Thee wat is het?

thee, wat is het nu eigenlijk precies?

De meesten van ons drinken dagelijks een of meerdere kopjes thee. Maar wat is het nu eigenlijk precies?

Koffie is een van de populairste drankjes dat overal ter wereld gedronken wordt. Sinds een aantal jaren staat thee op de tweede plaats en dat heeft een reden. Zo past het bij een gezonde levensstijl omdat het een puur product is. Net als met wijn heb je met thee ook voor iedere gelegenheid of gerecht wel een thee die erbij past. Denk aan groene variant bij vegan zalm of groene salades, het maakt je gerecht net wat smaakvoller. Want laten we eerlijk zijn na een fles wijn wordt autorijden nog al een dingetje. En met de juiste thee heb je zeker net zo’n leuke avond. Zelf geniet ik van de heerlijke combi van pure chocolade en groene thee. Maar wat is nu eigenlijk thee? Het is een aftreksel van theebladeren, de Camellia Sinensis. Een mond vol hè!

thee wordt gemaakt van theebladeren.

Wat is thee?

Als de theebladeren geplukt zijn, heb je 5 verwerking manieren voordat jij van je theetje kan genieten. Ik zal ze even voor je op een rijtje zetten:

  • Witte: wordt meestal alleen gedroogd en zijn theeblaadjes van jonge theeknoppen.
  • Groene: zijn gestoomde theeblaadjes. Jasmijnthee is een heel bekende vorm van groene thee waar jasmijnbloesem aan toegevoegd word.
  • Oolong: is half gefermenteerde thee en bevat daardoor minder cafeïne.
  • Gele: is de meest zeldzame thee en het productieproces wordt streng bewaakt; vermoedelijk een licht gefermenteerde thee van jonge theeknoppen.
  • Zwarte: is volledig gefermenteerd (Engelse melange, Earl Grey etc.)

Fermenteren is noodzakelijk om kleur en aroma te krijgen. De gerolde blaadjes worden in de fermentatiekamer door toevoeging van lucht met een vochtigheidsgraad van 95% van kleur en aroma voorzien. De tijd die de thee doorbrengt in de fermentatiekamer bepaalt in grote mate het karakter van de uiteindelijke thee.

Theesoorten

Daarnaast heb je ook theesoorten die uit een bepaalde streek komen. Denk aan Ceylonthee, afkomstig uit Ceylon in Sri Lanka. Darjeeling uit de streek Darjeeling in India of Darjeeling First Flush: de eerste pluk van de Darjeeling thee van het jaar geldt als de ‘champagne’ onder de theesoorten. De fijne met de hand geplukte eerste twee topblaadjes geven deze de lekkere zachte smaak. Het is volgens mij een van de duurste theetjes, die elk jaar mei wordt ingevlogen.

Niet alles is thee

En mocht je denken Renaat vergeet de Pu-Erhtee, nee natuurlijk niet. Dit is ook een gefermenteerde thee en de enige die heel lang bewaard kan worden, tot meer dan 50 jaren. Wat ik grappig vind is dat velen gember, munt, rooibos etc. als thee drinken, maar weet dat je in feite geen thee drinkt!

munt thee

Omdat je hoofdingrediënt water is, moet je er daarom voor zorgen dat je een goede kwaliteit water hebt. Herken je dat je zo’n vies laagje op je thee krijgt? Dit komt door de aanwezigheid van kalk en bicarbonaat. Ik zou je gefilterd water of spa blauw aanraden. En lieve lezer, kook je water maar één keer, want doe je dit meerdere keren dan onttrek je al de zuurstof uit het water en geloof me, dat wordt er niet lekkerder op. Trek de thee hooguit een paar minuten en niet te heet want als je dit veel langer doet, dan wordt de thee bitter. Groene thee komt het best tot z’n recht bij 70-80 graden.

Proost!

Dit is ook leuk om te lezen: