Blessures hoe kun je zo voorkomen?

blessueres

Blessures: Als je tijdens het sporten lichamelijk letsel oploopt noemen we dat een blessure. Hoe kun je het voorkomen? In dit artikel vertel ik je er alles over.

Hoe voorkom je blessures

Er sporten tegenwoordig miljoenen mensen, die de voordelen voor lichaam en geest ervaren. Wist jij dat vele hiervan blessures oplopen, ongeveer 3,5 miljoen, veel hè!

Sportblessure

Een sportblessure ontstaat bij een verkeerde beweging/belasting of overbelasting van het lichaam. Denk aan een spier die te ver uitrekt, een pees/spier die scheurt, botbreuk etc. Vaak zijn er meer onderliggende oorzaken, denk aan een slechte conditie, overgewicht, geen goede voorbereiding, een verkeerde lichaamshouding en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dan heb ik het niet eens over de sporten waar het risico op sportblessures groot zijn, zoals: hardlopen, voetbal, vechtsporten, crossfit etc. Als je weinig aan je sportblessure doet, kan je langere tijd last hebben en dat lijkt me niet de bedoeling.

Hoe sommige sporters met hun lijf omgaan blijft me ook nog weleens verbazen! Dat zag ik donderdag ook weer toen ik krachttraining aan het doen was op een buitenlocatie. Ik sprak een man die weer voor het eerst sinds maanden aan crossfit deed. Hij ging vol aan de bak, zonder een goede warming-up, wilde met de anderen meedoen en vergat er voor het gemak maar even bij dat hij al maanden weinig had gedaan. Nam met deadliften een te zwaar gewicht en lette niet op zijn houding met als gevolg rugklachten. Tja, niet handig hè als je dat zo leest, maar het komt vaker voor dan je denkt!

Hoe kun je blessures voorkomen?

  • Goede warming-up zodat je spieren en pezen warm worden en een cooling down. Je stofwisseling komt op gang en na je training rek en stretch je jouw spieren voor sneller herstel.
  • Opbouw in je sport: begin langzaam, licht en bouw het uit tot snel en zwaar, hierdoor voorkom je blessures tijdens je training.
  • Gezonde levensstijl: voor, na en tijdens het sporten: blijf op gewicht en eet gezond. Dit zal je prestaties verbeteren en veel blessures voorkomen. Tijdens het sporten verlies je vocht, drink daarom min. 2 liter water op een dag.
  • Juiste sportspullen: goede schokdemping en grip van je schoenen, ventilerende sportkleding die comfortabel zit. Eventueel goede beschermingsmiddelen.

In mijn lessen zeg ik vaak, daag jezelf uit maar luister wel naar de grenzen van je lijf. Yoga is een mooie manier om je ROM (range of motion) oftewel je bewegingsvrijheid te vergroten. Als jij soepel in je lijf kan bewegen, zul je veel voordelen ervaren en kom je verder in je eigen sport. Wat die man betrof, ik heb hem PY (personal yoga) gegeven met de nadruk op zijn rug. Hoe hij deze sterker en flexibeler kan maken met yoga.

Ga jij weleens te ver in jou specifieke sport? Wat doe jij hier dan aan?

Dit artikel is geschreven door onze vaste gastblogger Renate van der Knaap. Zij geeft onder andere yoga les, op haar website wel onthouden kun je er alles over lezen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *