Zwangerschapskwaaltjes

zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes: Tijdens je zwangerschap krijg je last van verschillende kwaaltjes. Van vaak moeten plassen tot misselijkheid en van alles er tussen. We hebben de meest voorkomende kwaaltjes voor je op een rij gezet.

Zwangerschapskwaaltjes … Eerste trimester

Sommige kwaaltjes voel je al, voordat je goed en wel weet dat je zwanger bent. Wat de meeste vrouwen als eerste voelen zijn de pijnlijke borsten.

Pijnlijke borsten

Meestal voel je al verandering in je borsten voordat je de zwangerschapstest gedaan hebt. Zodra je zwanger bent, ondergaan je borsten een verandering. Ze worden groter, nee ze zijn niet in een keer zo groot. Het groeien van de borsten gaat geleidelijk. Je tepels worden gevoeliger en kunnen donkerder worden. Dit alles is, omdat je borsten zich voorbereiden op de melkproductie. De meeste vrouwen ervaren niet de hele zwangerschap gevoelige borsten, het is vooral aan het begin van de zwangerschap.

Duizeligheid

Dit is ook een waaltje waar de meeste vrouwen mee te maken krijgen. Dit komt omdat in de eerste helft van je zwangerschap je bloeddruk daalt. Hierdoor kan het zijn als je te snel opstaat je ineens erg duizelig wordt. Dit kan ook bij lang staan of lopen het geval zijn.

Mijn persoonlijke ervaring

Bij mijn eerste zwangerschap had ik hier extreem veel last van. Ik viel soms zelfs flauw. De huisarts adviseerde drop of cola (omdat ik geen koffie lust). Ik werd vaak zo duizelig, dat ik soms zelf flauwviel. Als ik dan een blikje cola dronk, ging het goed. Ik dronk geen liters cola of at ik zakken drop leeg. Het was af en toe een blikje cola.

Soms kan een beetje extra zout ook helpen. Het kan zijn dat je meer trek hebt in chips en nootjes dan normaal. Koffie of zoethout thee kunnen ook helpen. Let wel op, heb je dit heel erg. Overleg dan even met je verloskundige of huisarts.

Buikpijn

Je kunt ook buikpijn krijgen. Je baarmoeder groeit en dit kan pijn geven. Het voelt als menstruatiekramp. Deze pijn hoort erbij. Vertrouw je het niet, of wordt het steeds erger? Neem dan gelijk contact op met je verloskundige of huisarts. Bloedverlies, is ook een rede om te bellen.

Vermoeidheid

Ook aan deze kwaal kun je tijdens je zwangerschap bijna niet ontkomen. Als je zwanger bent, gebeurd er nogal wat in je lichaam. Dit kost heel veel energie. Luister altijd goed naar je lichaam en geef lekker toe aan die vermoeidheid. Probeer overdag een dutje te doen en ga ’s avonds een uurtje eerder naar bed.

Misselijkheid

De ene vrouw heeft hier meer last van dan de andere. Door het HCG hormoon kun je de eerste periode van je zwangerschap misselijk zijn. Tussen de 12 en 16 weken verdwijnt dit meestal weer.

Persoonlijk

Zelf had ik het alleen bij mijn eerste zwangerschap. Ik voelde mij misselijk en had weinig trek in eten. Rond de 12ste week verdween dit en rond de 8 maanden kwam dit weer terug, Vooral als ik ging slapen.
Misselijkheid hoort erbij. Is het heel erg of vertrouw je het niet bel dan de huisarts of verloskundige om te overleggen.

Opgeblazen gevoel

Naast misselijkheid kun je, je ook opgeblazen voelen. Ook hier is weer een zwangerschapshormoon de boosdoener, namelijk de progesteron. Dit komt omdat je darmen langzamer werken en houden meer vocht vast. Drink voldoende water minimaal 2,5 liter per dag en eet voldoende vezels.

Hoofdpijn

Helaas hoort hoofdpijn er ook bij. Dit komt door alle veranderingen in je lichaam. Daarom is water drinken ook belangrijk.

Dit zijn vooral de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes in het eerste trimester

Zwangerschapskwaaltjes … Tweede trimester

Het eerste trimester zit er op. Waarschijnlijk weten de meeste mensen uit je omgeving nu ook dat je zwanger bent. Ook hier horen helaas waar wat zwangerschapskwaaltjes bij.

Bloedneuzen en bloedend tandvlees

In het tweede trimester kun je af en toe spontane bloedneuzen krijgen. Ook bloedend tandvlees bij het poetsen. Dit komt omdat de bloedvaatjes in de neus en mond iets dunner en meer doorbloed. Hierdoor kan het zijn, dat het wat sneller gaat bloeden. Je zou deze periode een soft tandenborstel kunnen gebruiken.

Bekkenklachten

Bekkenklachten horen er helaas ook bij en bijna alle vrouwen krijgen hier tijdens de zwangerschap mee te maken. Dit komt omdat de spieren en botten wat weker worden. Dit is om de bekken klaar te maken voor de bevalling. Dit is een geleidelijk proces en daarom begint dit al in het tweede trimester. Veel vrouwen voelen dit dor beurs gevoel in het schaambeen en/of pijn in de onderrug. Zeker na een drukke dag of als je veel gedaan hebt. Heb je er heel veel last van en wordt je hierdoor erg beperkt dan is het raadzaam om naar de fysiotherapeut te gaan.

Brandend maagzuur

Dit is ook weer zo eentje, waar je bijna niet onderuit komt als je zwanger bent. Ook hier is het hormoon progesteron. Onder invloed van dit hormoon sluit het maagklepje minder goed. En dan drukt ook nog eens de groeiende baarmoeder tegen je maag aan. Hierdoor kan het maagzuur je slokdarm ingeduwd worden. En je baby wordt ook steeds groter en bij bewegen van de baby kan ook wat maagzuur in de slokdarm komen.
Het is aan te raden om koffie en zure drankjes te vermijden. Ook vet en gekruid eten kun je beter even vermijden. Je kunt in bed een extra kussen gebruiken, zodat het maagzuur minder snel omhoog kan komen.
Heb je er veel last van, overleg dan even met je verloskundige.

Bandenpijn

Bijna alle vrouwen hebben wel in meer of mindere maten last van banden pijn. Door de groeiende baarmoeder en baby komt er veel spanning op de spieren en banden te staan. De banden rekken steeds verder uit. Hierdoor kun je een stekende pijn voelen. Als je dit voelt, doe dan even een stapje terug en ga lekker met een warme kruik op de bank hangen.

Harde buiken

Aan het einde van het tweede en aan het begin van de derde trimester beginnen de harde buiken. Een harde buik ontstaat door het samentrekken van je baarmoeder. De buik voelt hierbij vaak wat onprettig, het doet niet echt pijn. Harde buiken kunnen ook ontstaat bij stress of een drukke dag. Heb je veel harde buiken, laat het je verloskundige dan zeker weten.

Zwangerschapsmasker

Je kunt een zwangerschapsmasker krijgen. Dit zijn donkere vlekken op de huid. Wat het precies is kun je lezen in dit artikel: Wat is een zwangerschapsmasker?

Zwangerschapsstreep

Deze donkere pigmentstreep over je buik is niet gevaarlijk en verdwijnt (meestal) vanzelf weer na je zwangerschap.

Zwangerschapskwaaltjes … Derde trimester

Je bente er bijna! De laatste loodjes wegen ook hier helaas het zwaarst.

Urineverlies

Nu moet je al maanden behoorlijk vaak plassen. Nu kun je ook nog last krijgen van urine verlies. Je bekkenbodemspier is veel minder sterk. Let op, je moet je spieren tijdens de zwangerschap niet proberen te versterken. Je spieren zijn door de zwangerschap juist wat weker. Door dat de bekkenbodemspieren een stuk minder sterk zijn en de drukt tegen je blaas van de baarmoeder kun je wat urine verliezen. Ook kan het zijn dat je baby er tegenaan schopt, ook dan kun je wat urine verliezen.

Zwangerschapsjeuk

Veel vrouwen ervaren zwangerschapsjeuk . Deze jeuk ontstaat door het oprekken van de huid. De jeuk is onschuldig. Soms krijg je er ook uitslag bij. Door met een huidolie de huid goed in te smeren kun je het wat tegen gaan. Meld jeuk altijd bij je verloskundige.

Striae

Helaas kun je hier weinig tegen doen. Dit ontstaat doordat de huid snel oprekt. Zeker als de buik ineens gaat groeien. Juist omdat het ineens gebeurd, is het verstandig om vanaf het begin af aan de buik en eventueel de rest van het lichaam in te smeren.

Vochtophoping

Deze kwaal komt regelmatig voor in het derde trimester. En ja daar is die weer het hormoon progesteron. Onder invloed van dit hormoon houd je meer vocht vast. Je krijgt dikke handen, vingers enkels, gezicht en onderbenen. Belangrijk is om water te blijven dringen en te blijven bewegen. Je kunt brandnetel (of een andere vochtafdrijvende) thee drinken om vocht af te drijven. Je kunt bleekselderij eten, deze heeft ook een vocht afdrijvende werking.


Bel meteen de verloskundige of huisarts als je naast vocht vasthouden ook een of meer van deze klachten hebt: Sterretjes of lichtflitsjes zien, tintelende vingers, hoofdpijn boven buikpijn of misselijkheid.

Kuitkrampen

Ken je ze nog uit je puberteit? Kuitkrampen, lig je lekker te slapen sta je ineens rechtop naast je bed … Door enorme kramp in je kuit. Zelf heb ik het niet gehad tijdens mijn zwangerschappen. Bij bijna de helft van de zwangere vrouwen komt dit wel voor. Kuitkramp is vooral super vervelend en pijnlijk, maar niet gevaarlijk.

Heb je last van kuitkrampen? Beweeg voldoende, drink veel water, doe rek en strek oefeningen en ga niet met je benen over elkaar zitten. Ook wat extra calcium en magnesium kunnen helpend zijn.

Bij kuitkramp strek je been een trek je tenen naar elkaar toe. Of ga op je tenen staan.

Slecht slapen

Door je buik kun je waarschijnlijk niet meer in je favoriete houding liggen en zo kom je moeilijk in slaap. Je kunt proberen met wat kussentjes ter ondersteuning om zo wel lekker te liggen. Ook moet je vaak plassen en dus steeds weer uit bed moet. En dan werken de hormonen ook nog eens niet mee, waardoor je uren lang plafond dienst (naar het plafond staren) kunt hebben. Als dat zo is, ga dan afleiding zoeken.

Voorweeën

Ja, je bent er bijna! Je lichaam is zich al aan het voorbereiden op de bevalling. Hierdoor kun je last krijgen van indalingsweeën en voorweeën. Dit kan wat pijnlijk zijn, maar is verder onschuldig. Heb je voor de 37 weken voorweeën die pijnlijk zijn en elke 5-10 minuten komen er zijn, bel dan meteen je verloskundige om te overleggen.

Wanneer huisarts of verloskundige bellen?

Bij twijfel altijd de verloskundige of huisarts bellen. Zwangerschapskwaaltjes horen er nu eenmaal bij en zijn meestal onschuldig. Blijf altijd luisteren naar je lichaam. Vaak is een telefoontje al voldoende om je gerust te stellen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *