Amsterdamse Waterleidingduinen

Amsterdamse waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is echt een super mooi natuurgebied. Met heel veel damherten, zandhagedissen vossen, boomkikkers en nog veel meer beestjes.

De Amsterdamse Waterleidingduinen

Het is het grootste aaneengesloten wandelgebied van Nederland. De Amsterdamse Waterleidingduinen vormen het duingebied tussen Zandvoort en Langevelderslag in Noordwijk en sluiten in het noorden aan op Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Wat dit gebied zo leuk maakt is dat je ook buiten de paden mag lopen. Het gebied is kinderwagen en rolstoelvriendelijk.

Drinkwater voor Amsterdam

In de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt het drinkwater voor Amsterdam en omstreken gewonnen. Jaarlijks meer dan vijftig miljoen kubieke meter.

Entreeprijzen Amsterdamse Waterleidingduinen

Een dagkaart kost € 1,50. Deze kaart kun je bij de ingangen kopen bij de betaalautomaten. Let op, je kunt alleen pinnen. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree. Je kunt ook een jaarkaart voor € 10 euro kopen. Je kunt bij de ingangen je auto parkeren, dit kost 2 euro per dag. (Deze prijzen waren in mei 2022).

Damherten

Hier zitten super veel damherten, ruim 1800 herten zijn er begin dit jaar geteld door de boswachters. De Amsterdamse Waterleidingduinen heeft de grootste damhertenpopulatie van Nederland. Je komt dan ook zeker een aantal herten tegen, tijdens je wandeling in dit natuurgebied.

Wat is dan de beste plek voor de damherten?

Eigenlijk zie je de herten overal en is er niet speciaal een goede plek.

Vossen

Om een vos of vossen te spotten moet je net iets meer geluk hebben. Vossen worden hier dagelijks gespot. Ze zitten op verschillende plekken door het gebied. Echter de meeste kans heb je waar de Strandweg overgaat in de Duizendmeterweg. Daar zaten toen wij er met de boswachter waren jonkies, maar die waren net weer in hun hol.

Je weet meteen of je in de buurt bent, daar waar alle fotografen lopen/liggen. In dit natuurgebied lopen opvallend veel fotografen. Vooral in de ochtend of aan het eind van de middag heb je de meeste kans om de vossen te spotten. En ook geduld is een schone zaak. De vossen komen regelmatig uit hun hol om te eten of te spelen.

Zandhagedis

Vooral bij ingang de Zilk hebben wij meerdere zandhagedissen gezien. Je moet er wel voor in het zand of duinen kijken. Als je gewoon loopt is de kans groot dat je ze mist. Ze zijn als ze wat groter zijn super mooi om te zien. Fel groen met bruin/zwart. Als ze klein zijn zijn ze lichter van kleur. Deze mooie dieren leven vooral langs de kust en ook op de Veluwe en op de Waddeneilanden (Schiermonnikoog en Texel). Het is een vrij zeldzaam diertje (wij hebben in Zilk wel meerdere gezien) en staan dan ook op de Rode lijst.

De boomkikker

Eigenlijk komen boomkikkers in Nederland helemaal niet voor. Waarschijnlijk heeft iemand de kikkers uitgezet in dit gebied. En ze doen het goed, er zitten nu een aantal boomkikkers. We zijn nu twee keer naar ze op zoek geweest. De eerste keer met de boswachter en daarna zijn we er zelf heen gelopen om te kijken. Wij hebben 1 kikkertje gezien.

Openingstijden en regels Amsterdamse Waterleidingduinen

Het natuurgebied is elke dag geopend tussen zonsopkomst en zonsondergang. Je mag dan overal lopen ook buiten de verharde paden.

Dit mag niet in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Het is een beschermd natuurgebied ondanks je er veel mag, zijn er ook een aantal dingen die er niet toegestaan zijn.

  • Je mag er niet fietsen
  • honden zijn niet toegestaan, met uitzondering van hulphonden.
  • Je mag de dieren niet voeren of lokken met eten om op de foto te zetten.
  • Geen vuur maken
  • Niet zwemmen

Waarom mag je de dieren niet voeren?

Het zijn gewoon wilde dieren, die heel goed hun eigen eten kunnen vangen en regelen. Door ze te voeren zijn een aantal vossen tam geworden en ze verleren het jagen ook. Hierdoor gaan ze dan in de winter niet jagen en komen ze in nood, omdat er geen toeristen zijn die ze komen voeren. En daarbij is het voedsel wat ze krijgen helemaal niet goed voor ze! En toch zijn er nog steeds mensen die het doen, ondanks alle borden. De boetes die je hiervoor krijgt zijn niet mild.

Ingangen Amsterdamse Waterleidingduinen

Het duingebied heeft vier hoofdingangen. Bij de ingangen in Vogelenzang en Zandvoort is een horecagelegenheid. Zelf zijn wij alleen bij de ingangen De Zilk en De Oase geweest. bij de Oase heb je een pannenkoekenhuis met meerdere vegan opties.

  1. De Zilk in De Zilk: Joppeweg 1
  2. Pannelang in Vogelenzang: Vogelenzangseduinweg 2
  3. De Oase in Vogelenzangl Eerste Leijweg 2; hier bevindt zich het bezoekerscentrum De Oranjekom
  4. Zandvoorstelaan in Zandvoort; Zandvoortselaan 130

Dit is ook leuk om te lezen: