De winter komt eraan en dat betekent: gezellig eten met vrienden en familie. Een voorbeeld van een feestelijke maaltijd is een tapastafel. Nu kennen we allemaal de Spaanse gehaktballetjes en de gamba’s met knoflook, maar wat doe je als je een veganistische tapastafel wil maken? Ik deel in dit artikel vijf plantaardige tapashapjes.
Bruschetta met een rucolasalade
Wat heb je nodig? voor de Bruschetta met een rucolasalade
- 1 ciabatta
- Hand rucola
- 1 tomaat
- Halve ui
- Halve paprika
- Scheut olijfolie
- Snuf zout en peper
Hoe maak je de Bruschetta met een rucolasalade ?
- Bak de ciabatta af in de oven (6-8 minuten op 200°C).
- Snijd de ciabatta in sneetjes.
- Doe deze daarna nog 5 minuten in de oven.
- Snijd de tomaat, ui en paprika in stukjes en doe dit in een kom.
- Voeg ook de rucola hieraan toe.
- Giet een scheut olijfolie erover en meng het geheel.
- Voeg als laatste een snuf zout en peper toe en meng nogmaals.
Tomatendip met groentestokjes (of brood)
Wat heb je nodig voor de Tomatendip met groentestokjes (of brood)
- 2 tomaten
- 1/4 van een ui
- 1/4 rode peper
- Theelepel komijnpoeder
- Snuf knoflookpoeder
- Snuf zout en peper
- Groenten om in te dippen: komkommer, paprika, wortel
- Eventueel: afbakbrood om op te serveren
Hoe maak je de Tomatendip met groentestokjes (of brood)?
- Dompel de tomaten voor 5 seconden onder in kokend water.
- Spoel ze meteen daarna om onder koud water. Hierna kun je de schil er vanaf pellen.
- Snijd de tomaten in kleine stukjes en doe dit in een bakje.
- Snijd de ui in zo klein mogelijke stukjes en voeg dit aan het bakje toe.
- Doe hetzelfde met de rode peper en voeg deze ook toe.
- Pureer het geheel tot een substantie die jij fijn vindt. Op de foto’s hieronder zijn nog best grote stukken te zien, maar je kunt het ook helemaal fijn pureren.
- Voeg vervolgens de komijnpoeder, de knoflookpoeder en zout en peper toe.
- Dip hier groenten in of serveer de dip op een afgebakken broodje.
Wraphapje met kruidenboter en rucola
Wat heb je nodig voor de Wraphapje met kruidenboter en rucola
- Tortilla’s
- Veganistische kruidenboter (die maak je natuurlijk gewoon lekker zelf, vegan kruidenboter)
- Rucola
- Satéprikkers
Hoe maak je de Wraphapje met kruidenboter en rucola
Eigenlijk is dit heel simpel. Smeer de tortilla in met de kruidenboter en verspreid hierover een handje rucola. Rol deze op en snijd hem daarna in 5 tot 6 stukken. Houd de rolletjes bij elkaar door een satéprikker te gebruiken.
Komkommerstapeltje met kruidenboter en zongedroogde tomaat
Wat heb je nodig voor de Komkommerstapeltje met kruidenboter en zongedroogde tomaat
- Een halve komkommer
- Veganistische kruidenboter
- Paar zongedroogde tomaten
Hoe maak je de Komkommerstapeltje met kruidenboter en zongedroogde tomaat
- Snijd de komkommer in dunne plakken van ongeveer een halve centimeter.
- Snijd deze in vierkanten zoals op de foto hieronder.
- Maak de volgende lagen: komkommer – kruidenboter – komkommer – zongedroogde tomaat – komkommer – kruidenboter – komkommer – zongedroogde tomaat.
- Natuurlijk kun je de stapel zo hoog maken als je wil, maar dan heb je wel meer kans op omvallen!
Wraphapje met hummus, komkommer en zongedroogde tomaat
Wat heb je nodig voor de Wraphapje met hummus, komkommer en zongedroogde tomaat
- Tortilla’s
- Bakje hummus
- Een halve komkommer
- Paar zongedroogde tomaten
- Satéprikkers
Hoe maak je de Wraphapje met hummus, komkommer en zongedroogde tomaat
- Smeer de tortilla in het een laag hummus.
- Snijd de komkommer in plakken met behulp van een dunschiller.
- Bedek hiermee de hele tortilla.
- Snijd de zongedroogde tomaat in kleine stukjes en leg deze in een lijn over het midden van de tortilla.
- Rol op en snijd in 5 tot 6 stukken. Gebruik hierbij satéprikkers.
Zelf Veganistische rode bieten Hummes maken …
Op de website van Lauressa gewoon wat groener staan ook een aantal vegan recepten.