Wat is bevergeil?

wat is bevergeil en waar zit het in?

Bevergeil: dat klinkt niet als iets wat je graag op wil eten. De chique naam voor dit stofje is castoreum, maar plat gezegd is het dus bevergeil. Het is een stofje dat aangemaakt wordt in klieren bij de anus van een bever. De bever sproeit dit op zijn omgeving, om z’n soortgenoten te laten zien dat dit zijn territorium is. Als sinds de oudheid jagen mensen op bevers om het bevergeil uit de klieren te winnen. 

Bevergeil wordt gebruikt als geur- en smaakstof. Het werd vroeger gebruikt in parfum en geneesmiddelen. Nu wordt het vooral gebruikt in parfum, maar soms ook in voedingsmiddelen. Het geeft namelijk een zoete smaak en dat is handig in producten met vanille, aardbei of karamel. 

Waarom?

In Nederland

In Nederland is de bever beschermd, maar in bijvoorbeeld Amerika of Canada niet. Daar mogen bevers dus gedood worden om de stof te winnen. Nederland mag het wel van deze landen kopen en gebruiken in producten. Hoe groot het gebruik in Nederland is, is onduidelijk. Het wordt namelijk meestal niet op de verpakkingen aangegeven. Op de verpakking hoeft het alleen als ‘aroma’ aangeduid te worden, dus op die manier weet je niet of het castoreum is, of een ander aroma. Als het wordt gebruikt in parfum, moet het aangeven worden als ‘parfum’, in dat geval weet je dus ook niet waar het vandaan komt. Castroneum mag overigens niet meer in medicijnen gebruikt worden. 

Vegan?

Het is duidelijk dat bevergeil niet veganistisch is, omdat het een dierlijk product is. 

Wil je van cosmetica of parfum zeker weten dat er geen castoreum in zit, dan moet je merken of producten kiezen die helemaal veganistisch zijn. Voedingsmerken zoals Alpro en Oatly hebben aangegeven geen bevergeil te gebruiken in hun vanilleproducten. 

Bronnen: Keuringsdienst van Waarde, Vegan Challenge

Dit artikel is geschreven door Lauressa van Roekel. Lauressa heeft zelf ook een website gewoon wat groener. Zeker leuk om hier even een kijkje te nemen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

One thought on “Wat is bevergeil?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *