Hoe ga je als veganist om met je omgeving?

hoe ga je om met je omgeving als veganist

Door het leven gaan als veganist is één ding, maar het omgaan met je omgeving hoort daar natuurlijk ook bij! Je hebt vast wel eens de vraag gekregen of je het niet miste; een lekker croissantje als ontbijt, kaasbroodje bij de lunch of lekker naar de snackbar gaan voor een frikandel.

Als ouder zijnde kan het soms helemaal lastig zijn in een omgeving waarin jij de enige veganist bent. Mensen kunnen vragen stellen over hoe je je kind dan opvoedt, en of het niet ongezond is om je kind veganistisch op te voeden, als je dit doet. Of als je kind zelf de keuze heeft gemaakt, kan hij/zij hier wellicht ook opmerkingen over krijgen van klasgenootjes of vrienden of vriendinnen.

Al met al, die omgeving is er, of kan er in ieder geval zijn. Hoe ga je hiermee om? Om deze vraag te beantwoorden heb ik twee posters gemaakt met tips: 1 voor hoe je als vegan ouder met je omgeving omgaat en een voor hoe je als vegan kind of puber met je omgeving omgaat. Ik hoop dat je wat aan de tips hebt!

Hoe ga je als vegan ouder om met je omgeving?

(Hier afbeelding van poster nog plakken, kreeg ik niet voor elkaar..) (Uitleg van de tips staan hieronder, kunnen onder de poster zelf komen te staan als gewone tekst)

  1. Laat de keuze aan je kind. Verbied je kind niet om dierlijke producten te gebruiken als hij/zij dit wel wilt. Als je kind oud genoeg is om zelf de keuze voor vegetarisch/veganistisch te maken, laat hem/haar dit dan zelf doen. Je kunt natuurlijk wel uitleggen wat het veganisme allemaal inhoudt en waarom jij die keuze hebt gemaakt. Ook kun je samen met je kind kijken of er een middenweg is, door bijvoorbeeld een of meerdere dagen in de week vegetarisch/veganistisch te eten of een eetmoment standaard veganistisch te maken (bijvoorbeeld de lunch of het ontbijt).
  2. Praat erover met je kind. Je kunt je kind, als deze oud genoeg is, uitleggen waar producten als vlees, melk en leer vandaan komen, en wat vegetarisch/veganistisch eten inhoudt. Je kind kan dan vervolgens zelf de keuze maken om deze producten wel of niet te gebruiken (zie tip 1)
  3. Blijf positief als je kritiek of opmerkingen krijgt. Als iemand je vertelt dat veganistisch eten ongezond is, leg dan uit dat dat niet zo hoeft te zijn als je je goed inleest in het veganisme. Blijf positief: zie de opmerking van een ander niet als kritiek, maar als een opening voor een interessant gesprek. Dit is zowel leerzaam voor jou doordat je leert omgaan met opmerkingen van andere mensen, en je brengt de ander iets bij over het veganisme. Als iemand opmerkingen maakt waar jij last van hebt, geef dit dan aan maar ga niet in discussie. Op deze manier creëer je wederzijds respect en begrip.
  4. Vraag een ander rekening met je te houden. Als je bijvoorbeeld door een andere ouder op het schoolplein wordt uitgenodigd om te komen eten, leg dan uit dat je dit erg leuk zou vinden, maar dat je veganist bent en bepaalde voeding dus niet eet. Vraag de ander hier rekening mee te houden, en geef desnoods tips en ideeën voor recepten, of vervangers en waar ze te koop zijn.
  5. Zoek aansluiting bij andere vegan ouders. Op Facebook zijn talloze vegan-groepen te vinden, en dus ook speciaal voor ouders. Zo heeft ProVeg bijvoorbeeld een Facebook-groep speciaal voor ouders. Op deze manier kun je met andere mensen praten jou echt begrijpen!

Hoe ga je als vegan kind om met je omgeving?

  1. Maak het bespreekbaar met je ouders. Als jij liever geen dierlijke producten meer gebruikt, geef dit dan aan bij je ouders. Leg uit waarom je deze keuze maakt, maar zorg ook dat je je eerst goed inleest in het veganisme. Weet waarom je de keuze maakt, en weet welke keuze dit is. Zo kun je je ouders laten zien dat je jouw keuze goed hebt doordacht!
  2. Kies eventueel een middenweg. Als je tip 1 hebt gevolgd en je keuze om veganistisch te eten met je ouders hebt besproken, kan het zo zijn dat je ouders het er niet helemaal mee eens zijn. Je kunt met elkaar kijken of er een middenweg is. Zo kun je bijvoorbeeld bespreken of jij nog maar 1 keer per week vlees mag eten en de rest van de week vleesvervangers, of misschien kun je bespreken dat jouw lunch die je naar school meeneemt helemaal veganistisch is.
  3. Blijf positief. Als je ouders bijvoorbeeld niet willen dat je veganistisch eet, leg je keuze dan uit en zorg dat je weet waar je het over hebt. Maar blijf positief, ga er geen ruzie of discussie van maken. Doe hetzelfde als je een opmerking of vraag krijgt van een klasgenootje of leraar. Op deze manier leren jullie er allemaal van. Kijk ook naar de eerste 2 tips!
  4. Hou een spreekbeurt over het veganisme! Leuk voor jou, want je krijgt de kans om klasgenoten en leraren te vertellen over het veganisme en waarom jij als veganist door het leven gaat. En misschien zorgt jouw spreekbeurt er ook nog eens voor dat iemand anders een eerste stap richting het vegetarisme of veganisme zet! Win-win situatie dus!
  5. Zoek aansluiting bij leeftijdsgenoten. Jij bent echt niet het enige kind of de enige puber die als veganist door het leven gaat. Kijk bijvoorbeeld eens op Facebook of er groepen zijn waar je je bij kunt aansluiten. Hier kun je met leeftijdsgenoten praten, lekkere recepten zoeken, krijg je tips om dierlijke producten te vervangen en nog veel meer. Misschien maak je er wel leuke vrienden of vriendinnen mee! Nog een win-win dus!

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *