Teriyaki tempe met broccoli

De Aziatische keuken prikkelt mij, steeds meer wil ik ervaren, maken en proeven. De smaken passen bij elk seizoen, dus ik duik in mijn keuken om een heerlijke Teriyaki tempe met broccoli te maken.

Sake

Dit recept vraagt om sake, nu wist ik niet waar ik dat moest halen, de slijter of een Aziatische supermarkt? De laatste heeft het te koop. Dat is geschik voor koken, van de slijter is om warm te maken en er eventueel bij te drinken. Dat advies heb ik gekregen. Sake is een Japanse alcoholische drank dat gemaakt wordt van rijst en water dat gefermenteerd wordt. Sake die uit Japan is waarschijnlijk al ontstaan 300 v chr. Een andere soort sake werd al gemaakt, van noten. die werden gekauwd en in een pot gespuugd. De speeksel zorgde voor fermentatie, zetmeel werden suikers. Deze hele vroege sake wordt ook wel kuchikami sake, dat betekent door de mond gekauwde sake.

Preparatie

Schoonmaken, alles wat binnenkomt even met water schoonmaken. Klaar maken om te snijden, al die bakjes met vers gesneden groenten zijn een vegans natte droom, foodporn. Ook het sausje maak ik alvast klaar, voordat ik überhaupt mijn kookplaat aanzet. Lees nog eens door in wel volgorde het in de pan gaat en zet alles neer zodat ik weet wat ik vervolgens erbij mag doen. Als het sausje erbij gaat komt er veel geur vrij in de keuken. Prikkeld me en laat mijn zintuigen schreeuwen om te mogen proeven. Mijn bordje nog even opmaken, want het oog wil ook wat. Let’s start, ik heb er zin in!

Smaakvol deze Teriyaki tempe?

Een beauty, echt prachtig, vers ziet er heerlijk uit. Mijn eerste hap, zo wat smaakt hij vers, zo fris en zacht, had ik hem niet verwacht. Meestal associeer ik aziatisch met uitgesproken smaken. Dit is erg vers, wat zoet. Tempeh heeft de saus opgezogen en zijn smaakbommetjes geworden. Dit gerecht heeft me meer geleerd over de smaken van Azië, verfijnde smaken bezit het ook. Langzaam word ik steeds verliefder op deze keuken, elke week zou ik wel een nieuw gerecht uit deze keuken willen klaarmaken.

Teriyaki tempe een heerlijk vegan recept
Afdrukken

Teriyaki tempe

Porties 2
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 2,5 cm verse gember geraspt
  • 1 ui in halve maantjes
  • 200 gram tempe in reepjes van 1 cm
  • 1 eetlepel sake
  • 200 gram broccoli in roosjes
  • 1 gele zoete puntpaprika in reepjes
  • 1 medium winterwortel in kwart en dan in blokjes gesneden
  • 1 snuf vers gemalen zwarte peper

Garnering

  • 1 eetlepel zwarte sesamzaad
  • 1 bosuitje in ringetjes

Saus

  • 1 eetlepel sake
  • 2 eetlepel mirin
  • 3 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepel ahornsiroop

Instructies

  • Alle ingrediënten voor saus in kom, roer goed, zet opzij.
  • Verwarm wok tot hij begint te roken, olie er dan in. Gember, knoflook en ui toevoegen, roerbak tot ze beginnen te geuren.
  • Tempeh erbij. Bak 30 seconden bruin aan 1 kant, omdraaien en nu de andere kant. Voeg sake toe. Wortel, broccoli en puntpaprika roerbak even kort mee. 
  • De saus erbij, breng aan de kook. Blijf erbij en blijf roeren, de saus zal zichtbaar indikken. Zwarte peper naar smaak en serveer.
  • Garneer met bosui en zwarte Sesamzaad. Lekker met rijst of bloemkoolrijst. 
    Eet smakelijk! 

We zijn benieuwd wat jij vond van de Teriyaki tempe.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook