toastje, broodje

 

zevenbladpesto - vegan pesto – vegan – zevenblad – vegan recepten – zevenblad recepten – vegan eten – vegan food – vegan magazine – vegan tijdschrift – veganistisch recept – veganistisch eten – veganistische pesto – zevenblad salade – vegen salade van zevenblad – zevenblad stamppot – zevenblad soep – vegan soep – veganistische soep – veganistische stamppot – zevenblad in bladerdeeg

©Vega Lifestyle Magazine

zevenbladpesto - vegan pesto – vegan – zevenblad – vegan recepten – zevenblad recepten – vegan eten – vegan food – vegan magazine – vegan tijdschrift – veganistisch recept – veganistisch eten – veganistische pesto – zevenblad salade – vegen salade van zevenblad – zevenblad stamppot – zevenblad soep – vegan soep – veganistische soep – veganistische stamppot – zevenblad in bladerdeeg

©Vega Lifestyle Magazine

Zevenblad linzensoep

Uiteraard mag ook een lekkere soep in dit rijtje ontbreken. Linzen zijn lekker voedzaam en in combinatie met zevenblad echt heerlijk.

  • 200 gram zevenblad
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel peper
  • 1 liter groentebouillon
  • 250 gram rode linzen
  • 1 thee lepel sambal (dit kan je weg laten als je het iets minder pittig wil)

 

Hoe maak je deze heerlijke soep?

Snipper de uitjes en doe dit in de pan en laat even fruiten. Knijp met de knoflookpers de knoflook boven de pan uit en laat dit even kort mee fruiten.  Laat ondertussen het bouillon blokje trekken in een kopje met heet water. Voeg het bouillon blokje en de rest van het water toe aan de ui en knoflook in de pan. Roer alles goed door en doe het zevenblad en de linzen erbij, laat dit nog 20 minuten lekker door koken. Pureer alles met de staafmixer tot een mooie gladde massa. En als je wil kan de er nog een beetje sambal aan toevoegen, zelf vind ik dit echt heerlijk.

 

Zevenblad stamppot

Een stamppot is echt super Hollands en mag daarom ook niet ontbreken in dit rijtje!

Wat heb je nodig voor deze lekkere voorjaarsstamppot (4 personen)

  • 300 gram zevenblad (een grote kom vol)
  • 8 a 10 aardappelen
  • 3 uitjes of sjalotjes (Afwisselen, doe er dan een rode ui bij door)
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 ml soja melk
  • 1 rode paprika (ik wissel de kleuren af)
  • peper en zout naar smaak

Zevenblad stamppot zo maak je het

Schil de aardappelen en kook ze gaar. Snipper ondertussen de ui en fruit deze in een pan, knijp de teentjes knoflook met de knoflookpers boven de pan uit en roer dit door de uitjes. Snijd de paprika in kleine stukjes en voeg ook deze aan de pan toe. Voeg het zevenblad beetje bij beetje toe en roer het steeds goed door elkaar. Zevenblad slinkt erg vandaar dat je er best wat door mag (moet) doen.

Kook de sojamelk in een pannetje. Als de aardappelen helemaal gaar zijn giet ze dan af en voeg de warme sojamelk toe aan de aardappelen. Het beste kan je dit beetje bij beetje doen. Een beetje melk, pureren en weer een beetje sojamelk erbij. Alles alle melk door de aardappelen zit kan je het zevenbladmengsel er door stampen.

 

Salade met zevenblad

Uiteraard mag een heerlijke salade van zevenblad ook niet ontbreken in dit rijtje.

  • 2 handjes zevenblad
  • 8 cherry tomaatjes
  • 1 handje rucola
  • halve komkommer
  • 2 augurken
  • 10 zilveruitjes
  • 25 gram tuinkers
  • 50 gram kiemen (naar eigen keus, wissel hiermee af)
Hoe maak je deze lekkere salade met zevenblad
Snijd de cherry tomaatjes, komkommer, zilveruitjes, augurken in stukjes en meng deze in een salade kom door elkaar. Snijd nu ook het bladgroen, de kiemen en de tuinkers in stukjes en hussel dit door de andere ingrediënten heen in de saladekom.
Zevenblad in bladerdeeg
Zelf ben ik dol op bladerdeeg gerechten. En deze is echt zo lekker. En super simpel om te maken.
Wat heb je nodig voor de bladerdeeg hapjes
  • 2 handjes zevenblad
  • 2 uien
  • kleine zoete aardappel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel soja (ketjap) saus
  • 1 pakje bladerdeeg (10 plakjes)
Hoe maak je de balderdeeg hapjes
Haal de plakjes bladerdeeg uit de diepvries en leg deze uit elkaar op het aanrecht of tafel. Snijd de uien in stukjes en fruit deze in een pan Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes en voeg toe aan de pan met uitjes. Snijd de bleekselderij en stukjes en voeg ook toen aan de pan. Roer regelmatig even door. Knijp dan de knoflook uit met de knoflookpers boven de pan. Voeg tot slot het zevenblad toe en roer alles goed door elkaar. Het zevenblad gaat snel slinken. Laat dit alles even lekker door fruiten.  Voeg tot slot de sojasaus toe aan het geheel en roer nogmaals goed door. Verdeel het mengsel over de plakjes bladerdeeg en vouw ze dicht. Meestal maak ik drie hoeken van het bladerdeeg. Je kan er ook rolletjes van maken en daarna in drie stukken snijden.
Doe ze ongeveer 30 minuten in de oven op 180 graden.
De rolletjes zijn handig voor bij de borrel, voor een verjaardag, tapas.
Zevenbladtaart (hartig)
Deze heerlijke taart ontdekte ik laats heel spontaan. Zelf ben ik super dol op de uientaart. Nu deed ik er zevenblad door en dit is echt super lekker.
Zevenbladtaart dit heb je nodig
  • 3 handjes zevenblad
  • 2 a 3 uien
  • 1 teentje knoflook
  • stroop
  • 1 pakje bladerdeeg
Zevenbladtaart zo maak je het
Haal de plakjes balderdeeg uit de diepvries en leg deze uitelkaar. Snipper de uien en fruit deze in een pan, knijp daar boven het teentje knoflook uit en roer deze door de uitjes. Voeg beetje bij beetje het zevenblad toe. Het zevenblad slinkt snel, het wordt zo al snel een heerlijk geheel.
Verdeel de plakjes bladerdeeg in de springvorm, verdeel hier het zevenbladmengsel in en doe hier dan een beetje stroop over. Klap dan de bladerdeeg dicht. Bij de uientaart kan je precies zien hoe het moet (mag).
Zet ongeveer 30 a 40 minuten in de oven op 180 graden.

 

Zevenbladlasagne

Zevenblad is erg vergelijkbaar met spinazie. Niet zo gek dus dat ik de spinazielasagne probeerde met zevenblad. Dit is echt zo lekker.

 

Zevenbladlasagne- Voor deze lasagne gebruikte ik, precies hetzelfde als voor de heerlijke spinazielasagne.

  • 400 gram cherry tomaatjes
  • 4 uitjes (volgens recept 1 grote, ik vind uitjes lekker en heb gekozen voor 4 middel)
  • een scheutje olijfolie
  • ​2 stengels bleekselderij (volgens recept 3)
  • 2 teentjes knoflook (voordat ik hem pers, snij ik hem eerst door de midden om het hartje eruit te halen. Hiervan ga je zo sterk ruiken)
  • 250 gram champignons
  • courgette (een hele vind ik zelf best veel. Ik heb er zelf iets meer dan een halve gedaan)
  • 250 gram verse zevenblad uit eigen tuin
  • 2 el tijm
  • 1 el oregano
  • 1 groente bouillonblokje (let er wel op dat je een vegetarische koopt!)
  • 200 ml crème fraîche (vegan)
  • 10 a 15 cherry tomaatjes in stukjes (volgens recept 2 a 3 grote tomaten in plakjes. Ik vind kleintjes mooier en lekkerder)
  • ​1 handje pijnboompitten ( of meer naar smaak)
  • 1 pakje lasagnevellen, wit of groen of volkoren
  • En na smaak (zee)zout en versgemalen peper

 

Zevenbladlasagne zo maak je het

Snijd alle ingrediënten in stukjes en fruit dit in een pan. ​Voeg dan de bouillon toe. Ik heb het bouillon blokje in nog geen 50 ml water laten weken en goed doorgeroerd en die alvast aan het groente mengsel toegevoegd.

 

Daarna pureer ik alles met de staafmixer tot een mooi glad mengsel. Doe hier ook de  vegan crème fraîche en het zevenblad erdoor. Maak dan deze mix op smaak met zout, peper en de andere kruiden.

Leg lasagnebladen op de bodem van de ovenschaal. Doe hierover het groeten mengsel, doe daar een laagje vegan kaas over. Dan nog weer een laagje lasagne bladen, daarover weer het groente mengsel en dan weer de vegan kaas.

 

Doe er voor het serveren een handje geroosterde pijnboompitjes overheen.

Handig om te weten

– Je kan het beste alleen het jonge blad p

lukken om te gebruiken om op te eten. Je moet het niet meer plukken als het zevenblad in bloei komt of als het blad diep donker groen is geworden. Het voorjaar is de beste tijd voor de oogst.

– Oud blad is erg taai en niet lekker!

– spoel voor gebruik het zevenblad altijd af met koud water.

– Zelf pluk ik alleen uit mijn eigen tuin, hier weet ik zeker dat er niets geks mee gebeurt is en en woekert genoeg!

 

Heb jij zevenblad wel eens gegeten?

zevenbladpesto - vegan pesto – vegan – zevenblad – vegan recepten – zevenblad recepten – vegan eten – vegan food – vegan magazine – vegan tijdschrift – veganistisch recept – veganistisch eten – veganistische pesto – zevenblad salade – vegen salade van zevenblad – zevenblad stamppot – zevenblad soep – vegan soep – veganistische soep – veganistische stamppot – zevenblad in bladerdeeg

©Vega Lifestyle Magazine

 

Moederdag – cadeautip: Vega Lifestyle magazine.  Het eerste vegan magazine van Nederland….

Vega Lifestyle Magazine - vegan magazine - vegan - vegan glossy - Yvonne Ufkes - Janneke van der Meulen - Moederdag - moederdag cadeau tip - momsday - vegan lifestyle magazine - veganfood - vegan cadeau -

©Vega Lifestyle Magazine

Article Tags:
· · · · · · ·
Article Categories:
Diner · Home · lunch · Soepen · Voorgerecht

Comments

  • Joepie eindelijk een goed doel voor mijn (on)KRUID. Wat ben ik blij met dit artikel.

    Jennifer mei 6, 2018 11:51 am Beantwoorden
  • Wij mochten deze heerlijke pesto bij jullie proeven tijdens een gezellig etentje. Die was echt heerlijk.

    Paulien Wiersema mei 6, 2018 11:52 am Beantwoorden

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don't Miss! random posts ..