Het leed achter leer … Wat zijn de alternatieven?

vegan tas - vegan bags - vegan tassen - vegan rugtas - BOSH.tv - vegan magazine

Veel mensen denken dat leer een afvalproduct is van de slacht. Helaas is dit niet zo. De leerindustrie is een op zichzelf staande industrie waar heel veel geld in omgaat. Er worden per jaar rond de 1 miljard dieren gedood, alleen voor het leer. Hiervoor gebruiken ze onder andere: koeien, kalfjes, lammetjes, geiten, slangen, paarden, honden en katten. Deze dieren worden speciaal vlak voor bewerking gedood of levend gevild, dan wordt het leder het mooiste. Bij het verkrijgen van leer zit niet alleen heel veel dierenleed. Ook veel mensenleed …

Waarom dan geen leder van de slacht?

Dit is vooral omdat de industrieën helemaal niet samenwerken. In India bijvoorbeeld fokken ze koeien voor de huiden. En het vlees laten ze dan gewoon wegrotten, omdat in India nagenoeg geen koe (heilig dier) gegeten wordt. En bij het slachten voor consumptie slachten ze zo dat er weer bijna geen hele huid overblijft. De huid moet voor het leer op de juiste wijze van het dier verwijderd worden … Anders wordt het leer niet mooi. Vandaar ook dat ze het dier vaak levend van de huid ontdoen.

Dieren worden op wrede wijze behandeld en gedood voor hun huid

Helaas is het winstoogmerk in deze industrie belangrijker dan het welzijn van mens en dier. Dieren worden op wrede wijze behandeld en gedood, voordat ze in schoenen, riemen tassen of … veranderen. Zo staan de dieren in smerige hokken, kooien of andere verblijven. Hierdoor is de kans op chronische infecties en ziektes die worden veroorzaakt door overvolle leefomstandigheden aanwezig. En dan begint de reis naar het slachthuis, waar de dieren op wrede manier gedood worden. Zo worden honden bijvoorbeeld levend gevild.

Wanneer je iets van leer draagt, is het moeilijk te achter halen wiens huidje je draagt. Het zou dus zomaar kunnen dat de schoenen die jij nu aan hebt, van hondenleer gemaakt zijn.

leer - het leed achter leer

Meeste leer komt uit China

Het meeste leer komt uit China en daarna uit India. Helaas staan er geen straffen op mishandelen van dieren in de huidenindustrie in China. Er zijn door dierenbeschermingsorganisaties meerdere campagnes geweest. In het slachthuis worden bij sommige koeien, varkens, kippen en schapen de keel doorgesneden, terwijl ze nog bij bewustzijn zijn en in staat zijn om pijn te voelen. En dit is echt niet nodig! Er zijn prachtige materialen beschikbaar die een mooie vervanging van leer zijn en geen dierenleed met zich meedragen.

Slecht voor het milieu

Voordat het leer is zoals jij het koopt in de winkel, is er ontzettend veel gebeurd met het product. Zo moeten de huiden meerdere stappen en baden ondergaan om leer te worden.

Leer zit vol giftige stoffen

Het leer wordt volgespoten met giftige chemicaliën om te voorkomen dat het ontbindt in de kledingkast van de consument. Mineraalzouten, formaldehyde, koolteer derivaten, op cyanide gebaseerde kleurstoffen en andere gevaarlijke stoffen worden routinematig gebruikt tijdens het looiproces (verwerkingsproces). Afvalwater en vast afval (zoals huiden) van leerlooierijen worden vaak eenvoudig gedumpt in rivieren of op rivieroevers of nabijgelegen velden en dat, leidt tot water- en bodemverontreiniging.

Waarom moet het leer nu wel behandeld worden en vroeger niet?

Nu zou je misschien denken ja dat zou allemaal wel, maar vroeger liepen zou ook in huiden en dit werd ook niet bewerkt. Dat klopt, alleen bleef het dan ook niet zo lang goed en voelde het niet zo prettig als dat leer nu wel aanvoelt. Daarom doen ze nu al die bewerkingen.

Mensen leed

De productie van leer gaat gepaard met zeer schadelijke stoffen. Het is daarom is erg gevaarlijk voor de fabrieksarbeiders. Daarom hebben de meeste Europese landen en de Verenigde Staten het verbannen. De productie is mede hierdoor vooral verplaatst naar China en India. Ook hier staat het winstoogmerk boven hen personeel. De fabrieksarbeiders lopen veel gevaar. De productie van leer gaat gepaard met zeer schadelijke stoffen. De fabrieksarbeiders worden zonder bescherming aan de schadelijke stoffen blootgesteld. De chemicaliën zijn kankerverwekkend hierdoor overlijden de meeste werknemers rond de 50 jaar.

Voor jezelf

Net zoals bij bont kleeft er nogal wat dierenleed aan leer. Ook bevat het net als bont veel bond giftige stoffen. Nog een belangrijk argument om leder links te laten liggen, dus, al was ik persoonlijk, was ik al afgehaakt bij het leed. En gelukkig zijn er heel veel mooie en goede alternatieven voor leer, zoals… . En gelukkig  Ook komen er steeds meer bedrijven bij die diervriendelijke tassen, schoenen, riemen etc. produceren.

Alternatieven

Gelukkig zijn er super veel alternatieven voor leer. Die niet alleen diervriendelijk maar ook een stuk milieu en mens vriendelijker zijn. Er komen steeds meer duurzame producten op de markt. Zo kun je op de webshops van Vega-Life en www.en-enn.nl je hart ophalen aan alle mooie vegen en duurzame schoenen. En als je op Google zoekt zou je ook tientallen winkels vinden die goede alternatieven voor leer hebben. Wij geven zo ook nog een aantal tips.

Welke producten zijn een goed alternatief voor leer?

  • Leer gemaakt van bladeren
  • Kurk
  • Leer gemaakt van gerecycled rubber
  • Leder van paddenstoelen
  • Leer van ananas
  • Laatst zag ik op facebook iemand die super gave tassen maakt van oude fietsbanden.

Enkele vegan tassen voorbeelden:

“wil jij helpen dit dierenleed verder te voorkomen? Deel deze blog met je vrienden!”

Dit is ook leuk om te lezen:

Vind je dit artikel waardevol? Deel het dan met onderstaande knoppen via Social Media zodat ook jouw familie en vrienden toegang krijgen tot deze waardevolle informatie.

3 thoughts on “Het leed achter leer … Wat zijn de alternatieven?

  • yvonne de carpentier says:

    we zijn vanuit de werkgroep PvdD bezig met een pubquiz voor 1 november World Vegan Day en hebben voor een vraag gebruikt gemaakt van deze site.

    • Yvonne says:

      Hoi Yvonne,

      Wat super leuk! Dank je wel. En succes met de quiz.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *