Vind jij het lastig om te kiezen?

Vind jij het lastig om te kiezen?

Vind jij het ook zo lastig om te kiezen? Alles heeft twee kanten, dat weten we allemaal. En zo ook het eetpatroon waarvoor je kiest.

Vind jij het lastig om te kiezen, voor een gezond eetpatroon?

Lijkt een gezond eetpatroon je moeilijk? Ja, dat snap ik. Ik kan zelfs alle argumenten alvast voor je bedenken. Je wilt niet continu nee tegen jezelf moeten zeggen, want je denkt dat als je gezond gaat leven, je niets meer mag.

Je denkt aan de traktaties op kantoor, appeltaart op verjaardagen, popcorn en snoep in de bioscoop. En gaat verder met niet kunnen genieten van een barbecue, ongezellig te moeten doen bij etentjes met vrienden. En wellicht alle biertjes te moeten overslaan, of in ieder geval, de vette hap na het uitgaan. IJsjes in de zomer, lekkernijen uit een automaat, patatje oorlog of pizza avond. Allemaal even erg en verboden! Dat is toch geen leven!

Niets is verboden

Nou laat mij maar even zeggen dat er niets verboden is. Al die dingen zijn legaal in dit land en zijn mogelijke keuzes. Moeilijk om er nee tegen te zeggen? Geniet er vooral van als je het graag wilt. Maar hier past wel de vraag, moet het altijd en allemaal? Of is er hier een balans in te vinden?

Want weet je, misschien beschouw je dit allemaal als belangrijk en als dingen die je niet zou willen missen en dat begrijp ik best. Maar als je denkt dat dit het leven makkelijk maakt, omdat je dan niet steeds voor moeilijke keuzes staat, dan is het misschien tijd om je te vertellen over wat de moeilijke kant werkelijk is als je zo kiest te leven.

Vind jij het lastig om te kiezen? Moe en futloos ….

Dat uitgeput wakker te worden, en wel drie keer op snoes moeten drukken omdat je totaal energieloos voelt, bijvoorbeeld. De dag niet aan kunnen zonder meerdere bakjes koffie en misschien zelfs energiedrankjes. Jezelf niet mooi vinden, misschien omdat je je lichaam niet graag in de spiegel ziet (wat voor maat het ook is), of omdat aan de gezondheid van je huid en van je haar te zien is dat van binnen van alles aan je mankeert. Die bloedwaardes die je waarschuwen. Het feit dat je je hoog plaats in de wachtlijst voor allerlei welvaartsziektes.

Ben je in staat om te rennen voor de bus als je die om de hoek ziet komen? Kan je versnellen achter je kinderen? Lukt het om snel de trap op te rennen op het station als je te laat bent voor de trein? En dat allemaal zonder enorm te zitten hijgen achteraf?

Ooit bedacht dat, ook al zou het misschien aan de buitenkant niet te zien zijn, van binnen je organen overuren draaien om je in leven te houden? En als je hun niet zo veel te verduren gaf, je zo veel meer zou kunnen presteren, zoveel lichamelijk als mentaal?

Vind jij het lastig om te kiezen?

Misschien is het wel moeilijk om de discipline te hebben om je balans te zoeken en gezond te leven. Maar het lijkt mij veel moeilijker om later de gevolgen van jarenlang ongezonde keuzes onder ogen te moeten zien.

Dus welke moeilijk kies jij?

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *