Crème brûlée met gekarameliseerde ananas

vegan toetje Crème brûlée

Crème brûlée: Een van de populairste toetjes aller tijden moet toch wel de crème brûlée zijn. Gelukkig kun je het op verschillende manieren veganizen. Dit is mijn persoonlijke lievelings. Want nou ja, gekarameliseerde ananas.

Wat heb je nodig voor deze vegan crème brûlée?

  • 250 ml haverroom
  • merg van 1 vanillestokje (bewaar de vanillepeul)
  • 1 el custardpoeder
  • 2 tl maïzena
  • 100 ml amandelmelk
  • snuf zout
  • 2 tl kristalsuiker + 3 el extra voor suikerlaagje
  • 4 el bruine basterdsuiker
  • 3 ananasschijven (blik), uitgelekt
  • 2 el amandelschaafsel, geroosterd, ter garnering

Hoe maak je de crème brûlée?

  1. Verwarm de haverroom samen met het vanillemerg en de peul in een steelpannetje op laag vuur.
  2. Meng het custardpoeder en de maïzena met 2 eetlepels van de amandelmelk en meng door met een garde tot het
    egaal is. Mix er nu de rest van de amandelmelk door.
  3. Voeg het amandelmelkmengsel met het zout en 2 theelepels
    kristalsuiker toe aan de steelpan. Vis de vanillepeul eruit. Verhoog het vuur tot middelhoog en roer het geheel door
    tot de suiker is opgelost en de crème is ingedikt. Verdeel over 1 grote, of meerdere kleine schaaltjes en laat 2 uur
    afkoelen op het aanrecht.
  4. Dep de ananas na het uitlekken goed droog met een schone theedoek of keukenpapier. Verhit een kleine koekenpan en
    strooi de basterdsuiker over de bodem. Zodra de suiker begint te borrelen, leg je de ananasschijven in de pan. Beweeg ze
    voorzichtig en draai de schijven na 1 minuut om. Karamelliseer ze nog 1 minuut in de basterdsuiker. Haal ze uit de pan en
    laat ze op een bord of stukje bakpapier enigszins afkoelen.
  5. Strooi vlak voor serveren de extra kristalsuiker in een egale laag over de crème. Gebruik een gasbrandertje om dat mooie, knapperige brûléelaagje te krijgen. Of zet de schaaltjes een paar minuten in de oven onder de grill. Serveer direct, garneer met de gekarameliseerde ananas en het amandelschaafsel.

Dit recept komt uit het boek … Vegan Summer

  • Auteur: Milou van de Will
  • Uitgever: Good Cook
  • EAN: 9789461432551
  • Vegan Summer is o.a. te koop bij Bol.com

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.