Hoe begin je met yoga?

hoe begin je aan yoga?

Yoga; wellicht voor sommige bekend als bijvoorbeeld ‘sport’ of levensstijl maar voor velen ook (nog) niet. De drempel om een yogastudio binnen te lopen en een yogales te volgen kan hoog zijn. Zeker wanneer je niemand kent die het beoefent of er goede ervaringen mee heeft. Toch horen wij steeds meer om ons heen dat mensen enthousiast zijn over yoga en zelfs niet meer zonder willen. We schreven al eerder over yoga in o.a. deze artikelen: ‘yoga in tijden van corona’ en ‘wat doet yoga voor je immuunsysteem’. Maar hoe begin je met yoga als je nog geen ervaring hebt? We delen graag een aantal tips en ook veel voorkomende obstakels met je.

Geen ervaring? Stop met vergelijken

Nog geen ervaring met yoga? Dan is het juist tijd om ermee te beginnen. Misschien denk je dat je je tenen moet kunnen aanraken. Of dat je pas met yoga kunt starten als je al flexibel bent. Niet is minder waar. Waarom zou je jezelf vergelijken of zou je moeten zijn als iemand anders voordat jij kan starten met yoga? Jij bent jij en niemand anders. Je wilt toch niet echt die andere persoon zijn? Die is al bezet. Heeft vergelijken je ooit iets goeds gebracht? Diep van binnen weet jij heel goed wat je kunt, wilt en waar jij behoefte aan hebt. Dus als dat een rustige yogales is terwijl je bij een power yogales bent; ga lekker in de kindhouding of savasana liggen. Jouw lichaam, jouw grenzen!

Verwachtingen belemmeren het proces

Yoga is zo zweverig, dat wil ik helemaal niet zijn. Vaak streven we naar resultaat, een einddoel, met vrijwel alles in het leven. Yoga leert je dat er geen einddoel hoeft te zijn. Yoga leert je bewust te worden van het proces. Het proces is het belangrijkste. Daarom hoef je bij yoga geen verwachtingen te hebben. Er hoeft geen resultaat te zijn. Genieten, ervaren en voelen tijdens de yoga, dat is het proces en de les. Vertel eens; is dat te zweverig of is dat juist down-to-earth? 😉

Hoe begin je met yoga?: Lief zijn voor jezelf

Treat yourself as you treat everyone else. Het lijkt zo simpel maar dat is het meestal niet. Zorgen voor jezelf en vooral lief zijn voor jezelf. Zonder moeite zijn we lief voor anderen. En met gemak straffen we onszelf. Houd maar eens bij op een dag hoe vaak jij negatief bent over en tegen jezelf. Wat als je dat kunt omkeren en positief en dus lief bent over en voor jezelf? Dat maakt een wereld van verschil!

Feel good, be happy

Wat er ook gebeurt, welke emoties en gedachten je ook ervaart, blijf bij jezelf en blijf in dit moment. Het hier en nu. Daar is alles al goed. Feel good! Niemand heeft er iets aan als jij je belabberd en on happy voelt. Dus rise & shine en stap op die mat. Wat het je ook brengt, you showed up for you!

Wanneer ga jij beginnen met yoga?

Dit artikel is geschreven door Chantalle Nühn. Chantalle is yoga docent en heeft een eigen yoga school. Kijk voor meer informatie op de website van Chantalle

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.