Vegan shampoo – waar moet je op letten?

vegan shampoo - wat is een vegan shampoo - wanneer is een shampoo vegan?

Vegan shampoo– Er zijn zoveel soorten en shampoo merken. Dat je gewoon al door het vele aanbod de weg in shampoo land kwijt raakt. Laat staan als je ook nog eens opzoek bent naar een vegan shampoo. Wanneer is een shampoo eigenlijk vegan?

Wat is een veganistische shampoo?

Een vegan shampoo is helemaal vrij van dierlijke ingrediënten. Zowel de ingrediënten als het eindproduct zijn niet getest op dieren. Nu is hier sinds 2013 een Europees verbod. Dat betekend dat alle shampoos (en andere cosmetica) niet op dieren getest zijn. Niet op dieren getest maakt het product nog niet vegan! Er zijn geen dieren gebruikt bij het vervaardigen of distribueren van het product.

vegan shampoo - wanneer is een shampoo eigenlijk vegan?

Wat is het verschil tussen een natuurlijke en vegan shampoo?

  • Een natuurlijke shampoo is een shampoo waarvan het grootste gedeelte van de ingrediënten, na het proces zijn oorspronkelijke structuur behouden heeft.
  • Een vegan shampoo is helemaal vrij van dierlijke ingrediënten. En bevat ook geen ingrediënten die op dieren zijn getest. Ook het eind product is niet op dieren getest.

Welke dierlijke producten worden vaak gebruikt in shampoos?

Sommige fabrikanten maken gebruik van ei en honing voor de glans van het haar. Ook gelatine, bijenwas, wolvet (lanoline), karmijn, schellac, melk, hyaluronzuur, keratine, collageen, stearinezuur, placenta, slakkenslijm, zijde .. Dit zijn allemaal dierlijke producten die in shampoo kunnen zitten. En niet schrikken: bevergeil wordt ook vaak in cosmetica gebruikt.

Niet getest op dieren is niet automatisch vegan

vegan keurmerk - vegan beauty

Als een shampoo niet getest is op dieren is dat al een grote plus. Maar niet getest op dieren, cruelty free, is niet automatisch vegan. Door de stijgende vraag naar vegan cosmetica is er ook meer vraag naar duidelijkheid. Want hoe weet je nou welke shampoo vegan is? Hoewel het beeldmerk van diervriendelijk er schattig uitziet, kunnen er ook in ‘diervriendelijke’ producten nog steeds dierlijke ingrediënten zitten. Soms zijn deze verstopt onder E-nummers die we niet meteen herkennen. Wil je écht vegan gaan met je haarverzorging, let dan niet alleen op het lieve kleine konijntje maar ook op het Vegan Keurmerk.

Parabenen

Je hebt het afgelopen jaren vast al eens voorbij zien komen. Parabenenvrij … Tegenwoordig zijn de meeste shampoos gelukkig parabeenvrij. Parabenen zijn een groep chemische stoffen. Die vooral in cosmetica en geneesmiddelen worden verwerkt. Parabenen gaan de groei van schimmels en bacteriën tegen. Zonder is het product minder lang houdbaar. Parabenen kunnen en mogen wel voorkomen in vegan producten. Let daarom op of je een natuurlijk vegan product koopt.

Gelukkig is er veel keus aan vegan shampoos. We noemen hier alvast een paar:

Dit is ook leuk om te lezen:

Vind je dit een lekker recept? Help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere mensen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

One thought on “Vegan shampoo – waar moet je op letten?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *