Yoga in tijden van corona

yoga thuis op de mat

Bewegen is belangrijk voor de gezondheid en zeker in tijden van corona. De coronacrisis en de maatregelen maken het uitdagend om te bewegen zoals we gewend waren. In grote groepen een les volgen is momenteel geen optie. Yoga is een hele fijne manier om te bewegen. Zowel voor je lichaam maar ook voor je brein. Bij yoga kun je de rust en ontspanning wellicht vinden als dat is wat je wilt. Maar ook de uitdaging voor je lichaam wanneer je een meer actieve vorm beoefent. Hoe beoefen je yoga in tijden van corona? Dat vertellen we hieronder!

Aandacht bij jezelf houden

We weten het meestal wel maar doen het vaak niet; de aandacht bij jezelf houden. Waarom is dit essentieel? Alle prikkels van bijvoorbeeld het nieuws, social media, je werk, vrienden/familie, daar ‘moet’ je iets mee. Of je dat nou wilt of niet het dringt binnen, je brein gaat ermee aan de haal en dat kan veel energie kosten. Een van de dingen die yoga je leert is de aandacht naar binnen brengen. Te focussen op je eigen lichaam, de sensaties die je voelt, de emoties, je gedachten en je adem. Juist door het beoefenen van yoga zijn we vaker in staat om de aandacht bij jezelf te houden. De ene keer wat beter dan de andere maar oefening baart kunst!

Online yoga beoefenen

Al lange tijd kun je yoga thuis beoefenen via het internet. Met name Youtube is een veel bezocht platform met een ruim aanbod aan verschillende soorten yogalessen. Hoe fijn dat ook is, het ruime aanbod kan ook overweldigend zijn. Veel yogastudio’s en sportscholen bieden sinds de corona crisis ook online yogalessen aan. Zoek eens naar een yogastudio of sportschool in de buurt en boek een online les. Zo support je ook nog eens de lokale ondernemers!

Tips voor structuur

Hoe zorg je er nou voor dat je een structuur voor jezelf creëert voor het beoefenen van yoga in tijden van corona? Hieronder een paar tips:

  1. Plan het in je agenda: kies de momenten en plan het in je agenda en hou jezelf eraan. Zo maak je er een gewoonte van.
  2. Kleine stappen: begin met 1x in de week en bouw dan langzaam op naar wat voor jou haalbaar is.
  3. Verantwoordelijkheid / belonen: vraag iemand die jou goed kent vragen om verantwoording aan af te leggen. Of zoek een yoga maatje om samen yoga mee te beoefenen. Je kunt jezelf ook een beloning geven wanneer je jouw nieuwe structuur bijvoorbeeld 1 maand hebt volgehouden. Cadeau aan jezelf? Een nieuwe yoga legging want daar kun je er niet genoeg van hebben in je kledingkast 😉

Zelfs als iemand anders een afspraak in je agenda wilt plannen op hetzelfde tijdstip als dat jij je les hebt gepland; niet doen! Het is you-time! :-).

Dit artikel is geschreven door Chantalle Nühn. Chantalle is yoga docent en heeft een eigen yoga school. Kijk voor meer informatie op de website van Chantalle

Dit is ook leuk om te lezen:

2 thoughts on “Yoga in tijden van corona

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *