Strippen om de bevalling op te wekken, wat is het?

wat is strippen om de beavlling op gang te helpen?

Strippen wat is het eigenlijk? je hebt er vast wel eens over gehoord maar wat is het nu eigenlijk precies? Het strippen van de baarmoeder is een manier om de bevalling te proberen op gang te krijgen. Wanneer besluit de verloskundige om dit te doen? En wat kun je ervan verwachten?

Wat is strippen?

Strippen is een manier om de bevalling op gang te brengen. De vliezen van de vruchtzak waar de baby inzit. Zitten vast aan de wanden van de baarmoeder. Bij het strippen brengt de verloskundige de vingers in de baarmoedermond erin. Het kan alleen als de baby met het hoofd naar benden ligt. En je moet ook al een beetje ontsluiting hebben. De verloskundige maakt voorzichtig ronddraaiende bewegingen rondom het hoofdje van je baby. Hierdoor worden de vliezen rondom de baarmoedermond losgemaakt van de baarmoederwand. ​Het is dus niets meer of minder, dan de vliezen losmaken/trekken van de vliezen van de baarmoederwand. De vliezen worden dus niet gebroken. Dit kan de weeën op wekken. Het strippen kan alleen door de verloskundige of gynaecoloog gedaan worden.

Hoe krijg je ontsluiting?

De baarmoedermond gaat open door voorweeën, die zijn dus niet voor niets. Deze voorweeën kunnen zelfs al voor een paar centimeter ontsluiting zorgen.

Is strippen pijnlijk?

Het klinkt best pijnlijk, of het ook pijnlijk is dat verschilt heel erg per persoon. Wat ik van vrouwen die dit hebben gedaan hoor, is dat het niet heel prettig is. Meer een naar, dan pijnlijk gevoel. Tot ongeveer 24 uur na het strippen kun je menstruatieachtige krampen krijgen.

Binnen zes uur na het strippen kunnen deze symptomen optreden:

  • Eerst wat menstruatieachtige krampen;
  • Meer harde buiken;
  • Voorweeën die pas veel later doorzetten;
  • Echte weeën.

​Wat voor effect heet strippen meestal?

  • Het maakt sowieso de baarmoedermond rijper;
  • Na strippen is de kans groter dat uw bevalling spontaan op gang komt;
  • Vooral de eerste keer strippen is succesvol;
  • Op de rest van de bevalling heeft het geen invloed;
  • Strippen op zich geeft geen risico’s; ja kunt echter wel wat bloedverlies en pijnlijke harde buiken krijgen;
  • Ook als je voor het eerst gaat bevallen, heeft strippen effect;
  • Na de behandeling is de kans groter dat uw bevalling spontaan op gang komt.​

Kan iedereen gestript worden?

Ja in principe kan elke zwangere vrouw gestript worden. Wel doen de meeste verloskundigen dit pas na 40 weken. Het liefst zelfs pas in 41(42) week. Het strippen gebeurt meestal in de ochtend.

​Voor de behandeling legt de specialist nog een keertje uit wat er precies gaat gebeuren. Voordat ze gaan beginnen voelen ze eerst nog even aan de buik en luisteren ze naar het hartje. Daarna gaan ze kijken/voelen of je gestript kan worden (als de baarmoedermond een beetje of meer openstaat). Als dit kan gaan ze gelijk door met de behandeling. Na de behandeling luisteren ze nog een keertje naar het hartje en leggen ze uit waar je op moet letten. En wanneer je moet bellen, nu is het vooral afwachten!

Strippen is geen garantie op een bevalling

Helaas geeft strippen geen garantie op een spontane bevalling. Bij ongeveer een derde van de vrouwen die gestript zijn komt de bevalling op gang. Ook krijgt ongeveer een derde wel voorweeën​ en/of harde buiken, zonder dat de bevalling doorzet. Maar weet wel dat die voorweeën​ en harde buiken al veel voorwerk voor je doen, voor als de bevalling wel doorgaat zetten. Bij enkele vrouwen gebeurt helemaal niets. Helaas weet de verloskundige en/of de gynaecoloog van te voren niet tot welke groep jij zult behoren. Daarom kunnen ze ook geen garantie geven of beloven dat jij die dag zou gaan bevallen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *