Vegan zuigelingenvoeding

Vegan zuigelingenvoeding

Als je net bevallen bent is alles nog nieuw en even wennen. Een goede start voor je baby is erg belangrijk. Ook als het op voeding aankomt. Wat een baby van veganistische ouders nodig heeft verschilt niet zoveel van alles eters. Alle ouders willen niet dat hun baby een te kort aan voedingsstoffen krijgt. Je wilt immers het beste voor je kindje. Wat zijn belangrijke aandachtspunten voor veganistische zuigelingenvoeding? Je leest in dit artikel alles over Vegan zuigelingenvoeding.

De eerste maanden drinkt de baby alleen maar, zuigelingenmelk of krijgt de baby borstvoeding. Hier zitten alle voedingsstoffen in de een baby nodig heeft om te groeien. Er zijn niet heel veel vegan opties als het om Vegan zuigelingenvoeding gaat.

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding die je je baby kunt geven. Jouw lichaam maakt precies de juiste hoeveelheid aan en bevat de voedingsstoffen die jouw kind nodig heeft. Bij het geven van borstvoeding is het belangrijk dat je zelf voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en geen tekorten op loopt. Jouw tekort wordt dan namelijk ook een tekort voor je kind. Om een tekort te voorkomen, kun je bijvoorbeeld supplementen slikken waar nodig. Een handig hulpmiddel om te weten of je voldoende binnenkrijgt, is de Voedingsmeter van het Voedingscentrum. Door alles wat jij eet en drinkt in te voeren, zie je precies hoeveel van elke voedingsstof je binnenkrijgt en zie je dus ook waar je meer of minder van binnen moet krijgen.

Als borstvoeding geen optie is

Er zijn verschillende redenen om geen borstvoeding te geven. Het kan om de een of andere reden niet lukken, persoonlijke redenen of je bent na het geven van een aantal maanden borstvoeding geven gestopt. Dan is het wel erg fijn om te weten, dat er vegan zuigelingenvoeding is. Zo krijgt je baby ook alle voedingstoffen binnen die het nodig heeft.

  • Bebe Mandorle heeft meerdere soorten babyvoeding voor Fase 1 (0 tot 6 maanden), Fase 2 (vanaf 6 maanden) en Fase 3 (vanaf 10 maanden tot 3 jaar).
  • Alpro Soya Groeidrink is een veganistisch alternatief op dierlijke melk voor kinderen van 1 tot 3 jaar. Ook niet onbelangrijk: het is een bron van eiwitten, calcium, ijzer en jodium en bevat de vitamines B2, B12, D en C.
  • Novalac NovaRice is zuigelingenvoeding op basis van rijst. Volgens de verpakking is dit product geschikt voor kinderen van 0 tot 36 maanden.

Vanaf 1 jaar is het mogelijk je kind ‘gewone’ melk te geven, zoals soja-, amandel-, rijst- of havermelk.

Dierlijke ingrediënten in zuigelingenvoeding

Helaas zijn niet alle zuigelingenvoeding is veganistisch, integendeel. In veel producten worden dierlijke ingrediënten toegevoegd. In de meeste producten in de winkels zit koemelk. Kijk dus altijd eerst op het etiket naar de ingrediëntenlijst of het product dierlijke ingrediënten bevat. Dit kun je makkelijk zien door naar de allergenen te kijken. Allergenen moeten in de ingrediëntenlijst dikgedrukt of onderstreept staan zodat ze opvallen tussen de andere ingrediënten. Dierlijke ingrediënten zoals melk, vis, ei, week- en schaaldieren zijn allergenen en worden dik gedrukt. Zo haal je ze er dus makkelijk uit.

In deze producten zitten andere dierlijke ingrediënten, dan (alleen) melkpoeder:

  • Aan de producten van Hero Baby wordt koemelk en visolie toegevoegd. Dit laatste ingrediënt zorgt er zelfs voor dat producten waar dit in zit ook niet vegetarisch zijn. Om visolie te verkrijgen, de naam zegt het al, is vis nodig.
  • Pure Goat. Hier is niet veel uitleg voor nodig, de naam zegt het al. Pure Goat Company maakt babyvoeding op basis van geitenmelk.

Vegan zuigelingenvoeding: Vegan donormelk

Soms lukt het niet om zelf borstvoeding te geven. Hier kunnen allerlei oorzaken voor zijn. Als het niet lukt, kun je dit bespreken met een lactatiekundige. Zij kan je tips en advies geven. Mocht het dan nog niet lukken. En wil je toch graag moedermelk geven? Dan kun je ervoor kiezen om vegan melk van een andere moeder aan je kindje te geven.

Wat is vegan donor melk?

Vegan donormelk is gekolfde melk van een andere veganistische moeder. In Nederland & België brengen MoM&e en Borstvoeding Aardig vraagmoeders en donormoeders bij elkaar en geven zij een handleiding om moedermelk veilig te delen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *