Waarom ben ik veganist? 3 redenen voor een veganistische leefstijl

veganist waarom ben ik dat geworden

Veganist: Toen ik op mijn achtste besloot geen vlees meer te eten. Vonden klasgenoten en zelfs volwassen mensen in mijn omgeving dit maar raar. Gelukkig wilde mijn moeder het vlees wel apart van de rest bereiden. Regelmatig kreeg ik opmerkingen de ene opbouwend en de ander super negatief. Ik bleef volhouden. Ik zou nooit weer op een dood dier kauwen, het idee alleen al … Toch verdiepte ik mij nooit in het veganisme. Dat vond ik maar extreem en lastig. Toen 4 jaar gelden een kennis van de ene op de andere dag overstapte op een veganistische levensstijl. Ging ik mij ook meer verdiepen in het veganisme. En kwam er achter dat ik nog steeds veel bijdroeg aan dierenleed en dat was nu net waarom ik geen vlees meer at. Melk en eieren verdwenen ook van het menu en ik stapte steeds verder over naar deze levensstijl. Waarom ik veganist ben geworden is vanwege drie erg goede redenen, die ik graag met jullie deel.

Waarom ik veganist geworden ben

Waar vroeger het vegetarische eten onderwerp van discussie was op feestje en verjaardagen. Is dat nu met mijn veganistische levensstijl. Helaas is er nog veel kritiek op deze bewuste levensstijl. De meeste mensen worden veganist om deze 3 redenen: Dierenleed, gezondheid en het milieu of wel de aarde.
De meest gestelde vraag aan mij als veganist is dan ook: “waarom ben jij veganist?”

De een vraagt dit uit pure belangstelling en onwetendheid. En de ander vraagt het om een discussie opgang te brengen. De eerste is juist fijn, dan kun je een open en eerlijk gesprek aangaan. En kun je, je motivatie uitleggen. De tweede wil alleen maar een negatief gesprek voeren.

Van vegetariër naar veganist

Toen ik op mijn achtste besloot te stoppen met het eten van het vlees (vis heb ik nog nooit gegeten). Wist ik niet eens dat daar een naam voor was. Laat staan dat ik wist wat veganisme was. Mijn omgeving vond mij vaak lastig, zeker mijn ex man. Nooit konden we zomaar spontaan ergens uit eten, want vegetarisch hadden ze amper tot niet op de kaart staan. En de vleesvervangers die er toen waren, … waren echt niet lekker! Thuis kreeg ik gewoon hetzelfde als de rest van het gezin alleen dan zonder het vlees. Droge aardappels met groente dus!.. Gelukkig kwamen er door de jaren heen steeds meer goede vleesvervangers.

Een goede kennis van mij werd van de een op de andere dag veganist. Dat prikkelde mijn nieuwsgierigheid.
Eigenlijk best gek dat ik mij er nooit eerder in verdiept had. Zelf ben ik vegetariër geworden om dierenleed te voorkomen. En ik heb echt altijd gedacht dat ik erg goed bezig was. Ik sloot mij aan bij diverse vegan facebook groepen en bezocht vegan events zoals VegFest en Veggieworld. Al snel kwam ik er achter dat ik helemaal nog niet zo goed bezig was en dat er achter melk en eieren erg veel dierenleed schuil gaat. Dit ging ook meteen van mijn menu en ik stapte over van vegetariër naar volledig veganistisch.

Mijn drie belangrijkste reden om veganist te worden:

 • Veganist voor de dieren (om dierenleed tegen te gaan)
 • Gezondheid
 • Milieu

De meeste veganisten zijn om deze redenen veganist geworden. Voor iedereen is de volgorde anders. Wat je motivatie ook is …

Veganist voor de dieren

Als klein meisje was ik al dol op dieren. Elk dier wat ik tegen kwam werd dan ook vaak stevig geknuffeld 😉 En knuffels had ik ook in overvloed, ze waren allemaal zo schattig en lief. En toen ik tijdens het kauwen van een taai stuk biefstuk achter kwam dat ik op een dood dier zat te kauwen, was mijn eetlust voorbij. Ik wilde geen vlees meer eten, en gelukkig mocht dat van mijn ouders. Daar ben ik ze nog altijd dankbaar voor, dat ze mij niet gedwongen hebben om vlees te eten.

Dierenleed

Waar er om vlees te krijgen een dier dood moet dat weten we allemaal allang. Regelmatig krijg ik vragen als:, “aan melk gaat toch geen dier dood?” En: “eieren eten is toch niet zo erg?” Helaas gaat er zoveel leed schuil achter deze industrieën.

Zie deze artikelen b.v.: Het leed dat melk heet of Het leed achter eieren

Enkele voorbeelden van dierenleed op een rijtje …

 • Varkens worden vaak levend geslacht. Ze worden bijvoorbeeld verdronken of in een heet bad gestopt.
 • Moedervarken ligt tussen stangen, en kan haar kont letterlijk niet draaien. En wordt daarna geslacht.
 • Kippen moeten zoveel eieren leggen, dat ze enorm verzwakken. Als ze geen eieren meer kunnen leggen. Dan worden ze geslacht.
 • Haantjes worden vergast of vermalen, omdat ze ‘geen functie’ hebben. ze leggen geen eieren. en leveren te weinig vlees op.
 • In de meeste gevallen worden kalfjes gelijk bij hen moeder weggehaald. Dit levert veel stress op bij moeder en kind.
 • Koeien worden kunstmatig geïnsemineerd, om maar melk te kunnen blijven geven. Ze zijn veel te vaak en snel zwanger.
 • leer is geen restproduct van de vleesindustrie!
 • Donzen kussen … kippen, ganzen, eenden ze worden levend geplukt voor hen donsharen. Dit gaat met grof geweld en het liefst gebruiken ze de eerste plukronde niet, want de tweede plukronde zijn de veertjes zachter en beter voor de verkoop.
 • Bijen hebben hen honing zelf nodig om de winter te overleven. Vaak krijgen ze suikerwater, waar geen voedingstoffen voor ze in zitten.
 • Wol … het scheren van de schapen gaat vaak niet met de zachte hand. Het gebeurd ruw en moet snel. Schapen hebben na het scheren vaak bloed en pijn.

Veganitsich voor je gezondheid

Veel mensen denken dat veganistisch eten per definitie goed is voor je gezondheid. Dit is helaas niet helemaal waar. Veel snoep, koeken, ijs, fastfood en chips zijn vegan. Ook als veganist moet je dus wel opletten wat je eet. Als je elke dag een pak koeken op eet, is dit nog steeds niet goed voor je gezondheid. Als je volledig plantaardig (lees: veganistisch) eet, is dit wel veel beter voor je lichaam en je gezondheid.

Zuivel bijvoorbeeld

Voor je voedingsstoffen hoef jij geen zuivel te eten of te drinken. Alle voedingsstoffen die in zuivel zitten. Zoals bijvoorbeeld calcium, vind je ook in overvloed in groente en fruit. En dan komt er een groot verschil! Zuivel bevat namelijk geen vezels, vitamine C en ook geen antioxidanten. Zuivel bevat daarin tegen wel o.a. heel veel verzadigde vetten, steroïden, kleine hoeveelheden groeihormonen.

Wist jij bijvoorbeeld dat melk voor maar liefst 65% uit verzadigde vetten bevat?! En uit vele wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat verzadigde vetten helemaal niet goed voor ons zijn. Vet wat je in in planten vindt is vooral onverzadigd vet.

En als jezelf logisch nadenkt is het toch best wel heel erg gek dat wij melk zouden drinken toch?! Melk is van nature altijd bedoeld voor baby’s en nooit voor volwassen. En dan wordt het nog gekker … Dat volwassen mensen ook nog eens melk van een ander diersoort drinken!.. Van een dier dat ook nog eens vele malen groter is dan wij mensen. Melk is voor baby’s bedoeld om te groeien. Best gek, dat wij dat zouden drinken toch!

Deze docu’s geven ook een goed beeld: Top 5 vegan documentaires …

Zomaar wat feiten …

 • Vis bevat veel plastic en wist je dat vissen de omega vetten uit algen halen?! Je kunt dus net zo goed gelijk algen eten. Voldoende omega 3 zonder vis. Hoe dan?!
 • Eieren zijn helemaal niet gezond en weet je wel wat je eet? De menstruatie van een kip (jakkes). Een ei is om een kuikentje uit te laten komen en niet voor ons om op te eten.
 • Wist je dat de kip als deze niet bevrucht is zelf op eet?
 • Veel snoepjes bevatten varkensgelatine of bevergeil

Waarom vegan?

Nu kon je eerder in dit artikel lezen dat dit de meest gestelde vraag is aan vegans. Eigenlijk zou de vraag juist moeten zijn, waarom ben jij geen vegan? Als je een veganist vraagt, waar heb je het meeste spijt van. Zouden de meeste net als ik antwoorden, ik had veel eerdere veganist moeten worden.

Vaak krijg je reacties, als: “ik vind vlees zo lekker” of “hij is nu toch al dood” of ook zo eentje “ik kan in mijn eentje toch niets bijdragen’. Dat je iets lekker vind of omdat het toch al dood is … Wil niet zeggen dat het normaal of gezond is om te eten. En tegenwoordig zijn er zoveel lekkere alternatieven. En is het ook al lang bekend, dat dierlijke producten helemaal niet zo gezond zijn voor je. Vind je het moeilijk om je mindset te veranderen? Kijk dan naar de docu’s op internet, of ga je er eens echt in verdiepen. Als jij stopt met je ogen sluiten of je verschuilen achter allerlei smoesje…

Veganisme extreem? Nee, zoals je hebt kunnen lezen … niet meer dan normaal.

Deel dit bericht gerust op social media

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *