Zelf vegan kaas maken

hoe maak jezelf de lekkerste vegan kaas?

Kaas! Voor mensen die meer plantaardig willen gaan eten is dit vaak het grootste struikelblok. Er zijn tegenwoordig allerlei vegan kaasjes te koop, maar die zijn niet altijd even lekker en bovendien nogal prijzig. Je kunt natuurlijk ook zelf vegan kaas maken. Dat is een stuk goedkoper én vaak ook nog eens veel lekkerder en gezonder.

Vegan kaas op traditionele wijze

Misschien heb je al wel eens kaassaus met edelgist gemaakt, of tofu feta? Die smaken goed, maar je kunt er geen doorgewinterde kaasliefhebbers mee foppen. Dat ligt anders voor vegan kazen die met traditionele technieken en kaasculturen worden gemaakt, zoals vegan camembert en blauwe kaas van cashewnoten. Deze kaas moet een paar weken rijpen en ontwikkelt daardoor een geweldige smaak, net als kaas van koemelk.

Zulke kaasjes zijn inmiddels bij steeds meer winkels verkrijgbaar, maar wist je dat je deze ook zelf thuis kunt maken? Je hebt dan wel vegan kaasculturen nodig, en de juiste kennis om veilig aan de slag te kunnen gaan. Hiervoor kun je terecht bij Cashewbert. Anderson Santos van Cashewbert is een echte vegan kaasexpert. In zijn kaasmakerij in Berlijn test hij alle producten die hij verkoopt, maakt filmpjes en ontwikkelt recepten.

De makkelijkste manier om zelf aan de slag te gaan, is met een starterskit van Cashewbert. Deze kits bevatten behalve de kaasculturen en enzymen ook een aantal handige hulpmiddelen zoals kaasdoek en -papier, vormen, matjes, doosjes, en een instructieboekje. Er zijn verschillende versies van de kit, voor beginners en gevorderden. De kaasculturen en gereedschappen zijn daarnaast ook los te bestellen. Je hoeft zelf alleen een sterke blender, foodprocessor of staafmixer te hebben.

In de video zie je alle stappen die nodig zijn om zelf een vegan camembert te maken. Op de website van Cashewbert vind je ook een gratis e-book met basisrecepten. De cashewnoten worden met de kaasculturen en enzymen in de keukenmachine tot een romige massa gepureerd. Het mengsel gaat dan met kaasdoek in de vormen om er kaasjes van te maken. De kaas mag nu een aantal uur fermenteren op kamertemperatuur om zuur te worden. Als de kaas stevig genoeg is kun je hem uit de vorm halen en met zout bestrooien.

Nu begint het langzame rijpen. Doe de kaas in een afgesloten plastic bakje op een kaasmatje voor de juiste luchtvochtigheid en plaats dit in de koelkast op een temperatuur tussen 7ºC en 14ºC (test met een thermometer welke plek in de koelkast de juiste temperatuur heeft). Na 7 tot 15 dagen is de camembert schimmelkorst volgroeid. Je kunt de kaas nu opeten of een of twee weken langer laten rijpen zodat de smaak zich nog verder ontwikkelt.

vegan kaas maken is helemaal niet moeilijk

Nieuw boek over vegan kaas maken

Anderson publiceert in het najaar een nieuw boek met wel 20 authentieke vegan kaasrecepten, inclusief nieuwe variaties op camembert, blauwschimmel en Munsterkaas. Het boek is nu al te bestellen via de crowdfunding van Cashewbert, zowel in een gedrukte als e-book versie. Via de crowdfunding kun je ook een online workshop van Anderson boeken, waarbij je met een kleine groep zes verschillende kaasjes leert maken en al je vragen kunt stellen.

Ben je enthousiast, maar vind je het spannend om zelf aan de slag te gaan? In de Nederlandse Faceboekgroep Vegan Kaas Maken zijn veel ervaren vegan kaasmakers die je graag op weg helpen. Mensen posten hier regelmatig foto’s van hun zelfgemaakte cashewkaasjes. Cashewbert heeft ook een eigen Engelstalige Facebookgroep voor klanten, waar je veel tips en support kunt vinden.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Cashewbert en Martine van Haperen van Vegetus Vegan Test Kitchen

Dit is ook leuk om te lezen:


5 thoughts on “Zelf vegan kaas maken

 • Super tof dat je deze gastpost voor ons wilde delen Yvonne. Vegan kaas maken is ontzettend leuk om te doen, dus ik hoop echt dat we mensen kunnen inspireren om zelf aan slag te gaan.

  • Vega Lifestyle says:

   Hoi Martine,

   Dit was (is) ook een super leuk onderwerp. Ik hoop ook dat we zo samen mensen hebben kunnen inspireren.

   Liefs,

   Yvonne

 • Chris says:

  Wat een interessant artikel! Ik heb wel eens kaas van cashews geproefd op VeggieWorld en het lijkt me geweldig om dat zelf te maken. Dank voor de tip.

 • Joke says:

  Leuk artikel, ik ga met een starterskit beginnen! Wist niet dat je kaas zo makkelijk thuis kunt maken.

 • Yo says:

  Wauw wat een goeie site en fijne vegan recepten, ik kijk uit naar je nieuwe boek

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *