Het leed achter eieren

het leed achter eieren

Inmiddels weten de meeste mensen wel dat de eierindustrie niet perfect is. Wat echter bij veel mensen niet bekend is zijn de afschuwelijke details over hoe eieren nu precies geproduceerd worden. Eigenlijk is dit heel erg jammer. Op deze manier leveren veel mensen bijdrage aan het dierenleed war ze het misschien helemaal niet mee eens zijn. Daarom dit artikelen om je zo meer inzicht te geven in het leed achter eieren.

Het lot van de haantjes

Zodra de kuikens van de leghennen uit het ei komen worden de mannetjes en vrouwtjes gescheiden. De mannen kunnen geen eieren leggen en zijn daarom niet winstgevend. Ze zijn juist gefokt om veel eieren te leggen. Daardoor worden ze niet zo groot als vleeskuikens. Kortom deze haantjes zijn dus niet waardevol om te houden voor het vlees. Dit is dan ook de rede dat de haantjes meteen gedood worden. Alle haantjes en alle zieke en zwakke vrouwtjes worden vergast met CO2 of vermalen in een machine. Bij het vermalen ,gebeurd dit doorgaans levend. En dit is dan weer diervriendelijker dan vergassen, omdat dat langer duurt. In sommige andere landen gaat het doden nog stressvoller, door ze e verdrinken of in een grote bak te gooien tot ze vanzelf doodgaan. Alleen in Nederland hebben we het al over ruim 45 miljoen kuikens per jaar.

Ontsnavelen

Als de vrouwelijke kuikens gezond genoeg zijn om legkip te worden dan wordt het puntje van hu snavel verwijderd. Dit wordt vaak gedaan met een heet mes en zonder pijnstillers of verdoving. Tegenwoordig doen ze dit met een infraroodlaser. Deze behandeling zorgt ervoor dat de snavel in de weken erna vanzelf afsterft. Het ontsnavelen wordt gedaan om te voorkomen dat de kippen elkaar gaan pikken. Als ze de hele dag boven op elkaars lip zitten en elkaar vervelen. In de natuur pikken kippen elkaar soms als hiërarchie binnen de groep e bepalen. Dit wordt ook wel de pikorde genoemd. Ook is het voor kippen normaal om de hele dag om zich heen te pikken om zo de omgeving te verkennen en nieuwe dingen te ontdekken.

Helaas hebben de kippen van de eierindustrie nauwelijks de ruimte en niets te doen de hele dag. Ook is er geen pikorde omdat er gewoon weg te veel kippen zijn om een goede hiërarchie te krijgen. Hierdoor gaan de kippen in de vee-industrie eigenlijk altijd elkaar pikken, wat zorgt voor nare wonden, ziektes en soms zelfs tot de dood als gevolg.

Het leed achter eieren

Dit is geen natuurlijk gedrag … maar veroorzaakt door extreem onnatuurlijk omstandigheden waarin de kippen gehouden worden. Om het pikken te voorkomen worden vrijwel alle kippen in de vee-industrie ontsnaveld. De snavel is onwijs gevoelig en onderzoek heeft aangetoond dat het ontsnavelen erg pijnlijk is en dat de kippen soms zelfs nog fantoompijn kunnen ervaren. Dit komt er op neer dat de kip net zoals mensen die een lichaamsdeel geamputeerd hebben, nog pijn voelen in het missende lichaamsdeel. Helaas worden de kippen nog steeds gefrustreerd en zullen zij elkaar nog steeds gaan pikken en verwonden. Het ontsnavelen voorkomt dit dus niet. Het zorgt er alleen voor dat de schade beperkt blijft.

Leven in een kooi

Hennen kunnen van nature wel tien jaar leven. De meeste leghennen leveren maar net iets langer dan een jaar. Tot 2012 was het in de EU toegestaan om kippen te houden in legbatterijen. In veel landen gebeurd dit nu helaas nog. In de legbatterijen leven de kippen in het donker, met meerdere boven op elkaar en vormen zo hoge rijen met kooien.

De meeste kippen hebben in zo’n legbatterij iets meer dan een half A4tje aan ruimte. In de EU worden nu verrijkte kooien gebruikt waarbij de kippen iets meer dan een A4tje aan ruimte hebben. Ook zijn de kooien iets diervriendelijker. Zo hebben deze kooien vaak een zitstok waar de kippen op zitten. In de legbatterij hebben de kippen vaak wonden aan hun pootjes omdat ze op scherp gaas staan. Nog steeds zit in deze kooien veel te weinig ruimte waardoor veel kippen gewond raken, misvormd raken en er ziektes voorkomen. Dit leven veroorzaakt veel stress wat leidt tot geweld naar elkaar en zelfs kannibalisme. Bij grotere eierproducenten kan het gebeuren dat kippen dagen of zelfs weken lang dood in de kooi liggen zonder opgemerkt te worden. Ondanks de afschaffing van de legbatterijen leven deze hennen nog steeds onder barre omstandigheden.

Eieren leggen … het leed achter eieren

De leghennen die vandaag de dag leven zijn afstammelingen van de bankivahoen (Gallus gallus). Voordat deze vogel duizenden jaren geleden gedomesticeerd werd legde de bankivahoen rond de 6 eieren per jaar. Net als de meeste andere vogel soorten legden ze alleen een paar eieren in de lente en de rest van het jaar niet. Door duizenden jaren van gericht fokken leggen de hennen tegenwoordig veel meer eieren en het hele jaar door. Sommige hennen kunnen wel 300 eieren per jaar leggen. De laatste decennia is de productiviteit van leghennen nog verder verbeterd met behulp van kunstmatige inseminatie. Hierdoor kunnen ze nog sneller en preciezer nieuwe leghennen fokken. Daarnaast wordt de omgeving zo gemanipuleerd dat de hennen nog meer eieren leggen. Het licht kan bijvoorbeeld zo afgesteld worden dat de kippen denken dat het het hele jaar door broedseizoen is.

Hard werken om een ei te leggen

Een kip moet helaas heel hard werken om een ei te leggen. Om een ei te maken zijn heel wat voedingsstoffen nodig. Vooral calcium voor de eierschaal. Omdat een kip zo onnatuurlijk veel eieren te leggen is het lastig om voldoende calcium binnen te krijgen. Hierdoor hebben de kippen vaak last van osteoporose en breken daardoor makkelijk een bot. En in sommige gevallen raken ze zelfs verlamd. Andere nare bijwerkingen van het vele eieren leggen zijn dat de baarmoeder naar buiten kan komen. Of dat de eieren vast blijven zitten in de eileider. Daarnaast hebben ze vaak ook nog last van leververvetting. Het gebeurd ook nog wel eens dat een ei kapot gaat in het lichaam van de kip en dat zorgt dan voor de nodige infecties.

Na ongeveer en jaar lang nonstop eieren leggen gaat de productiviteit van de leghennen achteruit. Dit is helemaal niet zo gek natuurlijk, na zo onnatuurlijk hard werken. En zo onwijs veel eieren leggen, hen lichaam gaat hierdoor langzaam stuk. Na iets meer dan een jaar worden deze leghennen geslacht en vervangen door nieuwe hennen. In sommige landen zoals de Verenigde Staten worden de leghennen in de laatste weken nog eens extra uitgebuit. Zo krijgen ze vaak geen eten en drinken meer. Hierdoor gaat het lichaam nog sneller eieren leggen. En andere manier om eigenlijk hetzelfde te bereiken is het geven van voedsel wat heel laag is in calorieën. waardoor de legkippen honger lijden. Veel leghennen sterven hierdoor en de overgebleven hennen worden naar de slacht gebracht. Na ongeveer een tiende van hun normale levensduur te hebben geleefd worden ze geslacht. Met de leghennen die er zijn voor het fokken van nieuwe leghennen worden ook na ongeveer een jaar naar de slacht gestuurd. 

Naar de slacht

De weg naar het slachthuis is ook niet zonder leed. Kippen worden vaak ruw opgepakt en in kleine kratten gestopt. Het gebeurd hierbij vaak dat botten breken of anderszins gewond raken. Vooral kippen die in kooien hebben geleefd breken snel hun botten. Dit komt omdat ze nooit hebben kunnen bewegen en daardoor zwakken botten en spieren hebben. De kleine kooien voor transport zorgen voor veel stress en gevechten tussen de kippen. Wat voor nog meer verwondingen zorgt. Tijdens de reis krijgen ze geen eten of drinken … de reis kan soms erg lang duren

Het leed achter eieren: In het slachthuis

In het slachthuis worden de kippen uit de kratten gehaald en op de kop opgehangen aan een lopende band. Deze band haalt de kippen door een elektrisch waterbad. Dit waterbad moet ervoor zorgen dat de kippen verdoofd worden. Helaas werkt dit lang niet altijd even goed en gebeurd het regelmatig dat de kippen verlamd zijn, maar nog wel bij bewust zijn. Een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk liet zien dat kippen vaak na 22 seconden weer volledig bij zijn. Daarnaast gaat het ook nog wel eens fout waardoor kippen niet of niet goed in het waterbad terechtkomen en helemaal geen verdoving krijgen.

Daarna wordt de keel van de kip doorgesneden en vervolgens worden ze door heet water gehaald, zodat de veren eraf gaan. Helaas gebeurd het vaak dat de keel niet goed of half doorgesneden is. Hierdoor gaat de kip levend in het kokende water. Hier kon ik geen informatie vinden over hoe dit in Nederland gaat. Maar in Engeland worden in sommige slachthuizen machines gebruikt die de keel van de kip doorsnijden. Het duurt dan minstens 5 minuten voordat de kip doodgebloed is. Hierdoor komen veel kippen al in het hete water terecht voordat ze dood zijn. Hierdoor komen er in Engeland elk jaar in elk geval miljoenen kippen door kokend water aan hun einde.

Biologische eieren

Veel mensen denken dat de oplossing voor gruwelen achter de eierindustrie is, om maar biologische eieren te kopen. Helaas zijn de omstandigheden waaronder biologische eieren geproduceerd worden niet veel beter. Haantjes worden nog steeds bij hun geboorte gedood. Leghennen zitten bij biologische eieren niet meer in hun kooitje, maar allemaal in een grote schuur. Daar hebben ze nog steeds niet veel ruimte en zitten met veel leghennen te dicht op elkaar. Wat weer tot geweld onder de kippen leidt. Vaak hebben de schuren ook een buitendeel, maar omdat dit heel klein is komen de kippen eigenlijk nooit buiten. Ook laten de dominante kippen andere kippen niet toe tot dit gedeelte van de schuur. Zodra de productiviteit van biologische leghennen begint af te nemen worden ze naar het slachthuis gestuurd. Het transport en het hele slachtproces is voor de biologische kippen precies hetzelfde , met hetzelfde leed.

Eieren van eigen kippen

Voor de meeste mensen is het wel duidelijk dat commercieel geproduceerde eieren op een afschuwelijke manier gemaakt worden. Het eten van de eieren van de kippen uit je eigen tuin of van de kinderboerderij is ook geen oplossing. Ten eerste zou dit nooit een oplossing voor iedereen kunnen zijn, omdat we op die manier nooit genoeg eieren zouden kunnen produceren. Om iedereen regelmatig van eieren te voorzien.

De haantjes gaan ook hier dood

Daarnaast sterven er door het houden van hobbykippen ook haantjes. veel mensen die kippen in de tuin willen, kopen meerdere vrouwtjes en maar een of geen haantjes. Dit is vrij logisch, omdat meerdere haantjes in een klein hok vaak tot een gevecht leidt. Hierdoor houden fokkers van hobbykippen ook haantjes over die gedood worden. Echter zelfs als je al kippen in je tuin hebt is het nog steeds het diervriendelijkst om de eieren niet te eten. Het is het beste voor je kippen als je de eieren gewoon laat liggen. Door de eieren weg te halen moedig je de kip namelijk aan om steeds meer eieren te produceren om de verdwenen eieren te vervangen. Hobbykippen stammen ook af van soorten die duizenden jaren gefokt zijn om meer en meer eieren te leggen. Het is niet te voorkomen dat een kip onnatuurlijk veel eieren gaat leggen. Maar het minst dat wij kunnen doen is van de eieren afblijven. Zodat de kip de weggehaald niet hoeft te vervangen.

Het leed achter eieren

Omdat het maken van eieren enorm zwaar is voor het lichaam van de kippen. Wil je idealiter dat ze zo min mogelijk eieren legt. Daarnaast eten kippen vaak hun eigen eieren op als na een tijdje blijkt dat het ei niet uitkomt. Zo krijgt de kip belangrijke voedingstoffen weer terug. Als je de kippen de eieren niet opeten kun je ze koken en terug geven aan de kippen. Ook is het mogelijk om een plantaat in te brengen waardoor de kip helemaal geen eieren meer kan leggen en daardoor een prettiger leven heeft.

Deze tekst is voor ons fysieke magazine geschreven door Elise Hiddinga

Er zijn heel veel goede plantaardige alternatieven voor ei!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *