Verschillende soorten yoga

Verschillende soorten yoga.

Volgens mij zijn er tegenwoordig net zoveel verschillende soorten yoga als er chocolade is. Hoe kun jij dan de bomen door het bos zien (of door de stukjes chocolade de reep)?

Verschillende soorten yoga er zijn rustige vormen of juist actieve vormen van yoga die je kunt beoefenen. Zelf ben ik 13 jaar gelden begonnen met Poweryoga, dat was ideaal voor mij. . Een krachtige en dynamische vorm die zeker wat van een stevige work-out weg heeft. Ik weet zeker als ik toen met Yin yoga was begonnen, dat ik nu geen docent was en auteur van mijn boeken. Het mooie is dat ik na verloop van tijd de yogavoordelen ging ervaren. Ik werd steeds flexibeler in lichaam en geest. Pas op dat moment ben ik me gaan verdiepen in Yin yoga, omdat ik er toen aan toe was.

Welke yoga soort past nu bij jou?

De bekendste yoga hier in het westen is toch wel Poweryoga, afgeleid van de Ashtanga yoga. Hierbij beoefen je op tempo diverse houdingen, ook wel asana’s genoemd. Dit alles ondersteun je met ademtechnieken. Je verwarmt je lichaam van binnenuit, wat een reinigend effect heeft op de klieren en het zenuwstelsel. Het zorgt ervoor dat spieren en gewrichten gemakkelijk soepel worden. Het is een krachtige, energieke en dynamische yoga vorm, waarbij het lijkt dat het innerlijke wordt vergeten maar niets is minder waar! De mentale veerkracht van de yogi versterkt zeker, maar de focus ligt op het fysieke, het stimuleren van het lichaam. En geloof me, de gebruikte ademhalingstechnieken brengen je echt wel rust.

Welke dynamische vormen heb je nog meer? De populairste zijn: Hatha yoga, Vinyasa yoga, Kundalini yoga, Bikram (ook wel hot yoga genaamd). Deze laatste kan je zowel in een dynamische vorm als in een rustige vorm beoefenen.

Rustige yoga soorten

Wil je meer voor een rustige yogavorm kiezen, dan zijn Yin yoga en restorative yoga een prima keuze.

Yin yoga

Yin yoga is de tegenhanger van onze drukke Yang maatschappij, waarbij je zo min mogelijk spierspanning hebt en op je bindweefsel. Je versterkt en versoepelt je bindweefsel en gewrichten, hierdoor herstelt je lichaam veel sneller. Tevens rek je jouw dieperliggende spieren op. Vandaar dat dit de meest therapeutische vorm van yoga wordt genoemd! Je blijft langer in de houdingen en beweegt zo min mogelijk. Zo kun je alle aandacht geven aan een bepaald lichaamsdeel, meer ontspannen en loslaten.

Daarnaast bevordert yoga ook de prestaties van andere sporten! Denk aan hardlopen, wielrennen, fitness, golf, dansen, tennis etc. Hoe kan dit? Met yoga werk je aan spierkracht, balans en flexibiliteit, het grote voordeel is dat het risico op blessures vermindert. Je leert op een veilige manier met je lichaam verder te komen in jouw specifieke sport. Om je een voorbeeld te geven; je hamstrings te onderhouden voor het hardlopen, quadriceps voor het wielrennen. Je romp en draaiing te versoepelen en verstevigen voor golf, heupen veilig open te draaien voor dansers en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik zou zeggen waar wacht je nog op, veel yogaplezier!k zou zeggen waar wacht je nog op, veel yogaplezier!

Dit vind je misschien ook wel leuk om te lezen: